Kezdőlap Lehel CsarnokLakossági szolgáltatások
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Lakossági szolgáltatások

Gombavizsgálat
Olajátvétel
ParkolóbérletGombavizsgálat


A lakosság részére a vadon termő erdei gombák ingyenes bevizsgálását a Lehel Csarnok Lakossági Gombavizsgálóban (az épület külső részén, a Váci út felől, a virágüzlet mellett, május 1. és október 31. között – kedvező időjárás esetén meghosszabbítva) végezzük hétfő-kedd-szerda 08.00 és 12.00 óra között.
Egyéb napokon gombavizsgálati időpontokról és helyszínekről az alábbi linkeken tájékozódhatnak:
http://www.piaconline.hu/new/hir.php?f=gombavizsgalat
http://www.fenyutcaipiac.hu/gombavizsgalat.html

Kiemelten vasárnaponként a következő helyeken végeznek gombavizsgálatot május 1-jétől október 31-ig (kedvező időjárás esetén meghosszabbítva):
- Fehérvári úti vásárcsarnok (XI., Kőrösi J. u. 7-9.): vasárnap 10.00–18.00
- Bosnyák téri vásárcsarnok (XIV., Csömöri út 9-11.): vasárnap 10.00–18.00

Gombagyűjtés és gombafelhasználás szabályai:
- Minden alkalommal mutassuk be gombaszakellenőrnek az általunk gyűjtött gombát.
- A gombát mindig kosárba (kisebb mennyiséget papírzacskóba) gyűjtsük, mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy.
- Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így a tönkön található, a határozáshoz szükséges alaktani jegyek megmaradnak.
- Ázott, fagyott, kukac- és csigarágott, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjuk fel.
- Csak fiatal, egészséges, tiszta gombát szedjünk le.
- A gombák között több ritka, kipusztuló félben lévő faj van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük. az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat is óvjuk.

A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:
- Nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál.
- Az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik. A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe is fehér marad, a hagyma és petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik.
- Nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek.
- Nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető.
- A háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre is mérgező lehet.
- A csiga- és rovarrágott gomba is tartalmazhat méreganyagot.

Fontos tudni:
- Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el.
- Az elkészített gombaételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy tovább.
- A frissen szedett, megtisztított, nyers gomba vagy a kész gombás étel kizárólag mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 °C-on legfeljebb 1 évig tartható el.
- Vannak olyan gombafajok, amelyek csak alaposabb, 20 perces főzés után fogyaszthatók. Erre a gombát vizsgáló szakértő mindig felhívja a figyelmet.

A gombagyűjtés és a gombafogyasztás szabályairól itt olvashat bővebben.


Olajátvétel


Környezetünk megóvása érdekében a háztartásban elhasznált étolaj a megfelelő hulladékkezelést igényli. Sajnos manapság a további sütésre-főzésre alkalmatlan zsiradék gyakran a lefolyókba kerül, pedig ez nemcsak a csatornát, de a környezetet is károsítja. Lerakódik a lefolyóban, a csótányoknak és különféle bogaraknak kedvezve, a talajba kerülve pedig elzárja az élő szervezetektől az oxigént. Ráadásul a túlhevülés miatt a használt étolaj rákkeltő anyagokat tartalmazhat. Érthető tehát, miért is veszélyes háztartási hulladék az olaj.

Ezért a Lehel Csarnokban ingyenes lehetőséget biztosítunk a lakosság által használt háztartási olaj leadására. Az összegyűjtött használt háztartási zsiradék leadható a Csarnok Galéria szintjén, a Piacfelügyeleten. Az átvételre hétfői munkanapokon 14 és 16 óra között kerül sor.

A háztartási zsiradék műanyag palackokban adható le, és csak a háztartásban hagyományosan keletkező szennyeződéseket tartalmazhatja (pl. prézli). A leadásra kerülő háztartási zsiradék nem tartalmazhat vizet, vegyi anyagot, mosószert és egyéb szilárd anyagokat. A használt zsiradék elszállításáról és további feldolgozásáról a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. gondoskodik.


Parkolóbérlet


A Lehel Csarnok vásárlótere felett, a P1 és P2 szinteken mintegy 360 személyautó parkolóhely került kiépítésre. A parkolók a Belváros felől a Váci útról, felhajtó rámpán közelíthetőek meg. A felhajtó rámpa az ellenkező irányból megközelítve a Bulcsú utca - Lehet út - Lehel tér útvonalon megkerülve érhető el. A kihajtás a Bulcsú utcára történik a balra kanyarodás TILOS, amit tábla is jelez!

A P1 szint részben fedett, míg a többi terület fedetlen parkolóként üzemel. A Csarnok parkolója kamerákkal megfigyelt, amelyet a 0-24 órában őrszolgálat figyel és szükség esetén beavatkozik.
A parkolók mindenki számára a Lehel Csarnok nyitvatartási idejében érhetők el. Az intézmény nyitvatartási idején túl a parkolási bérlettel rendelkezők használhatják a beállókat. Parkolási bérletet mind kereskedőinknek, mind a lakosságnak kínálunk.

A Lehel Csarnokban a parkolási díj költsége bruttó 600 Ft/óra, de a vásárlóinknak hétfőtől vasárnapig 1 órás ingyenes beállási lehetőséget biztosítunk.