Kezdőlap Lehel CsarnokHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Szilva, puSzilva!

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Naná, hogy az érett, magvaváló szilvát pillanatok alatt bepusziljuk! Egykoron a zsellérek és a bocskoros nemesek szimbóluma volt (hétszilvafás nemes), azonban a mai valóság mi sem áll távolabb ennél: a szilva az egyik legigénytelenebb, a legkevesebb törődést igénylő gyümölcsünk.
9633848912.png
Eredete szinte ismeretlen, tudniillik Közép-Ázsiától egészen Közép-Európáig teszik és tartják őshazáját. Ránézésre nem világos, de a rózsafélék családjába tartozik. Mintegy kétezer alfaja ismert, a legismertebb ezek közül a ringló.
Felhasználása is igen sokrétű: fogyasztják egyszerű gyümölcsként, gyümölcsleves alapjaként, készítenek belőle dzsemet, lekvárt, de előszeretettel főznek belőle pálinkát is. Aszalt változata erősen antioxidáns hatású, így erősíti az immunrendszert, egyben kitűnő emésztésserkentő és vízhajtó hatása is van.
Sütemények és az elmaradhatatlan szilvás gombóc kihagyhatatlan kelléke. Jól passzol sós kiegészítők mellé.
Receptünk ez utóbbira, a baconba tekert aszalt szilvára vonatkozik. A hozzávalókat beszerezhetjük a Lehel Csarnokban a szeptember 8-18. között megrendezésre kerülő "Szilva, puSzilva! – nagy étkezési és befőzési szilvavásár keretében.

Baconba tekert aszalt szilva

Hozzávalók
20 dkg aszalt szilva
20 dkg bacon, csíkokra vágva
Elkészítés
Langyos, de inkább meleg vízbe tesszük az aszalt szilvát, minimum 30 percre. Az így megduzzadt szilvákat lecsepegtetjük, majd kettesével a baconba tekerjük. kiolajozott jénai tálba tesszük, és addig sütjük 180 fokon, amíg a szalonna ropogósra nem sül. Esti beszélgetésekhez, a szilvapálinka mellé kitűnő ropogtatnivaló!

A Lehel Csarnok tippje: az igazi ínyencek meleg víz helyett langyos vörösborba is áztathatják a szilvát, így még pikánsabb íze lesz, illetve megbolondíthatjuk savanyított fokhagymával is.

Az aszalt szilvát meleg vízbe tesszük és fél órát áztatjuk, hogy megduzzadjanak. Lecsepegtetjük és 2 szemet beletekerünk a szalonnába. Kiolajozott hőállótálba tesszük és 180 fokon addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra nem sül.