Kezdőlap Lehel CsarnokHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Meggy-parti a Lehel Csarnokban

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
A mennyei meggy! Az idén korán beköszönő nyár – mert tavasz, ismerjük el, az nem nagyon volt – hozott hideget, meleget egyaránt. Kinek mit. Azon őstermelők és hobbikertészek, akiknek a kertjeiben meggyfa hozott termést, örülhettek, mert egyrészt bőségesen sütött a nap, másrészt szomorkodhattak is, mert ezidáig igen csapadékos nyarat tudhatunk magunk mögött. Fentiek miatt a meggy minősége és ára is széles spektrumon mozog. A szakmai szervezetek szerint óriási árzuhanás várható a következő néhány napban.
7579633717.png
Akárhogy is lesz, a Lehel Csarnokban június 23-án induló és július 3-ig tartó "Meggy-parti" terménynapok idején akár már 298 forintért is találhatunk meggyet, de találni ennél akár háromszor drágább gyümölcsöt is. A drágább meggytől sem kell azonban megijedni, mert az mind minőségben, mind méretben is megéri az árát. Lássuk be, az utánozhatatlan ízvilágú pándi meggy esetében könnyedén megnyitjuk a pénztárcánkat , hogy egy isteni gyümölcslevest vagy éppen meggylekvárt, esetleg meggyzselét készítsünk.

Házi meggyzselé
Forró nyári napon akár töltelékként, akár önálló desszertként megállja a helyét a meggyzselé.
Hozzávalók (4 személyre)
- 80-90 dkg meggy (ha sűrűbben szeretjük, akár egy kg is lehet)
- 25 dkg cukor, de akár enélkül is elkészíthetjük, mert akkor jó fanyar, savanykás lesz a desszertünk
- 5-6 dl víz
- 1 mokkáskanálnyi szegfűszeg (ínyenceknek 1 vanília rúd)
- ½ mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- fél citrom
- 1 csomag zselatinfix

Elkészítés:
A vizet és a cukrot elkeverve szirupot főzünk, majd beletesszük a szegfűszeget vagy az előzőleg tejjel megfuttatott vaníliarúd belsejét és a fahéjat. A citrom héját lereszeljük és hozzáadjuk a sziruphoz. Jól elkeverjük, és bele tesszük az előzőleg kimagozott meggyet, valamint meglocsoljuk a citromunk levével. Felforraljuk és 6-7 percig főzzük. Ekkor jöhet a zseléfix és az egészet összeforraljuk. előfordulhat, hogy behabosodik a teteje, ekkor egyszerűen szűrjük le a habot róla.
A tűzhelyről levéve hagyjuk hűlni és időnként kavargassuk meg. Ha elég hűvös ahhoz, hogy a hűtőbe menjen, tegyük be legalább 2 órára.

Palacsintatöltelékként, de önálló édességként is megállja a helyét. Utóbbi esetben feldobhatjuk egy kis juharsziruppal is. Igazán ínyencek egy csipetnyi őrölt chilivel is megbolondíthatják.

Kapcsolódó galéria

Meggy-parti 2018. (4 kép)