Kezdőlap Lehel CsarnokHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Zöldborsóhegyek a Lehel Csarnokban

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
A tavasz vége, nyár eleje egyik legkedvencebb konyhakerti terménye a zöldborsó. Levesbe, köretként, főzelékként, salátakészítésekhez használják leginkább, de az őszi téli időszakra sokan le is fagyasztják, elteszik. A Lehel Csarnokban abszolút slágertermék, ezért a korábbi évekhez hasonlóan június 9-19. között "Zöldborsóhegyek"-kel találkozhatnak a vásárlók.
5453625048.png
AMIT MINDIG IS TUDNI AKART…
…a cukorborsóról

Az első és legfontosabb, hogy a cukorborsó éppúgy borsó, mint a közönséges zöldborsó. Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amely egyrészt nagyban hozzájárult a letelepedett és földműveléssel foglalkozni kezdő emberiség túléléséhez, másrészt napjainkban is komoly munkamennyiséget biztosít a fogorvosok számára (mellékszál: gyakorlatilag az összes főzelékféle hozzájárult ahhoz, hogy fogsorunk hajlamosabb legyen a szuvasodásra, romlásra).
Hüvelye alkalmas a fogyasztásra, így teljesen felesleges fejtésével foglalkozni. Egyben megehető. Zsengesége, üdesége és nem utolsó sorban relatív magas cukortartalma miatt kitűnő saláta-, esetleg étvágygerjesztő falatka-alapanyag.

Június 9-től a Lehel Csarnokban nem is kell sokat keresgélni, szinte minden pulton és asztalon megtaláljuk a kis zsengéket a "Zöldborsóhegyek" árnyékában.

A nagy melegben egy frissítő cukorborsó-saláta felér egy kiadósabb limonádéval.

CUKORBORSÓ SALÁTA
35 dkg cukorborsóhüvely (minél zsengébb, annál jobb)
20 dkg koktélparadicsom
10 dkg baconszalonna
5-6 ek. olívaolaj
póréhagyma, aki a csípősebbet szereti, annak újhagyma (2-3 szál, ízléstől függően)
1 fej jégsaláta
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
cukor

frissen őrölt bors

Így készül:
A megtisztított, megmosott cukorborsóhüvelyeket sós vízben főzzük 3 percen át, majd hideg vízzel hűtsük, és csepegtessük le.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük és az apróra vágott (póré)hagymával, paradicsommal keverjük össze (csak lazán, ne törjük össze sem a paradicsomot, sem a salátát).
A megmosott és megtisztított salátát tépdessük apró darabokra. A póréhagymát és a paradicsomot tisztítsuk és mossuk meg, a hagymát karikázzuk fel, a paradicsomot pedig vágjuk fel kockákra vagy szeletekre.
Az előzőleg saját zsírján pirított szalonnadarabkákkal, az apróra vágott fokhagymával, citromlével, sóval és borssal vegyítve már csak az olívaolajos locsolás és egy egyszerű saláta alaplé elkészítése marad hátra.
Fűszeres vajjal vagy fokhagymával átkent pirítós szeletekkel tálaljuk!