Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Pozsonyi Piknik

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
2 év kényszerpihenő után ismét Pozsonyi Piknik az Újpesti rakparton! Újlipótváros "falunapja", a Pozsonyi Piknik a művészetek, elsősorban, de nem kizárólag a színházi és előadó művészet kulturális nagymedencéje, ahol mindenki megmártózhat, belemerülhet, fürdőzhet saját ízlése, kedve és ideje szerint. Részletes program a cikkben!
1475708651.jpg
JÁSZAI NAGYSZÍNPAD
(Az Újpesti rakpart és a Jászai Mari tér sarkán)

10.00 Önként és Dalolva Társulat koncertje
Az idén 11 éves újlipótvárosi csapat örömzenéjével tolmácsolja kedvenc magyar dalainkat Pressertől Désig. Nevük egyben a mottójuk is, így egy önfeledt napindítást ígérhetünk.

10.30 Átrium Staff Zenekar előadása

Az Átrium társulatának tagjaiból alakult Átrium Staff zenekar koncertjén a színház előadásaihoz szorosan és lazán kötődő dallamok különleges feldolgozásban csendülnek fel. A koncerten többek között Az Őrült Nők Ketrece, A félelem megeszi a lelket, az Isteni végjáték, a Mefisztó és A trianoni csata című előadásokból ismert és kedvelt dalokat hallhatunk. A különleges felállású zenekar tagjai: a zenekar énekese Kovács Máté színész, zongorán az Átrium több előadásában közreműködő Gátos Iván játszik, a dobos Czibor Attila, az Átrium műszaki vezetője, előadásaink világítástervezője, gitáron Remete Marcell hangtárvezető játszik, basszusgitáron pedig a nagyszerű basszusgitáros, Studniczky László Zsatyi hallható, aki civilben az Átrium operatív menedzsere.

11.00 Grecsó–Hrutka duó – Libikóka
A duó zenés-mesélő programján megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív.
A remek hangzású zenés est egy olyan kiváló zeneszerző, énekessel, mint Hrutka Róbert, aki színészlemezek tucatjai és lélekemelő filmzenék után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg.
És a mai középgeneráció kiemelkedő írójával, Grecsó Krisztiánnal, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezúttal sem hűtlen kedves formájához: a rövidprózához, a meséléshez.
Libikóka. Több mint egy koncert. Személyesebb, mint egy színházi este.

11.45 Danubia Zenekar – „Imígy szól a Brács show”
Egy különleges zenés ’stand up’ öt brácsával: a Danubia Brácsa Kvintett ismert és szeretett művek feldolgozását kínálja.

12.20 Orlai Produkció

Az Orlai Produkció előadásának díszlete Budapest. Főszereplői a lakók, azaz mi, akik itt élünk. A zenés városnézés során elhangoznak a legnépszerűbb Budapest-dalok, az elmúlt 120 év legnagyobb slágerei.

12.55 TAIKO Hungary Dobcsoport

A japándob-bemutató látványos, eredeti, rendhagyó, hangzása egyedi! Aki ismeri, örömmel hallja viszont, aki nem, annak kihagyhatatlan élmény!

13.05 Zichy Szín-Műhely – Nemes Nagy Ágnes: Aranyecset (részlet)

Egy csodálatos családi verses-zenés felnőtt mesejáték részlete ragadja magával valamennyi korosztályt, s mutat rá a művészet felelősségére. Amit az aranyecset fest, az itt életre kel! Az előadás roppant szórakoztatóformában választ ad arra is, vajon mit kezdjen ezzel a felelősséggel a világ!

13.30 Budapest Jazz Club – Orbay Lilla & Stummer Márton Duo

Orbay Lilla, a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő egyénisége, kiváló zenésztársa, Stummer Márton gitáros kíséretében hallhatjuk elbűvölő hangját és az ismert jazz-örökzöldek mellett saját szerzeményeit is.

13.55 Lukács Sándor
Lukács Sándor az első Pozsonyi Piknik óta gazdagít bennünket Radnóti Miklós egy-egy versének gondolatiságával. A XIII. kerület friss díszpolgára idén sem hagy minket Radnóti – vers nélkül.

14.00 „Zenélő Gyerekek” a Fischer Annie Zeneiskola növendékeinek koncertje
A XIII. Kerületi Fischer Annie Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola idén 70. éve ontja magából a zenét megkedvelő, azt értő fiatalokat, s a legnagyszerűbb muzsikusokat, világsztárokat is: Schiff Andrástól, Némethy Attilán, Szenthelyi Juditon, Lendvay Józsefen, Bella István költőn át Bächer Iván íróig. Pedagógiai munkájuk célja a zenei műveltség megalapozása mellett, az öntevékeny amatőr zenélésre és a szakirányú továbbtanulásra való felkészítés. A tanulók többsége 5-6 éves kortól 18-22 éves korig jár az iskolába.
A zeneiskolában évtizedek óta működnek kiváló együttesek is. A mai két koncerten (14.00 Jászai színpad és 10.00 Fidelio Színpódium) szereplő Vonószenekar, Rézfúvós Együttes és Szimfonikus Együttes több külföldi turnén, fesztiválon vett részt nagy sikerrel!
Vezényel Domány István és Gulyás Nagy György

14.30 Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének. 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – nemzetközi hírnévre tettek szert: 2016 után Tfirst Péter koncertmesteri irányítása mellett, majd 2020 januárjától Várdai István világhírű csellóművész művészeti igazgatása mellett aratják hazai és nemzetközi sikereiket.
A Pozsonyi Piknik kezdetétől fogva fellépnek Újlipótváros kulturális fesztiválján!
Az idei műsoruk:
Bartók: Román Népi táncok
Csajkovszkij: Vonósszerenád – Walzer
Sosztakovics: Keringő
Weiner Leo: Divertimento – Róka tánc

15.00 Yasmina hastánc bemutató
Yasmina, e csodálatos hastáncművész és tanár filozófiájából:
„A hastánc hozzásegít a minőségi női lét megéléséhez. Különlegessé tesz. Átalakít, elvarázsol. A hastánc inspirál a nőiség megélésére. Megtanít adni, lélekből, igazán. Megtanít eltörölni az önsajnálatot, elfogadni másokat. Elűzi az unalmat és a hétköznapiságot az életből. Helyrebillenti az önértékelést. Emellett fitten tart, kondicionál, nőiessé tesz.
A SAJÁT TÁNCÁT MINDENKINEK ÖNMAGÁBAN KELL MEGTALÁLNIA! Ebből kap most a Piknik közönsége látványos ízelítőt.

15.30 – Vígszínház
Amióta létezik Pozsonyi Piknik, azóta – immáron Rudolf Péter irányítása alatt – a Vígszínház külön gondot és energiát fordít arra, hogy színvonalas műsorral gazdagítsa Újlipótváros kulturális fesztiválját. Így lesz ez idén is. Színpadi műsorukban a legnépszerűbb előadásokból hallhatunk részleteket és még a következő évad premierjeiből is kapunk ízelítőt. Programjuk mellett a Vígszínház színészei 16-19h között pedig a közvetlen találkozást is várják a közönséggel. Álljon itt végül egy idézet egy a Vígszínháznak nemrég írt nyílt levélből:
„Csak annyit szeretnék üzenni Igazgató Úrnak, és kérném, adja át mindenkinek, hogy az Önök színházában nem csak nagyszerű SZíNÉSZEK, hanem igazi EMBEREK dolgoznak.” Igen!

16.15 József Attila Színház
A szibériai csárdás: fergeteges humor, fülbemászó dallamok és mellbevágó üzenet: Tasnádi István igaz történeten alapuló, lélekemelő komédiájának részlete Hargitai Iván rendezésében. Egy nem mindennapi Csárdáskirálynő-premier története
Főbb szerepekben: Lábodi Ádám, Kulcsár Viktória, Zöld Csaba, Fekete Gábor, Lukács Dániel, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Horváth Sebestyén Sándor

16.55 Szent Efrém Férfikar
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2022-ben a Szent Efrém Férfikar, akik Kings & Queens című műsorukkal térnek vissza Pozsonyi Piknikre. A koncertjeiken a műsor címében szereplő királyok és királynők konkrét és átvitt értelemben is megjelennek a választott darabokban. A „király” nem csak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és Mennyei királyként is megjelenik, de a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály is feltűnik a műsorban. Természetesen a járvány alatt született „pandeóik”, a Török, a Pandémia és a Vakcina sem maradhatnak ki a programból.

17.20 Budapesti Operettszínház
Musical válogatás a legjavából a 2022- 2023-as évad sikerdarabjaival: Abigél, Hegedűs a háztetőn, La Mancha Lovagja, Jekyll és Hyde.
Közreműködik: Földes Tamás, Homonnay Zsolt, Kardffy Aisha, Nádasi Veronika és Pacskó Dorka.

18.10 Pesti Magyar Színház – KALANDOKON ÁT!
Felcsendülnek A KINCSES SZIGET, a VALAHOL EURÓPÁBAN, az OLIVER! és a MUZSIKA HANGJA – legnépszerűbb slágerei, valamint ízelítő a MADAGASZKÁR, ZENÉS KALANDTÚRA dalaiból.

19.30 Pozsonyi for you acapella
Közép Európa legdinamikusabban acapella csapata, hazájukban „A szlovák Pentatonix”-ként emlegetett együttes. Egyedi popstílusukkal már meghódították Szlovákia, Magyarország, Németország, Ausztria és Ukrajna közönségét. Robbanásszerűen növelik ismertségüket az interneten és a médiában is… Nemzetközi formációként egyedi módon szólnak közönségükhöz, angol, szlovák, magyar, német és cseh nyelven. A Pozsonyi Piknikre különleges programot állítottak össze.

20.22 Játékszín – Előszülinap
Az ősszel 10 éves Játékszín zárja a Jászai színpad műsorát. Az október végi hatalmas, Teréz körúti programsorozat előtt a Pozsonyi Pikniken, egy előszülinapi bulival pörgetik fel a nyár végi hangulatot.
Közreműködik: Erdélyi Timi, Hernádi Judit, Hirtling István, Mikecz Estilla, Nagy Sándor, Szőlőskei Timea, Tóth Enikő, Vadász Gábor

FIDELIO SZÍNPÓDIUM
(Színpad a Balzac utca és a Szent István park sarkán)

10.00 „Zenélő Gyerekek” a Fischer Annie Zeneiskola növendékeinek koncertje

A XIII. Kerületi Fischer Annie Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola idén 70. éve ontja magából a zenét megkedvelő, azt értő fiatalokat, s a legnagyszerűbb muzsikusokat, világsztárokat is: Schiff Andrástól, Némethy Attilán, Szenthelyi Juditon, Lendvay Józsefen, Bella István költőn át Bächer Iván íróig. Pedagógiai munkájuk célja a zenei műveltség megalapozása mellett, az öntevékeny amatőr zenélésre és a szakirányú továbbtanulásra való felkészítés. A tanulók többsége 5-6 éves kortól 18-22 éves korig jár az iskolába.
A zeneiskolában évtizedek óta működnek kiváló együttesek is. A mai két koncerten (14.00 Jászai színpad és 10.00 Fidelio Színpódium) szereplő Vonószenekar, Rézfúvós Együttes és Szimfonikus Együttes több külföldi turnén, fesztiválon vett részt nagy sikerrel!
Vezényel: Kovács Marianna

10.30 Budapest Jazz Club – Orbay Lilla & Stummer Márton Duo
Orbay Lilla, a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő egyénisége, kiváló zenésztársa, Stummer Márton gitáros kíséretében hallhatjuk elbűvölő hangját és az ismert jazz-örökzöldek mellett saját szerzeményeit is.

11.00 Csányi5 – Gerendás Péterrel
Hogy mi az a CSÁNYI5? Ők az ERZSÉBETVÁROSI ZSIDÓ TÖRTÉNETI TÁR (1077 Budapest, Csányi utca 5.)
A múltszázadi zsidó hétköznapokat bemutató állandó kiállítása mellett, FIDELIO SZÍNPÓDIUM 12 színes kulturális programoknak -koncerteknek, előadásoknak, időszaki kiállításoknak nyújt teret. A Csányi5 egyik visszatérő művésze Gerendás Péter, aki most a Pikniken is képviseli színeinket!
Aki kíváncsi a Csányi 5 további programjaira is, az a Csányi5 Facebook oldalán, vagy a www.erzsitt.hu-n tájékozódhat.

11.30 József Attila Színház

Soha vissza nem térő alkalmat kínál a József Attila Színház. Készülő bemutatójukba kínálnak bepillantást: Márai Sándor Kaland című művéből olvasnak fel művészeik: Quintus Konrád, Kovalik Ágnes, Lábodi Ádám. Az előadás rendezője a Jászai Mari-díjas és József Attila-díjas magyar drámaíró-rendező Kiss Csaba.

12.00 Darvas Ferenc: „Tépem a számot!”
Darvas Ferenc a magyar színházi élet zenei doyenje évről –évre fergeteges kuplékkal és roppant szórakoztató matematikai show-műsorral kápráztat el bennünket. Most is így lesz!

12.30 Csokonai Társulat – Terminál Workhouse: CAFE.DESIRE
Részlet a Kosztolányi tárcanovellái alapján készült rendhagyó́ zenés-, alternatív irodalmi előadásból, mely a pezsgő pesti kávéházi életbe kalauzolja vissza a nézőket. A felhőtlen szórakozást ígérő, mégis elgondolkodtató előadásban nemcsak korabeli, hanem húsbavágóan mai dilemmák és élethelyzetek is terítékre kerülnek. Közvetlen hangvételű, játékos, interaktív program, izgalmas zenei világgal, Kosztolányi Dezső életművének egy-egy darabjával, sok zenével.
Előadók: Gerlits Réka és Molnár György

13.00 RaM Színház by Freelusion – Lizzie musical

A RaM Színház by Freelusion a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermét tölti meg 2020 óta a legkülönbözőbb műfajú előadásokkal, koncertekkel, showműsorokkal.
A Piknikre, a Filter Produkció & PB2 Company különlegességével készülnek, mely a viktoriánus neogótika, a rockzene és a kortárs mozgásművészet fúziója.
Az előadásban összeolvad a modern zenei- és mozgásvilág a 21. század 13 vizuális technikájával, megtartva a klasszikus történelmi korszak jellemzőit. Egy rockmusical, mely generációkon átívelő, lendületes, látványos, a 19. század rohamléptekben változó világában játszódó igaz történet.

13.30 Nyáry Krisztián
2009-ben tartottuk az első Pozsonyi Pikniket. Az ötletgazda Rédei Éva volt, a névadó azonban Bächer Iván. Róla emlékezik meg legnagyszerűbb írásaira támaszkodva Iván jó barátja, s nem utolsó sorban az idei év friss kerületi díszpolgára: Nyáry Krisztián.

14.00 Hatan Társulat
Érvényesül-e az, aki az álmok szolgája? Hogyan ütközik újra meg újra a realitás és a leganyagtalanabb anyagi művészet, a zene? Életünk operett-igazságai mennyire mélyek? Van-e jövője az operai műfajnak és ha igen, akkor milyen piaci réseket találhat magának? Egyáltalán hogyan lehetne őszintébb önmagához a színház? Mister X vitázik Barinkayval, a slágereken felnőtt kisgyerek Bánkhoz menekül és Siegfried a maga ösztönös módján újra kovácsolja ősei összetört igazságait. Nyáry Zoltán gondolatai és dalai a Piknik színpadán.

14.30 6SZÍN Teátrum – Egyedül nem megy
Presser Gábor „Presser könyve” című műve részleteinek felhasználásával színpadi mű született Vajda Katalin tollából: 21 dallal, 7 színésszel, 4 zenésszel. A Piknik Fidelio Színpódiumán a színész rendező Simon Kornél konferál, fellép Murányi Tünde, Szarvas Anna, Borbély Richárd, Csákvári Krisztián, Kocsis Dénes, Hajós Szilárd, Telekes Péter. Azt üzenik, hogy engedjük el magunkat, dúdoljunk, énekeljünk, emlékezzünk, merengjünk, döbbenjünk meg, nevessünk, sírjunk, majd vonjuk le a tanulságot: egyedül nem megy!

15.00 Gólem Színház
A GLÜCK LÁNYOK kizárólag különleges helyeken lépnek fel. A Gólem színház mellett ilyen a Pozsonyi Piknik is.
A tesók Szofi és Pannó nem csak jól 14 énekelnek, jó a dumájuk, de megvan a véleményük…hát mindenről. A jazz-klezmer hangzás, a Gólem Színház humora és 3 csodálatos előadó (hiszen van zongorista is) egyénisége teszi egyedivé ezt a formációt. A jó idő garantált, hiszen ahol a Glück lányok énekelnek, ott mindig kisüt a nap!
Szereplők: Berki Szofi, Bognár Anna Zongoránál: Darvas Kristóf

15.30 Janikovszky Éva – A lemez két oldala (részlet)
„Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. A fergeteges előadás ezeket a helyzeteket mutatja be nevetéssel feloldva gátlásokat, nehéz helyzeteket. Janikovszky Éva tűpontos megfigyeléseivel, megengedő humorával tükröt tart elénk, s ritka felszabadító kacagást kiváltva belőlünk mutatja meg, hogy minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.
A lemez A oldalán hallható: HORVÁTH LILI Jászai Mari-díjas színésznő.
A lemez B oldalán hallható: KAKASY DÓRA
A lemezt elővette és feltette, avagy a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte: TOLLÁR MÓNIKA

16.00 Pesti Magyar Színház – CSALOD-E, DRÁGÁM? avagy, Házaspárbaj az omnibusz tetején (részlet)
„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar: a férfi nőt, a nő férfit.” Könnyed szellemeség ez, de van benne igazság? Lőrincz Nikol és Barsi Márton, a Magyar Színház társulatának tagjai bebizonyítják, hogy a fenti idézet tűpontos. S kitől meríthetnek nagyobb inspirációt, mint Molnár Ferenctől, aki fantasztikus élet- és emberismerettel járja körül a legváratlanabb helyzeteket, amikbe csak férfi és nő kerülhet. A jelenetek között pedig a száz évvel ezelőtti Magyarország legnagyobb slágerei csendülnek fel. Tartsanak velünk, csak vigyázzanak, nehogy véletlenül magukra ismerjenek!

16.30 Bézsek a Színpadon
A Rádió Bézs más rádió, mint a többi. Higgadt és mégis szenvedélyes. Nincs napi és pártpolitika. Még hírek sem! Azt keressük, ami összeköt!
Bézsek a Piknik színpadán
Czutor Zoltán és fia – Czutor és a dívány című műsorában érdekes emberekkel beszélgetett. Itt a fiával zenél a színpadon.
Bach Szilvia – A Rádió Bézsben azt mondta, gondolkodjunk együtt egy kicsit másként! Vagy lehet, hogy ahogy most gondolkodunk, az a másként?
Balázs Andi – Pomponett. Pasik. Két rádióműsor a nőkről és férfiakról, szerepekről és szerepjátékokról. De szigorúan csak vidáman!

17.30 Erdős Virág Emlékzenekar
Erdős Virág versei és dalai Kirschner Péter hangszerelésében, Erdős Virág (ének), Bakos Zita (zongora) és Kirschner Péter (gitár) előadásában a 2015- ben megjelent „Énekelt versek” című CD, és a várhatóan idén karácsonyra a Rózsavölgyi Kiadónál megjelenő „Énekes könyv” című kiadvány anyagából.

18.00 Jurányi Ház – HANNA – Szabadesés több szólamban – ,,részlet” Bíró Eszterrel
(Füge Produkció – Szentendrei Teátrum – Miss Biro Publishing)
1944. november 7-én végezték ki a 23 éves Szenes Hannát Budapesten. Történetét világszerte ismerik, itthon alig. Kém, költő vagy nemzeti hős? Versei, naplója és a róla szóló visszaemlékezések mögött egy olyan lányt fedezhetünk fel, aki oly korban élt, amikor a háború ok volt az emberi méltóság eltiprására; akinek volt bátorsága elhagyni a hazáját, és Palesztinában kétkezi munkával új országot építeni. Brit ejtőernyősként tért vissza Magyarországra, hogy akadályozza sorstársai deportálását. Története a veszteségek és bátorság el nem mesélt múltja, velünk élő jelene. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek.
Szereplők: Bíró Eszter, Widder Kristóf, Szenes Hanna naplójából, verseiből, valamint édesanyja és bajtársai visszaemlékezéseiből összeállította Tóth Réka Ágnes és Widder Kristóf, Zene: Födő Sándor, Versek: Szenes Hanna, Dramaturg: Tóth Réka Ágnes, Konzulens: Dénes Gábor, Ungváry Krisztián, Rendező: Widder Kristóf

18.30 Szent Efrém Férfikar

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2022-ben a Szent Efrém Férfikar, akik Kings & Queens című műsorukkal térnek vissza Pozsonyi Piknikre. A koncertjeiken a műsor címében szereplő királyok és királynők konkrét és átvitt értelemben is megjelennek a választott darabokban. A „király” nem csak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és Mennyei királyként is megjelenik, de a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály is feltűnik a műsorban. Természetesen a járvány alatt született „pandeóik”, a Török, a Pandémia és a Vakcina sem maradhatnak ki a programból.

19.00 Budapest Jazz Club – Orbay Lilla Solo

Orbay Lilla, a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő egyénisége ezalkalommal szólóban, magát zongorán kísérve mutatja meg tehetségét ismert jazz-örökzöldek és saját szerzeményein keresztül.

19.30 FareMido Operatársulat
OPERA AZ EGÉSZ VILÁG… A PIKNIK IS! Opera és humor, pátosz és mikrofon nélkül, kivételes hangokkal és hangnemben! Hábetler András és társulata, a FareMido tagjai népszerű operaslágerekkel szórakoztatják és könnyeztetik meg a Piknik közönségét. A FareMido Operatársulat BT., ahogyan a neve is mutatja, egy Baráti Társaság, amely kötöttségek nélkül, a közös játék felszabadító örömével hoz létre operaelőadásokat, koncerteket. S nevettet meg – ki hinné – az opera erejével!

20.00 „A mester” – Varnus Xavér orgonaestje
A világhírű orgonaművész is visszajáró Piknik szereplő, bárhol is járjon éppen a világon! Ezúttal egy különleges Bach-műsort állított össze a Park színpad közönségének, melyet nem akárhonnan, egy egészen egyedi kanadai templomból, méghozzá Xavér otthonából közvetítünk. A nem akármilyen részletekkel a művész maga ismertet meg bennünket!

Tücsök és PannKa Gyermekszínpad
(Színpad a Radnóti Miklós utcában)

10.00 Klárisok Zenekar mesekoncertje

A Klárisok zenekar a hazai népzenei világzenei paletta egyik legnépszerűbb, (nemcsak) gyermekeknek szóló zenét játszó formációja. Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes, valamint a kiterjedt népzenei ismereteikre és széleskörű hangszeres tudásukra támaszkodó zenésztársai gyerekműsoraiban jól ismert gyerekdalaink és mondókáink gyöngysorként felfűzve, szövegeik, dallamaik és szimbólumaik segítségével rendeződnek egységes egésszé. A mesekoncertek során a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt, közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotjuk meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét.

11.15 Pagony – Két kis dínó minielőadás
Berg Judit és Kőszeghy Csilla népszerű könyvsorozatának legújabb része, a Két kis dínó Artúr király udvarában elevenedik meg a színpadon, melyben megismerkedhetünk egy titokzatos, rózsaszín dínóval is.
Az előadás után a Pagony sátrában Berg Judit és Kőszeghy Csilla dedikál.

12.20 Holdvilág Kamaraszínház – Az ég alatt, a lég alatt… a kék alatt
Szerkesztett játék Babits Mihály, Weöres Sándor, Vidor Miklós verseivel, Vivaldi és Tóth Regi zenéjével, „némi” koreográfiával, beszédtechnikán innen, s azon is túl.
A Holdvilág Kamaraszínház színjátszó csoportja, a Pogácsa az Arénában Színkör – ahogy az már lenni szokott – kis házi bemutatóval zárta az előző félévet, hogy láthassa a nagyérdemű, Montágh Imre beszédkönyve, a Tiszta beszéd, amivel előző félévben is foglalatoskodtak, micsoda kincseket rejt! A szombati foglalkozásokon következett Tücsök és PannKa Gyermekszínpad a műhelymunka, tavaszra pedig Babits verse nyomán megszületett a cím is: Az ég alatt, a lég alatt... a kék alatt...

14.00 Budapesti Operettszínház interaktív zenés gyerekműsora a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Rozsdalovag és Fránya Frida szereplőivel
Közreműködik: Kocsis Dénes, Papadimitriu Athina, Széles Flóra, Dénes Viktor, Erdős Attila, Nádasi Veronika, Pacskó Dorka és Vati Tamás. Zongorán kísér: Szekeres László.
Részletek hangzanak el a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint a Rozsdalovag és Fránya Frida című mesemusicalekből, művészeink segítségével a gyermekek megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságával.

15.00 A Budaörsi Latinovits Színház interaktív bábműsora

A Budaörsi Latinovits Színház Szőts Orsi vezetésével elkalauzolja a gyerekeket a színház bábelőadásainak világába. A legkisebbek találkozhatnak A kis herceg legjobb barátjával, a Rókával, egy különös kis űrlénnyel, Kozmosz szösszel, de ott lesz Gombocska, a maci is. Továbbá tiszteletét teszi Tilda, a veszélyes Nyúl és legjobb barátja Tódor.

15.30 Csokonai Társulat – Marcia Bábszínháza: KÉPMUTOGATÓ
Szent György és a sárkány – Középkori legenda Siléna városáról, királykisasszonyról és egy hősről, aki egy nap találkozott a Sárkánnyal. Képmutogató mese improvizatív szereposztással. A kis hercegek kipróbálhatják a lovagi tornát, a hercegkisasszonyok szakszerű kiképzést kapnak sárkányrablás esetére. Az anyukák házisárkány kiképzésen vehetnek részt, az apukák pedig összemérhetik erejüket az apródokkal.
A molnár, a fia és a szamár – Heltai Gáspár fabulája középkori képmutogató formájában a nézők intenzív bevonásával.
Előadja: Tárnok Marica, bábművész

16.00 Csukás István – Dolmány Attila – Szitha Miklós: Utazás a szempillám mögött
A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó Tücsök és PannKa Gyermekszínpad álmában is gurul, csak gurul…. Utazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, az igazmondó Vakondokokkal, a Scherlock Holmes-t idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival. Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút. Az álomdramaturgiára épülő különleges mesejáték minden generáció gyermeki énjéhez szól.

17.00 Pagony mesedélután
Ismerd meg a Pagony legújabb meséit! Bemutatkozik Vadadi Adrienn – Monszport Vivien: Barkamesék – Az erdei születésnap, Czernák Eszter – Rátkai Kornél: Sárkánysuli, Mészöly Ágnes – Takács Viktória: A jövőbe látó gömb és Dávid Ádám – Kasza Julianna: Koppány dalokat ír című mesekönyve Kárász Eszter közreműködésével. A felolvasás és minikoncert után a Pagony sátrában szerzők és illusztrátorok dedikálnak.

PannKa Part Közösségi Tér

A Pannka Part Játszóház és Közösségi Tér az Újpesti rakpart 6. szám alatt, 2022. június 15-én nyitotta meg kapuit. A PannKától már megszokott minőségű, egyedi játékokkal, és remek 20 kisgyermekes és családi programokkal várja kedves látogatóit az év 9. hónapjától. Szeptembertől már nem csak délelőttönként 09.00 és 13.00 óra között tart majd nyitva, hanem kedden és péntekenként 16.00 és 18.00 óra között is.
A Pozsonyi Pikniken kézműves foglalkozással, kalózok mesebeli világáról szóló mesefoglalkozással és babasarokkal várjuk egész nap a gyerekeket a Játszóházban.

Helyi ügyek sátra
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzatának egyik legfontosabb célja, hogy a szociális szolgáltatások kiemelkedően magas színvonalon működjenek a kerületünkben. Ennek egyik fontos része a folyamatos információnyújtás olyan aktuális ügyekről, melyek mindannyiunk életét érintik. Ezért Önkormányzatunk szociális munkatársai a Pozsonyi Pikniken elérhetőek lesznek a „Helyi ügyek sátra”-ban, ahol olyan témákban lehet tanácsot kérni, mint az új adózási formák, vagy az új energetikai megoldások keresése.

Dedikálások és programok a standoknál
…a teljesség igénye nélkül!
Weiler Péter idén is Piknik Galériájával vesz részt a Pozsonyi Pikniken. A mozgó galéria kortárs műveket és egy-egy alkotót mutat be. A Piknik Galéria körül pedig előfordulhat, hogy egy-egy festőt alkotás közben is megfigyelhetünk.
BOOOK Kiadó dedikálások
K85 stand
Szerzőik dedikálják a nyáron megjelent újdonságainkat:
14:00–15:00 Petrik Adrien: Szemérmetlenül jól
15:00–16:00 Piroch Gábor: Hollywoodland
16:00–17:00 Cserháti Tamara: Yalla! Tarts velem! – Kalandozások az izraeli konyhában
18:00–19:00 Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve

A Láng Téka programja a Pikniken
(10% kedvezmény mindenre)
Helyszín: Újpesti rakpart, Katona József utca sarok
11.00 Sándor Anna: Az én Spinózám A „Spinóza színház krónikája”
12.00 Kulcsár István: Privát panoptikum A legendás riporter a Magyar Rádió volt moszkvai és New York-i tudósítója felidézi a világ kimagasló szereplőit
13.00 A Magvető kiadó „krémje, prominens szerzői” Grecsó Krisztián, Závada Pál, Darvasi László, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Kerékgyártó István, valamint Haász Pista „kültag”
14.00 Rózsa Péter: Budapest zsidó arca magyarul és an- golul
15.00 Pataki Éva: Tűzföld rendhagyó találkozás Kanadában, visszaemlékezés a gimnáziumi évekre, és a tragikus balesetre.
16.00 Szinetár Miklós: 88; 88 és fél könyvei bemutatják a nagyszerű rendező, művész sokoldalú életét és munkáját.
17.00 Dés László és a Pál utcai fiúk várják a régi és az új közönséget
18.00 Romsics Ignác: Hetven év 1957-2021 Sajátos írás Professzor Úr életéből, munkásságáról, nem csupán az olvasóknak, hanem saját magának is.

HÁZIREND

Látogatóink a rendezvényterületre való belépéssel elismerik, hogy a Pozsonyi Piknik házirendjét megismerték, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy mint a rendezvény résztvevői, róluk videó vagy fotó készülhet. A rendezvény részletes házirendjét honlapunkon – www. pozsonyipiknik.hu – és a helyszínen a Piknik Információs pontokban találják. Parkolás és behajtás tilalom A Pozsonyi Piknik a XIII. kerületi Újpesti rakparton, valamint a Pozsonyi úton a Jászai Mari tér és a Szent István Park közötti területen várja az itt lakókat és a rendezvényre látogatókat.
Felhívjuk az adott területen (Újpesti rakpart, Pozsonyi út, Radnóti Miklós utca, Katona József utca Balzac utca, valamint a Jászai Mari tér és a Szent István Park által határolt területen) élő kedves lakók és parkolók figyelmét, hogy a Pozsonyi Piknik előkészítésének és lebonyolításának ideje alatt – 2022. 09. 02-án (péntek) 09.00 órától 2022. 09. 04-én (vasárnap) 02.00 óráig forgalomkorlátozás lép életbe. Ezért a jelzett területen tilos lesz majd behajtani és parkolni. Ezen utcákban maradt autókat sajnos el kell szállítatnunk. Az elszállított gépjárművekről a rendezvény napján az info@pozsonyipiknik.hu email címen, a +3630/450 7874-es telefonszámon és a Piknik Információs pontokban lehet érdeklődni! Az esetleges kellemetlenségért – ne legyen! – előre is elnézést kérünk!
A trolibuszok idén is teljes útvonalon járnak!
Köszönjük Újlipócia polgárainak a megértését és együttműködését, és mindenkinek jó szórakozást kívánunk!
A műsor és időpont változtatás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó galéria

Pozsonyi Piknik 2022. (1 kép)