Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Májusi kulturális és sportprogramok a XIII. kerületben

Május, végre május! A tavasz talán leggyönyörűbb hónapja következik, a természet már "gőzerővel dolgozik", minden újra élettel teli, ahogyan a XIII. kerületi színterek és sportlétesítményeken túl már a szabadtéri programjaink is! Kiemelt programajánlókat cikkünkben, a részletes programfüzetet a csatolt fájlok között olvashatják az érdeklődők!
9174506309.jpg
Szabadtéri programok

Május 5-én, csütörtökön 14.00 órától a József Attila Művészeti Napok (JAMN) keretén belül Flash Mob Radnóti Miklós születésnapján, amelyen kerületi diákok közös szavalása lesz a Radnóti Miklós szobránál.
A részvétel díjtalan!

Május 5-én, csütörtökön 16.00 órától a JAMN keretében Helytörténeti séta - A bronzba öntött költő és a valóság - Radnóti Miklós nyomában az Újlipótvárosban.
Az érintett témák:
• A szülői ház: tragédia már a születéskor - az édesanya és az ikertestvér halála.
• A Glatter család élete a tragédia után.
• A fiatal költő és a szegedi ifjak.
• Házasság Fannival.
• Egy titkos szerelem és egy különleges festmény története.
• Névváltoztatás: Radnóti vagy Radnóczi az engedélyezett név.
• A dilemma: zsidó származásúként, magyar költőnek lenni.
• Kikeresztelkedés.
• “Az ablakomból egy hegyre látok, /engem nem lát a hegy;/ búvok, tollamból vers szivárog,/ bár minden egyre megy…” A költő utolsó otthona a Jászai Mari téren.
• Megmenthették volna? Út a halálba.
• Versek a sírból.
• Emlékőrzés: botlatókő, szobor, emléktábla, emlékszoba.

A séta útvonala: Kádár utca, Radnóti Miklós utca, Pozsonyi út, Jászai Mari tér, végül trolival a RaM-Radnóti Miklós Művelődési Központba (emlékszoba)
A sétát vezeti: Deák Gábor
A részvétel díjtalan!
Találkozó a Visegrádi utca - Kádár utca sarkán.

Május 12-én, csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között Lakóközösségi napok - Újra együtt játszhatunk! programsorozat keretében a helyszín az Országbíró sétány lesz.
A klímatudatos szemlélet mentén, a Zöld Ponttal összeállított játékos, ismeretszerző programokkal várjuk az Országbíró sétányon a környéken lakó gyerekeket és szüleiket, kiegészítve helyi ügyek megbeszélésével és az Ifjúság évéhez kapcsolódó aktivitásokkal. A Gondos Gazdi Program a kutyásoknak kínál újdonságokat, de egészségmegőrző, szűrő és tanácsadási szolgáltatást is nyújtunk.
A rendezvény alatt bohócok, bűvészek és zsonglőrök szórakoztatják a jelenlevőket.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Május 14-én, szombaton 10.00 órától Családi Sport- és Életmódnap az Angyalföldi Sportközpontban és a XIII. kerület több helyszínén!
Régi-új köntösbe bújtatjuk az idei Családi Sport- és Életmódnapot! A rendezvény központi helyszínén, az Angyalföldi Sportközpontban várjuk azokat, akik sportolni szeretnének, megismerkednének különféle mozgásformákkal. Előtérbe kerül az egészséges életmód, az egészségügyi szűrések, tanácsadások, és idén kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeire.
Kerületünk több külsős helyszínén pedig – szintén e rendezvény keretén belül – kínálunk ingyenes sportolási lehetőséget az érdeklődőknek. Öltözz sportosan és hozd el az egész családot!

A részvétel díjtalan!

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK)

Május 2-án, hétfőn 10.00 órától BODZASZÖRP „Falbontogató” zenés mesejáték a Holdvilág Kamaraszínház és a Pervinka Alapítvány koprodukciójában.
Előadásunkban arra teszünk kísérletet, hogy lebontsuk a generációk között felhúzott falakat, mert lehet, hogy láthatatlanok, de hatásuk nagyon is valós. Finy Petra Bodzaszörp című műve, melyet Tompa Zsófia írt színpadra, a nagypapákról és a nagymamákról szól, azokról, akiktől még rengeteget tanulhatnak, tanulhatNÁnak az utánuk jövők, ha erre lenne szándék és akarat. És miért ne lennének erre készek a fiatalabbak? Nem is olyan bonyolult! Halljuk meg egymást, figyeljünk egymásra…
A mesejátéktól távol áll minden didaktikus okoskodás. Az előadás a nézőket – legyen az gyerek vagy felnőtt, fiatal vagy öreg – a “szeretet kertjébe” vezeti be, ahol kiderülhet, hogy semmi sem finomabb, mint a nagyi bodzaszörpje, hogy a nagypapa néha odapattan a zongorához és zenét szerez… De csitt! Csak semmi spoilerezés!

Szereplők: Kókai János, Molnár Ildikó, Milch Petra, Rófusz Marcell, Tompa Zsófia
Technika: Grónai György, Szajbert János
Művészeti munkatárs: Molnár Ildikó
Rendező: Koltai Judit
Belépőjegy: gyerekeknek 1.850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.200 Ft, felnőtteknek 2.500 Ft, csoportos jegy gyerekelőadásokra 15 főtől 1.700 Ft/fő.
A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérlet váltható az AJAMK-ban szerdánként 15.30 és19.30 óra között és az AGYIH-ban csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között, vagy az előadások előtt az előadás helyszínén.
Foglalás a +36-1/401-0070, +36-1/405-8759 vagy a szinhaz@holdvilag.hu e-mail-címen lehetséges.

Május 6-án, pénteken 19.30 és 22.30 óra között a PénteK13 programsorozat keretében ismét PEDROFON Táncparty!
2022-ben is fergeteges házibulival várják a táncoslábú közönséget az AJAMK színháztermében! Hazánk egyik legkedveltebb rock and roll zenekarának műsorán szerepelnek az ’50-es, ’60-as évek rock and roll slágerei, a Hungária örökzöldektől a Komár László nótákig. Sőt a ’30-as, ’40-es évek swing világát is felidézik, de feldolgozzák a hozzájuk közel álló közelmúltbéli számokat is.
Belépődíj felnőtteknek 2.000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.500 Ft,
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.
A rendezvényeken részt venni az aktuális járványügyi előírások betartásával lehet!

Május 7-én, szombaton 10.00-18.00 és május 8-án vasárnap 10.00 és 17.00 óra között Tavaszi virágos növénybemutató bonsaiokkal.
Szervezők: Herman Ottó Bonsai Egyesület, XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat.
A bonsaiok mellett nagy szerepet kapnak a tavaszi virágzó különleges növények, színes virágzó fák, virág kompozíciók. A kiállítást japán ikebanával készített művészi képek díszítik.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Május 8-án, vasárnap 11.00 órától és május 9., hétfőn 10.00 órától Ágacska zenés mesejáték (2 részben).
Süt a nap! Már nem is fáj, hogy leestem. Hol vagyok? Hát persze, itt lent, ha egyszer leestem…” -mondja Ágacska, és biztos igaza van. Aztán még itt van Dani kacsa és Pösze egér és Berci béka és persze Janó Manó, a festő. És barátot keresnek. És felemelik Ágacskát. És biztos igazuk van…
Zeneszerző: Keleti András
Rendező: Koltai Judit
Belépőjegy gyerekeknek 1.850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.200 Ft, felnőtteknek 2.500 Ft, csoportos jegy gyerekelőadásokra 15 főtől 1.700 Ft/fő
A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérlet váltható az AJAMK-ban szerdánként 15.30 és 19.30 óra között és az AGYIH-ban csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között, vagy az előadások előtt az előadás helyszínén.
Foglalás a +36-1/401-0070 és +36-1/405-8759 telefonszámokon vagy a szinhaz@holdvilag.hu e-mail-címen lehetséges.

Május 11-én, szerdán 19.00 órától LÉLEKTŐL LÉLEKIG…, S TOVÁBB… - Időutazás verssel és zenével korosztályokon innen és túl – a Holdvilág Kamaraszínház és a Pervinka Alapítvány koprodukciójában.
Kedves Néző!
Ahogy a cím is utal rá, az előadással egyfajta belső utazásra hívunk. Segítségünkre van a mindnyájunkban élő gyermek, “akivel” megtesszük e hosszú utat lélektől lélekig. Hiszünk a versekben és a mesékben, melyeket előhívhatunk zenével, énekhanggal, mozdulatokkal…
Közös kultúránk, a magyar nyelv alapján tanult gyermek- és népdalok, versek-mesék, táncok, s ezekre “felelnek” a hetvenes-nyolcvanas években született kortárs alkotások, melyekre vagy nézőként, vagy előadóként reflektáltunk akkor, s reflektálunk ma, a mai tudásunkkal, élményanyagunkkal, nyitottságunkkal, esetleg bezártságunkkal… Merünk-e, tudunk-e elindulni lélektől lélekig? Talán az előadással megtalálhatjuk a választ.

Közreműködnek: Kovács Andrea, Kókai János, Molnár Ildikó
Technika: Grónai György, Szajbert János
Szerkesztő: Molnár Ildikó
Rendező: Koltai Judit
Belépőjegy gyerekeknek 1.850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.200 Ft, felnőtteknek 2,500 Ft, csoportos jegy gyerekelőadásokra 15 főtől 1,700 Ft/fő.
A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérlet váltható az AJAMK-ban szerdánként 15.30 és 19.30 óra között és az AGYIH-ban csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között, vagy az előadások előtt az előadás helyszínén.
Foglalás a +36-1/401-0070 és +36-1/405-8759 telefonszámokon vagy a szinhaz@holdvilag.hu e-mail-címen lehetséges.

Május 13-án, pénteken 19.00 órától a PénteK13 programsorozat keretében BUCH TIBOR és Bandája koncert, sztárvendég: GERGELY RÓBERT!
Az est folyamán ismert klasszikus dalok mellett helyet kap a filmzene, a musical, az operett, sőt még a csárdás is. A számok egyéni feldolgozása egyenlő szerepet ad mind a zongorának, mind a hegedűnek, mind pedig az énekeseknek.
Sőt, a koncert egy pontján előkerül a "kívánságlista", amiből egy találóskérdés helyes megválaszolásával lehet majd dalt kérni.

Közreműködnek: Horváth Elemér hegedű, Horváth Péter zongora, cselló. A meghívott vendégénekes, Gergely Róbert tovább színesíti és emeli a koncert fényét.
Belépődíj az első szektorba 4.000 Ft, a második szektorba 3.500 Ft.
(XIII. Kerületi Kártyával 20% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

Május 15-én, vasárnap 11.00 órától és május 16-án, hétfőn 10.00 órától Segítség, ember! – Zenés mesejáték (2 részben).
Főhőse Ember Elek, 10 éves kisfiú, aki nagyon szereti állatkáit, bár erről kedvenceinek egész más a véleménye… Bírósági tárgyalásra idézik meg kicsiny gazdájukat. Szerencsére ennek a pernek nem lesz vesztese… Állatmese, nagyon is emberi nyelven…
Zeneszerző: Fekete Mari
Rendező: Koltai Judit
Belépőjegy gyerekeknek 1.850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.200 Ft, felnőtteknek 2.500 Ft, csoportos jegy gyerekelőadásokra 15 főtől 1.700 Ft/fő.
A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérlet váltható az AJAMK-ban szerdánként 15.30 és 19.30 óra között és az AGYIH-ban csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között, vagy az előadások előtt az előadás helyszínén.
Foglalás a +36-1/401-0070 és +36-1/405-8759 telefonszámokon vagy a szinhaz@holdvilag.hu e-mail-címen lehetséges.

RaM - Radnóti Miklós Művelődési Központ (RAM)

Május 5-én, csütörtökön 10.00 órától a József Attila Művészeti Napok keretében Rendhagyó irodalomóra Radnóti Miklósra és Gyarmati Fannira emlékezve.
A RaM-ban berendezett Radnóti emlékszobában, rendhagyó, interaktív módon mutatjuk be, nagyszerű költőnk Radnóti Miklós életét és munkásságát. Felidézzük szeretett feleségével Fifi nénivel közös éveiket és szerelmüket, amelynek meghatározó helyszíne a XIII. kerület volt.
A részvétel díjtalan!