Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Októberi kulturális és sportprogramok a XIII. kerületben

Szépen búcsúzott a szeptember, nagyon hangulatosan teltek a kellemes őszben a szabadtéri programok. Abban bízunk, hogy az októberi XIII. kerületi, már a színterekben és sportlétesítményekben tervezett előadásaink, rendezvényeink is hasonlóan jó hangulatban szolgálják majd a szellemi és fizikai felüdülést, kikapcsolódást. Lássuk a programokat! A teljes október havi programfüzet a csatolt fájlok közül letölthető!
9287150307.jpg
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Október 5-én, kedden 13.30-tól Nyugdíjas filmklub - Ő az igazi (Amerikai vígjáték, 96 perc, 1996.)
Főszereplők: Cameron Diaz, Jennifer Aniston
A két Fitzpatrick-fivér igyekszik tartani magát apja tanításához: "Csak azt tedd, ami boldoggá tesz! " Az idősebbik, Francis a Wall Streeten menedzser és azt hiszi, hogy boldog házasságban él feleségével, Renee-vel. Egészen addig, míg az életében fel nem bukkan egy szőke bombázó. Öccse, Mickey, az egykori hippi taxisként dolgozik és az agglegények gondtalan életét éli. A bajok akkor kezdődnek, amikor a taxijába beszáll egy párductestű, szabad szellemű amazon. Mickey olyannyira a hatása alá kerül, hogy huszonnégy órán belül feleségül veszi. És ez csak a kezdet.
A belépés díjtalan!

Október 8-án, pénteken 19.30 és 22.30 óra között PEDROFON Táncparty! Szeptembertől ismét minden hónapban fergeteges házibulival várják a táncoslábú közönséget az AJAMK színháztermében. Hazánk egyik legkedveltebb rock and roll zenekarának műsorán szerepelnek az ’50-es, ’60-as évek rock and roll slágerei, a Hungária örökzöldektől a Komár László nótákig. Sőt a ’30-as, ’40-es évek swing világát is felidézik, de feldolgozzák a hozzájuk közel álló közelmúltbéli számokat is.
Belépődíj felnőtteknek 1.500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.200 Ft.
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.
A rendezvényeken részt venni az aktuális járványügyi előírások betartásával lehet!

Október 13-án, szerdán 17.00 órától Civil Kerekasztal – civil szervezetek képviselőinek összejövetele "Információk, gyakorlati tanácsadás a 2022. évi NEA pályázatokról a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakemberének részvételével" címmel.
A részvétel díjtalan!
Információ és a részvétel visszajelzése:
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Október 14-én, csütörtökön 14.00 órától A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete XIII. kerületi Szervezetének Szüreti Mulatsága címmel rendezvény kezdődik. Az egyesület tagjai dallal, zenével, tánccal és vidámsággal ünneplik a szüretet. Fellépnek a Roll Dance Budapest kerekesszékes táncegyüttes és a Vakrepülés Színjátszó Egyesület énekesei. A zenét Kárpáti Ferenc előadóművész szolgáltatja a mulatsághoz.
A részvétel díjtalan, de jelentkezni szükséges az egyesület elnökénél, Kogon Mihálynál a +36-20/569-5019 telefonszámon.
További információ:
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

A Péntek 13 programsorozat keretében október 15-én, pénteken 19.00 órától „Mennyit ér egy nő?” FALUSI MARIANN és a DON LÁZI SWINGTET estje.
A koncert kimeríthetetlen témája a NŐ. Olyan slágerek csendülnek fel időrendi sorrend¬ben, amelyeknek előadói a leghíresebb énekesnők voltak, és sokat tettek a nők érvényesülé¬séért. Kezdve a nehéz sorsú fekete nőktől a mai világhírű sztárokig. A zenén keresztül egyfajta feminista mozgalmat indítottak a döntően férfiak uralta zeneiparban, és így egyre több tehetséges női énekes szerezhetett hírnevet. A dalokat Magyarország egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb énekesnője, Falusi Mariann előadásban hallhatja a közönség, a zenei aláfestést és a remek hangulatot pedig a Don Lázi Swingtet biztosítja!
Belépődíj az első szektorba 3.500 Ft, a második szektorba 3.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 20% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.)
A rendezvényeken részt venni az aktuális járványügyi előírások betartásával lehet!

Október 16-án, szombaton 16.00 órától Az Ozvena Kórus jubileumi műsora. Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus 20 évvel ezelőtt alakult a Fővárosi Szlovák Önkormányzat mellett. A kórus vezetője a megalakulás óta Hollósy Tiborné. A kórus több hazai és külföldi kórustalálkozón és fesztiválokon mutatkozott be. A koncerten a kórus megjelent CD anyagából kaphat ízelítőt a nézőközönség Galambos Ádám Balázs vezényletével és Ambrus Orsolya -alt, Noszlopy Katalin - szoprán, Pálinkás László- tenor és Horváth János István-basszus előadásában.
A részvétel díjtalan!
További információ:
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Október 19-én, kedden 13.30 órától Nyugdíjas filmklub - Grace nélkül az élet (Amerikai filmdráma, 82 perc, 2007.)
Főszereplő: John Cusack
Stanley Phillips magányosan, szomorúan tölti mindennapjait - képtelen elmondani lányainak, hogy katona édesanyjuk meghalt az iraki háborúban. Úgy dönt, felkerekedik velük egy országjáró túrára, nem sejtve, hogy az együtt töltött idő a legjobb gyógyír fájdalmára. Lányai ártatlan bája, életöröme láttán Stanley újra ráérez az élet ízére, a boldogságra, melyről azt hitte, örökre elveszíti...
A belépés díjtalan!

A Péntek 13 programsorozat keretében október 22-én, pénteken 19.00 órától VÁLÓTÁRSAS – párkapcsolati est humorral és rögtönzéssel. Közreműködnek: POKORNY LIA és KEREKES JÓZSEF színművészek
valamint Gönczi Dorka válási mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember.
Rengeteget hallani arról, hogy a párkapcsolat veszélyes üzem. Amíg azonban a darukezelő, a villanyszerelő és tűzszerész részletes tanfolyam során tanulja meg, hogyan mentse meg magát és másokat, addig a párkapcsolati élet esetében nincs felkészítő gyakorlatsorozat és nem fogja mentor az ember kezét az első „bevetéseken”. Szeretnénk bepillantást engedni, hogy milyen félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek hasogatják apró darabokra a harmóniát két ember között a párkapcsolat kulisszái mögött. Elgondolkodtató példák a hétköznapjainkból, a mindennapi életünkből, amelyek segíthetnek elkerülni az együttélés buktatóit vagy éppen azt a helyzetet, amikor két, valamikor egymásba bolondult ember már csak ügyvédek vagy mediátorok jelenlétében képesek beszélni egymással vagy éppen véglegesen pontot tenni a kapcsolatuk, házasságuk végére.
Belépődíj az első szektorba 3.000 Ft, a második szektorba 2.500 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 20% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.)
A rendezvényeken részt venni az aktuális járványügyi előírások betartásával lehet!

Október 25-én, hétfőn 10.00 órától Gáti István: TÖK MAGDA KALANDJAI – A CSODASZÉRUM – Ősbemutató! zenés mese recept nélkül, egy részben a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében.
Fontos küldetésünk, hogy már óvodás koruktól megismertessük a gyerekeket értékes művekkel. Ilyen értékes, mégis könnyed, sőt vicces verseskötet a TÖK MAGDA KALANDJAI, ami szinte “kiáltott színpad után.” Gáti Istvánnak, a feltörekvő fiatal költő – nemzedék jeles képviselőjének kötete 2017-ben a Könyvhétre jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. Lackfi János az országosan ismert és elismert költő így ír róla: “Tök Magda szökdel, kalimpál, tökgyalun csúszik óraszám, és mégsem fogy el sosem. Legfeljebb lefogy… Tök Magda meghódítja a világot, s remélhetőleg az olvasókat is!” Mi pedig szívből reméljük, hogy nézőinket is Tervezők: Bőhm-Siska Mariann, Zsigár Cecília; Zene: Barvich Iván; Koreográfus: Petyi János; Rendező: Koltai Judit
Belépőjegy gyerekeknek 1.850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.200 Ft, felnőtteknek 2.500 Ft csoportos jegy gyerekelőadásokra 15 főtől: 1.700 Ft/fő.
A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérletárusítás az Angyalfoldi József Attila Művelődési Központban szerdánként 15.30 és 19.30 óra között, valamint és az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között, vagy belépőjegy az előadások előtt az előadás helyszínén váltható.
Foglalás: +36-1/401-0070, +36-1/405-8759, szinhaz@holdvilag.hu

Október 27-én, szerdán 18.00 órától Rendvédelmi beszélgetések programsorozat keretében A Rendőr Kulturális és Hagyományőrző Egyesület estje. Vendég: Gál Kristóf rendőr alezredes az ORFK Kommunikációs Szolgálat megbízott főosztályvezetője
Téma: a rendőrség jelenlegi vezetői
A beszélgetésen szó lesz a rendőrség kommunikációjának formáiról és tartalmáról a civil társadalommal
A részvétel díjtalan!
További információ:
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

A Péntek 13 programsorozat keretében október 29., péntek 19.00 órától Arcképek interjúsorozat, vendég: Papp János színművész.
A programsorozat vendégei elsősorban XIII. kerülethez kötődő művészek, közismert személyiségek. Ez alkalommal Papp János személyében egy olyan közkedvelt művésszel hallhatunk beszélgetést, aki évtizedek óta rendkívül aktív mind a színházi, filmes és szinkron szerepekben is. Mindemellett pedig rendszeres fellépője a XIII. kerületi nemzeti ünnepeknek, megemlékezéseknek is, sokunk örömére.
Beszélgetőtárs, riporter: Tahi-Tóth Gábor
Belépődíj: 1.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 20% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.)
A rendezvényeken részt venni az aktuális járványügyi előírások betartásával lehet!

Újlipótvárosi Klub-Galéria

Október 22-én, pénteken 17.00 órától Baranyi Ferenc Zeneszó - Szózene előadás sorozata keretében OLASZ VENDÉGLŐ - Ízletes versek, áriák.
Baranyi Ferenc, Kossuth díjas költő, kerületünk díszpolgára, az elmúlt években Operandevúra hívta a közönséget. Érdekes és rendkívül szórakoztatóan elmesélt történeteket ismerhettünk meg az olasz Operák hős figuráiról, a szerzők és a cselekményekben szereplők függöny mögüli életéről, a művek keletkezéstörténetéről és irodalmi vonatkozásairól. Eközben számos bejátszás, felolvasás, a korhoz és művekhez tartozó anekdota színesítette a műsorszámokat. A következő évad során a megváltoztatott sorozatcím is elárulja, nemcsak az operákról szólnak a rendezvények, hanem szélesebb körből merítkezünk. Lesz kamarazene, sanzon dalok, hangeszes művek és operettek is. A korábbi évadokhoz hasonlóan az előadások állandó közreműködője Kassai Franciska előadóművész. Az idei évben hibrid rendezvénysorozatra készülünk, online és közönség előtti előadásokra is.
A belépés díjtalan!
További információ:
Kósa Gergely
+36-70/492-0985
kosagergely@kult13.hu