Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Nyári kulturális és sportprogramok a XIII. kerületben

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Végre itt a nyár, sokaknak a szünidő, a szabadság időszaka és végre lassan-lassan visszatérhetünk a vírusveszélyhelyzet előtti megszokott életünkhöz. Külön öröm ez nekünk is, hiszen a XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából újra szervezhetők a legkülönfélébb szellemi és testi kikapcsolódást jelentő programok is. Lássuk mi lesz ezen a nyáron! Részletek a cikkben és a cikkhez csatolt programfüzetben olvashatók!
7181716888.jpg
Szabadtéri programok

Augusztus 1-jén, vasárnap 19.00 órától Nyáresti Koncertek a Szent István parkban - Bencze Ilona: Márai és neves költők estje cselló kísérettel. "Nagyon szeretem a verseket már gyermekkorom óta, amikor még szó sem volt róla, hogy színművész leszek. Sok szavalóversenyen vettem részt fiatalabb koromban" – mesélte a színésznő. "Akadnak kollégák, akik soha nem mondanak verset, nem szeretik ezt a műfajt. Én azt mondom, a magyar költészet olyan gazdag, olyan szépséges, hogy ha nem ezen a nyelven írtak volna a művészei, a világon mindenütt ismernék őket és munkásságukat." A művésznő szerint minden önálló estnél a művész választ. Nem a közönségnek, hanem saját magának elsősorban. Ez az est Költők társaságában címen fut. Bencze Ilona igyekezett megmutatni egy széles skálát, lírát, drámát, de persze nem lehet mindent.
– Nehezebb így lekötni a nézők figyelmét, mintha egy színházi előadást kínálnék. Az egyetlen garancia a sikerre az, hogy érdeklem a nézőt. A mondandóm és én. Az ilyen esteknek, nagyképűség nélkül mondhatom, az a titka, hogy csak olyan ember tud kiállni, aki iránt valóban érdeklődik a közönség. Aki képes lekötni a figyelmet, mert azt nem tudja akárki megtenni másfél órán keresztül. Persze én már régóta vagyok a pályán, sok ilyen est áll mögöttem, noha a legtöbb zenés est volt, ahol híres slágereket, musicaleket vettem elő.
A részvétel díjtalan!

Augusztus 5-én, csütörtökön 15.00-19.00 óra között a Lakóközösségi Napok második állomása a Gyermek téren lesz.
A részvétel díjtalan!

Augusztus 13-án, 18.00 órától Angyalföldi Utcafesztivál a Ruttkai Éva parkban, a Szent István "kis"parkban és a Szegedi úti Mókus játszótéren! Idén 8. éve rendezzük meg a nyári programsorozatot, de ez alkalommal a feltörekvő, tehetséges zenei fellépők mellett olyan látványos, szórakoztató műfajokkal is kibővítjük a sorozat műsorát, mint például a bűvészet és a pantomim.
A részvétel díjtalan!
Az augusztus 13-i rendezvények fellépői: Kerényi Eszter Lilla – fuvola és Tokárszky Máté - gitár, Lui Bűvész interaktív műsora és Teofil a mókamester - interaktív pantomimes játéka.
A részvétel díjtalan!

Augusztus 14-én, szombaton 16.00 órától Mozgásban a kultúra! az Országbíró sétányon és a Duna Teraszon! Gyertek és edzetek velünk! Foglaljuk el együtt a fitneszparkokat és erősítsünk együtt, ahol felbukkanhat Katus Attila és Radányi Norbert, a Bartendaz vezetője.
A részvétel díjtalan!

Augusztus 15-én, vasárnap 19.00 órától Nyáresti Koncertek - Il Miraggio Opera Singer Quartet klasszikus előadásában.
Az Il Miraggio egy négy operaénekesből álló formáció, amelynek repertoárjában az operairodalom legszebb áriái éppúgy megtalálhatók, mint híres operettek részletei vagy egész opera keresztmetszetek. Műsoron főleg romantikus szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti, Bellini - művei hangzanak el zongorakísérettel.
A quartet tagjai
Wischin Mariann | szoprán
Csóka Anita | szoprán
Bodolai Péter | tenor
Handó István | bassbariton
A részvétel díjtalan!

Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház

Július 24-én, szombaton 17.00 órától Tücsökkerti piknik - Csodababázó Csutkabál, Benedek Krisztina néptáncpedagógus, népi énekes és zenész társai előadásában. A Csodababázó Csutkabálban a gyerekek már nem csak karonülőként vesznek részt a táncban, hanem az aprónép sajátos, hihetetlenül erős utánzó virtusával dobbantanak, pörögnek, forognak, kurjantanak, sikítanak stb. Tehát felszabadultan élvezik a közös mulatságot!
Ajánlott életkor: 1-5 éves korig.

A Tücsökkert piknik programokra regisztráció szükséges, a belépődíj: 800.-Ft/fő, de XIII. Kerületi Partnerkártyával a belépés díjtalan! Belépés csak védettségi igazolvány/applikáció ellenőrzése után lehetséges!

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

A Cziffra György Kiállítás az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, első emeleti kiállítóterén tekinthető meg 2021. február 9-től egészen az emlékév (2022. május 31.) végéig a ház nyitvatartási idejében.
„Az egyik tripoliszi kis házikóban lakott szüleivel a két világháború közötti időszak nyomorúságos esztendeiben egy zenét kedvelő, tehetséges kisfiú, Cziffra György, akinek neve azóta fogalommá vált. Művészetét mindenki csodálja. Ötévesen már népszerű darabokra improvizált a cirkuszban, 13 évesen szóló estet adott. Dohnányi Ernő jóvoltából bejutott a Zeneakadémiára, de az „előkelő” művészvilág nehezen fogadta be. A pesti éjszakák virtuózaként lokálokban, bárokban zongorázott, majd Franciaország lett második hazája. Tehetsége hamarosan meghozta számára a világhírt és az elismertséget.” (forrás: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény adattár)
A megtekintés díjtalan!
További információ:
Simon Zsuzsa
+36-30/453-3693
simonzsuzsa@kult13.hu