Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Októberi kulturális és sport programajánló

"Itt van az ősz, itt van újra..." Jó hangulatú, tartalmas, nagy látogatottságú szabadtéri rendezvényeinket magunk mögött hagyva ismét visszaköltöznek a kulturális és sportprogramjaink a XIII. kerületi színterekre és sportlétesítményekbe. Az októberi étlapból a teljesség igénye nélkül pár programot kiemelve csemegézünk cikkünkben, a részletes eseménynaptár pedig a csatolt havi programfüzetből ismerhető meg.
6820547466.jpg
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Október 1-jén, hétfőn 19.00 órától a Zene Világnapja alkalmából LAÁR-BORNAI DUÓ - KFT Slágerek és Sztorik akusztikus koncertre várjuk az érdeklődőket. Ünnepeljük a Zene Világnapját a legendás KFT Együttes két oszlopos tagjával, slágereikkel és szórakoztató történeteikkel. Utazzunk vissza gondolatban a 80-as, 90-es évekbe, a szerzőpáros olyan örökzöld dalaival, mint az Afrika, Balatoni nyár, Szerelem, Siker pénz csillogás, Elizabeth.
Belépődíj elővételben 500 Ft, Az előadás napján egységesen 1.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatók!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

A PénteK13 programsorozat keretében október 5-én, pénteken 19.30 és 22.30 óra között PEDROFON Házibuli. Hazánk egyik legkedveltebb rock and roll zenekarának műsorán szerepelnek az ’50-es, ’60-as évek rock and roll slágerei, a Hungária örökzöldektől a Komár László dalokig, felidézik a ’30-as, ’40-es évek swing világát és feldolgozzák a hozzájuk közel álló közelmúltbéli dallamokat is. Szeptembertől minden hónapban fergeteges házibulival várják a táncoslábú közönséget az AJAMK színháztermében.
Belépődíj felnőtteknek 1.300 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatóak!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

Október 11-én, csütörtökön 14.00 órától Johann Nepomuk Nestroy: Der Talisman (A Talizmán) - német nyelvű ifjúsági előadásra várjuk az érdeklődőket. A XIII. kerületi Német Önkormányzat szervezésében a szekszárdi Deutsche Bühne vendégjátéka a német kultúra, a nyelv és a színház iránt érdeklődők részére. Titus pénztelen vándormunkásként járja a világot. Amikor megmenti egy fodrász életét, az egy parókával ajándékozza meg, mely talizmánként szolgálva állítólag szerencsét hoz majd neki. És valóban: feltűnő külseje és vörös haja eltüntetésével beindul karrierje az udvarnál, talizmánja elvesztésével pedig úgy tűnik, szerencséjének is vége szakad. Ekkor viszont egy jókor jött örökségnek köszönhetően újra sikert arat a hölgyek körében.
A darab lerántja a leplet az egész előítéletekkel teli, kiközösítő és pénzéhes társadalomról. Titus is átlátja végül ezeket az összefüggéseket, átgondolja az életét és megházasodik – és hogy kit vesz el, az kiderül előadásunkból.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

A PénteK13 programsorozat keretében október 12-én, pénteken 19.00 órától Majdnem valaki – Udvaros Dorottya zenés estje a színpadon. „Ezek a dalok nagyrészt 2015-ben születtek az énekes Udvaros Dorottya számára, úgyhogy a zeneszerző és a szövegíró (és a rendező) előre hallották az ő hangját. Egymás után jöttek a zenei és szöveg témák: hogy mi lenne, ha egy anya várná a fiát a Nyugati pályaudvaron; aztán egy történész elemezné a kora 21. századot. Másvalaki – egy nő – leostobázná a férfiakat, és tudná a receptet, mitől bolondulnak meg a nők; újabb valaki szerelmet vallana a Bizonytalanságnak; egy megint másik eldalolná tizenegynéhány sorban az egész életét; majd fel kéne mutatnia Shakespeare nagyon gyatra önazonosságának kórlapját, ráadásul azt is, hogyan sajátítja ki kegyetlenül egymást a nő meg a férfi; stb...” (Bereményi Géza)
Közreműködők: Hrutka Róbert – gitár, vokál, az album zeneszerzője, Markó Ádám – dobok, Dely Domonkos – ütőhangszerek, vokál, Fehérvári Attila – basszusgitár, Kalmus Felicián – cselló, Galambos Zoltán – billentyűs hangszerek
Belépődíj elővételben felnőtteknek 2.600 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.000 Ft, az előadás napján egységesen 3.200 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatók!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

RaM - Radnóti Miklós Művelődési Központ

Október 18. és november 18. tekinthető meg Káplár Ferenc kiállítása, amelynek ünnepélyes megnyitója október 18-a, csütörtök 17.30 órakor kezdődik. Káplár Ferenc Feledy Balázs jellemzésében a magyar művészet "izgága" személyisége. Amellett, hogy ír, rajzol és fest, mozgóképpel is foglalkozik, éveken át a Magyar Televízió vezető operatőre volt. A "felháborodom, tehát vagyok" életelve végül is a nagyszakállú "nagy magányossá" tette. A besorolhatatlan utolsó nagy guruk egyike, akinek a kiállítását mindenképpen látni kell!
A belépés díjtalan!
További információ
Gábor Imre
+36-30/452-7011
gaborimre@kult13.hu

Újlipótvárosi Klub-Galéria

Október 5-én, pénteken 17.00 órától OPERANDEVÚ Baranyi Ferenccel Verizmus- valóságábrázolás az operaszínpadon címmel. Baranyi Ferenc, kerületünk díszpolgára kitűnő költő, ugyanolyan remek író és ami itt kiemelten fontos: műfordító. Számos opera librettóját (Carmen, Tosca stb.) porolta le, vagyis fordította újra oly módon, hogy a szöveg megfeleljen mind a történet korának, mind a mai nyelvhasználatnak. Érdekes és mindig szórakoztatóan elmesélt dolgokat tudunk meg az alkotók életviteléről, serénységéről vagy lustaságáról, magánéleti válságairól – de arról is, hogy ezek az események hogyan befolyásolták a művek keletkezését, hogyan nyilvánul meg a szövegben és a zenében az érzelem, a szenvedély vagy a szenvedés.
A belépés díjtalan!
További információ
Kósa Gergely
kosagergely@kult13.hu