Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Októberi kulturális és sport programajánló

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
"Itt van az ősz, itt van újra..." Jó hangulatú, tartalmas, nagy látogatottságú szabadtéri rendezvényeinket magunk mögött hagyva ismét visszaköltöznek a kulturális és sportprogramjaink a XIII. kerületi színterekre és sportlétesítményekbe. Az októberi étlapból a teljesség igénye nélkül pár programot kiemelve csemegézünk cikkünkben, a részletes eseménynaptár pedig a csatolt havi programfüzetből ismerhető meg.
6820547466.jpg
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Október 1-jén, hétfőn 19.00 órától a Zene Világnapja alkalmából LAÁR-BORNAI DUÓ - KFT Slágerek és Sztorik akusztikus koncertre várjuk az érdeklődőket. Ünnepeljük a Zene Világnapját a legendás KFT Együttes két oszlopos tagjával, slágereikkel és szórakoztató történeteikkel. Utazzunk vissza gondolatban a 80-as, 90-es évekbe, a szerzőpáros olyan örökzöld dalaival, mint az Afrika, Balatoni nyár, Szerelem, Siker pénz csillogás, Elizabeth.
Belépődíj elővételben 500 Ft, Az előadás napján egységesen 1.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatók!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

A PénteK13 programsorozat keretében október 5-én, pénteken 19.30 és 22.30 óra között PEDROFON Házibuli. Hazánk egyik legkedveltebb rock and roll zenekarának műsorán szerepelnek az ’50-es, ’60-as évek rock and roll slágerei, a Hungária örökzöldektől a Komár László dalokig, felidézik a ’30-as, ’40-es évek swing világát és feldolgozzák a hozzájuk közel álló közelmúltbéli dallamokat is. Szeptembertől minden hónapban fergeteges házibulival várják a táncoslábú közönséget az AJAMK színháztermében.
Belépődíj felnőtteknek 1.300 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatóak!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

Október 11-én, csütörtökön 14.00 órától Johann Nepomuk Nestroy: Der Talisman (A Talizmán) - német nyelvű ifjúsági előadásra várjuk az érdeklődőket. A XIII. kerületi Német Önkormányzat szervezésében a szekszárdi Deutsche Bühne vendégjátéka a német kultúra, a nyelv és a színház iránt érdeklődők részére. Titus pénztelen vándormunkásként járja a világot. Amikor megmenti egy fodrász életét, az egy parókával ajándékozza meg, mely talizmánként szolgálva állítólag szerencsét hoz majd neki. És valóban: feltűnő külseje és vörös haja eltüntetésével beindul karrierje az udvarnál, talizmánja elvesztésével pedig úgy tűnik, szerencséjének is vége szakad. Ekkor viszont egy jókor jött örökségnek köszönhetően újra sikert arat a hölgyek körében.
A darab lerántja a leplet az egész előítéletekkel teli, kiközösítő és pénzéhes társadalomról. Titus is átlátja végül ezeket az összefüggéseket, átgondolja az életét és megházasodik – és hogy kit vesz el, az kiderül előadásunkból.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

A PénteK13 programsorozat keretében október 12-én, pénteken 19.00 órától Majdnem valaki – Udvaros Dorottya zenés estje a színpadon. „Ezek a dalok nagyrészt 2015-ben születtek az énekes Udvaros Dorottya számára, úgyhogy a zeneszerző és a szövegíró (és a rendező) előre hallották az ő hangját. Egymás után jöttek a zenei és szöveg témák: hogy mi lenne, ha egy anya várná a fiát a Nyugati pályaudvaron; aztán egy történész elemezné a kora 21. századot. Másvalaki – egy nő – leostobázná a férfiakat, és tudná a receptet, mitől bolondulnak meg a nők; újabb valaki szerelmet vallana a Bizonytalanságnak; egy megint másik eldalolná tizenegynéhány sorban az egész életét; majd fel kéne mutatnia Shakespeare nagyon gyatra önazonosságának kórlapját, ráadásul azt is, hogyan sajátítja ki kegyetlenül egymást a nő meg a férfi; stb...” (Bereményi Géza)
Közreműködők: Hrutka Róbert – gitár, vokál, az album zeneszerzője, Markó Ádám – dobok, Dely Domonkos – ütőhangszerek, vokál, Fehérvári Attila – basszusgitár, Kalmus Felicián – cselló, Galambos Zoltán – billentyűs hangszerek
Belépődíj elővételben felnőtteknek 2.600 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2.000 Ft, az előadás napján egységesen 3.200 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatók!)
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan ide kattintva válthatók.

RaM - Radnóti Miklós Művelődési Központ

Október 18. és november 18. tekinthető meg Káplár Ferenc kiállítása, amelynek ünnepélyes megnyitója október 18-a, csütörtök 17.30 órakor kezdődik. Káplár Ferenc Feledy Balázs jellemzésében a magyar művészet "izgága" személyisége. Amellett, hogy ír, rajzol és fest, mozgóképpel is foglalkozik, éveken át a Magyar Televízió vezető operatőre volt. A "felháborodom, tehát vagyok" életelve végül is a nagyszakállú "nagy magányossá" tette. A besorolhatatlan utolsó nagy guruk egyike, akinek a kiállítását mindenképpen látni kell!
A belépés díjtalan!
További információ
Gábor Imre
+36-30/452-7011
gaborimre@kult13.hu

Újlipótvárosi Klub-Galéria

Október 5-én, pénteken 17.00 órától OPERANDEVÚ Baranyi Ferenccel Verizmus- valóságábrázolás az operaszínpadon címmel. Baranyi Ferenc, kerületünk díszpolgára kitűnő költő, ugyanolyan remek író és ami itt kiemelten fontos: műfordító. Számos opera librettóját (Carmen, Tosca stb.) porolta le, vagyis fordította újra oly módon, hogy a szöveg megfeleljen mind a történet korának, mind a mai nyelvhasználatnak. Érdekes és mindig szórakoztatóan elmesélt dolgokat tudunk meg az alkotók életviteléről, serénységéről vagy lustaságáról, magánéleti válságairól – de arról is, hogy ezek az események hogyan befolyásolták a művek keletkezését, hogyan nyilvánul meg a szövegben és a zenében az érzelem, a szenvedély vagy a szenvedés.
A belépés díjtalan!
További információ
Kósa Gergely
kosagergely@kult13.hu