Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Júliusi és augusztusi kulturális és sport programajánló

"Le az utcára, ki a térre", akár ezzel a Tankcsapda idézettel is összefoglalhatnánk a júliusi és augusztusi XIII. kerületi programokat, hiszen a nyári időszak elsősorban a szabadtéri programoké, kezdve a legkisebbeknek szóló Tücsökkerti programoktól a vájtfülű zenebarátoknak szóló Nyáresti koncertek a Szent István parkban programsorozatig.
0084799832.jpg
VERSPARK - Nyáresti koncertek a Szent István parkban

Július 1-jén, vasárnap 19.00 órától Gubás Gabi és zenekara Itt laksz legbelül – verses előadói est sok zenével. Avagy a világirodalom legszebb verseiből válogatott gyöngyszemek, fűszerezve bossa, samba, cuba dallamokkal és egy csipetnyi swinggel. Töltsön egy remek estét nagyszerű költők társaságában: József Attilától Ady Endréig, Nemes Nagy Ágnestől Kányádi Sándorig. Az est házigazdája és egyben előadója Gubás Gabi, a mediterrán hangulatról az Éjszakai Nesz zenekar gondoskodik.
17.30 órától a gyermekeknek kézműves foglalkozást tartunk.
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Szent István park

Július 15-én, vasárnap 19.00 órától Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka – zenés pódiumest. Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjén anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása az este, új írások és a szerzők közös dalai. Műhelytitkok és dalok a Stop című Grecsó-Hrutka zenés darabból, és persze anekdoták, melyek nem a sublótba valók. Hintázzanak velünk!
17.30 órától a gyermekeknek kézműves foglalkozást tartunk.
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Szent István park

Július 29-én, vasárnap 19.00 órától az Ellenanyag trió Békíts ki magammal – zenék Ady Endre verseihez címmel négy jellegzetes Ady-téma köré szervezi műsort. A személyiség "idegensége" - én-versek, A szerelem "gyehennája" - szerelmes versek; "Áldott ínség, magyar élet" - magyarság versek; "Békíts ki Magaddal" - istenes versek. Az eszme szépséges szükségessége - az embervilág "durva és bamba" ellenállása: e két oldal kibékíthetetlen, ám feladhatatlan, dacos küzdelme valamint a békesség vágya jellemzi az összes kiválasztott verset. Alkotó művészként azt gondolják, a zene alapvetően érzelmi-indulati jellege segíthet abban, hogy ezt a szinte parázsló-lobogó költői világot a puszta olvasáshoz képest átélhetőbbé tegye. Erre tesznek kísérletet.
17.30 órától a gyermekeknek kézműves foglalkozást tartunk.
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Szent István park

Mozgásban a kultúra!

Július 14-én, szombaton 15.00 és 19.00 óra között "Csúszkálás a hőségben!" címmel, a nyár legmelegebb hónapjában egy 4 évszakos korcsolyapályát építünk fel a Béke téren, amelyen a nagy melegben is élvezhetjük a csúszkálás örömét. Azoknak sem kell otthon maradnia, akinek nincs saját korcsolyája, mivel kölcsönözni is lehet. A család összes tagja talál majd számára kedvező elfoglaltságot, hiszen lesz játszóház, arcfestés és légvár is.
A részvétel díjtalan!
Információ: Tóth Réka +36-30/691-6445, tothreka@kult13.hu
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Béke tér

Lakóközösségi Napok - Retró és ma


Július 19-én, csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között a Gyermek téren folytatódik a nagy sikerű, hétköznap délutáni szabadtéri programsorozat a Lakóközösségi Napok, amelyen helytörténeti fotókkal idézzük fel, hogy milyen volt egykor a rendezvény helyszíne. A korhű sátorban rock&and roll „séró” és „mikrofonhaj” készül, illetvev újra pörög a Rubik kocka és a Sicc könyv klasszikus fejtörői is előkerülnek. A sportolni vágyók focizhatnak (Adidas labda helyett fűzős bőrlabdával!), kipróbálhatják a hullahopp-karikát és nyerhetnek a retró sporttotó kitöltésével. A „Go Trabi Go” hangulatában beülhetnek a korszak legendás gépjárművébe és lángost is vehetnek lakókocsiból. Egészségügyi szűrés, tanácsadás is lesz, közben tablókon bemutatjuk, hogy ez annó hogyan is zajlott. A színpadon először „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell..”, majd Zumbára mozoghatunk, utána részleteket hallhatunk a Made in Hungaria és a Hotel Menthol musicalekből. A tánctanulást és versenyt követi a „RetroBál”, amelynek közreműködője az Old Songs Duó.
A rendezvény szervezésében és lebonyolításában közreműködik a XIII. kerületi Szociális Szolgáltató Központ, a Prevenciós Központ és a XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda.
A részvétel díjtalan!
Információ: Szalkai Lajos +36-30/453-4264, szalkailajos@kult13.hu
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Gyermek tér

AUFeszt - Angyalföldi Utcazenei Fesztivál

Július 20-án, pénteken 19.00 órától az AUFeszt koncertsorozat III. állomásán Dirtywork Blues Band, a GáBorozó és a StarBugs koncert, hogy "Legyen az utca a zenészeké, a zene mindenkié egy-egy estén!".
A részvétel díjtalan!
Helyszín: Budapest XIII. kerület, Babér utcai templom parkja