Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Májusi kulturális és sport programajánló

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
A kora tavaszi, szinte téli időjárás után szinte berobbant a nyár, a május első napjai nyár közepi időjárással csábítanak mindenkit a szabadba, a friss levegőre. A szabadtéri programok eltöltéshez kínálunk XIII. kerületi programokat, de ha az időjárás esetleg megtréfálna bennünket, a XIII. kerületi kulturális színterek és sportlétesítmények is színes programokkal várják régi és új vendégeiket! Részletek a cikkben és a csatolt programfüzetben!
8298182281.jpg
Szabadtéri rendezvények

2018. május 4-én, pénteken 16.00 órától Helytörténeti séta - Radnóti nyomában. A sétát vezeti: Maczó Balázs helytörténész.
A részvétel díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges a doryeva@kult13.hu e-mail-címen!
Találkozási pont a Kádár utca – Visegrádi utca sarok.

Május 6-án, vasárnap 10.00 és 18.00 óra között Európa Nap az Országbíró sétányon. Az EU soros elnökség alkalmával a főszerepben idén Bulgária! Ennek keretében a XIII. Kerületi Bolgár Önkormányzat edénykiállítást, bolgár ételkóstolót és táncházat tart a Rila együttessel. Emellett a kisebbeknek Korzenszky Klára és a Klárisok Kerekégenjáró mesekoncertje, és a Bab társulat óriásbáb előadását kínáljuk, a nagyobbak egy EU sorverseny kilenc helyszínén, 80 méteres futóversenyen - a XIII. kerület 80. születésnapja alkalmából-, az Elevenpark játszóbuszának trambulinján, tekergős járgányokon és wakeboard pályán próbálhatják ki ügyességüket. Anyák napi Blue box fotó és lufivirág készítésére is lesz lehetőség. A délutáni nosztalgia zenét az Odeion együttes biztosítja.
A részvétel díjtalan!

Május 12-13-án, szombaton és vasárnap 10.00 és 18.00 óra között Családi Játék Fesztivál, az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban. 250 féle társasjáték, szabadtéri játékok, játékkészítés, papírhajtogatás, családi játékok, társasjátékok gyerekeknek és felnőtteknek, gamer játékok, csocsóasztal. Versenyek egész nap, ajándéksorsolással, origamival, játékkészítéssel.
A belépés díjtalan!
További információ Ferencz Zsuzsanna +36-1/330-5357, ferenczzsuzsanna@kult13.hu
és homoludens.hu Egyesület +36-30/934-6297, info@homoludens.hu elérhetőségeken kérhető.

Május 17-én, csütörtökön 15.00 és 19.00 óra között Lakóközösségi Napok – Retro és ma címmel. A retró hangulat jegyében májusban az Országbíró sétányon sátorban, szabadtéren és a színpadon várja a közönséget programsorozat. Fotókon mutatjuk be, hogy milyen volt egykor ez a hely, ahol vagyunk, a ma elterjedt rövid hajfrizura idején korhű sátorban rock&and roll „séró” és „mikrofonhaj” készül, a játéksátorban a kirakós játékok mellett újra pörög a Rubik kocka, ügyeskedhetnek a malom és dominó játékban és a Sicc könyv klasszikus fejtörői is előkerülnek. Természetesen elhozhatja bárki saját egykori játékait is, amivel másokat megismertet. Előkerül és kipróbálható a klasszikus Flipper. A sportolni vágyók focizhatnak (Adidas labda helyett fűzős bőrlabdával), ping-pongozhatnak, kipróbálhatják a hullahopp-karikát és nyerhetnek a retró sporttotó kitöltésével. A XXI. századi technológia korában a „Go Trabi Go” hangulatában beülhetnek a korszak legendás gépjárművébe és vehetnek lángost is lakókocsiból. A kézműveskedésre vágyók mai és korabeli mese és TV-figurákat készíthetnek, de a lufiból készült emblematikus figurák el is vihetőek. Egészségügyi szűrés, tanácsadás is lesz, közben tablókon bemutatjuk, hogy ez egykor hogyan is zajlott. Itt lesznek még a Gondos Gazdik is, a Bólogató Kutyussal. A színpadon „egy kicsi mozgás…” és ugrókötél bemutató után, részleteket hallhatunk a Made in Hungaria és a Hotel Menthol musicalekből musical színészek előadásában. A retró divatbemutatót követően a kihívást kedvelők tánctanuláson és táncversenyen vehetnek részt egy akrobatikus rock&roll páros irányításával. A délutánt „RetroBál” zárja a Pedrofon együttessel és szabadtéri tánccal.
A rendezvény szervezésében és lebonyolításában közreműködik a XIII. kerületi Szociális Szolgáltató Központ, a Prevenciós Központ és a XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Május 18-án, péntek 18.30 órától AUFeszt I., a Gyöngyösi sétányon. Idén hatodik éve rendezzük meg az Angyalföldi Utcazenei Fesztivál koncertsorozatot. A XIII. kerület több helyszínén hallhatjuk örömzenélni a főleg pályakezdő együtteseket, zenészeket, énekeseket, májustól szeptemberig, havonta egy-egy péntek estén. Az első koncerten fellépnek a Future Rhapsody, Rita'SOUND studio és a Poa Pratensis együttesek.
Legyen az utca a zenészeké, a zene mindenkié egy-egy estén!
A részvétel díjtalan!
További információ
Dőry Éva
doryeva@kult13.hu

Május 19-én, szombaton 10.00 és 18.00 óra között 30. Életmódnap - Egészség terasz, a Duna teraszon. Családi sport- és gyermekprogramok, öko kézműves foglalkozás és számos egészségtudatos programmal várjuk látogatóinkat. „Magyarország átfogó egészségvédelmi programja” kitelepül ezen a napon a rendezvényre, ahol az érdeklődők különféle egészségügyi szűréseken és életmód tanácsadáson vehetnek részt. Egyedülállóan a szűrőprogramban érhető el a látványos anatómiai bemutató, a 3D anatómiai mozisátor, ahol virtuális valóságszemüvegek segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók az emberi test belsejébe és működésébe. Emellett szakemberektől kaphatnak segítséget azok, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, számukra a legmegfelelőbb sportot kívánják megtalálni, vagy akik egészségesebben szeretnének táplálkozni. Ezen programokon túl reform készítmények bemutatója és vására, fotó kiállítás és reformsütemény sütő verseny várja az érdeklődőket. A színpadon fellép Katus Attila egy program indító közös mozgással, Rippel Ferenc és Rippel Viktor, valamint a Rippel Brothers Akadémia, továbbá Novák Péter - Üzenet a földről című koncertjével Weöres Sándor megzenésített verseivel.
A belépés díjtalan!
További információ
Ferencz Zsuzsanna
+36-1/330-5357
ferenczzsuzsanna@kult13.hu

80 ÉVES A XIII. KERÜLET!
MÁJUS 25-27.
BUDAPEST XIII. KERÜLET, BÉKE TÉR

Információ: kult13@kult13.hu
A részvétel díjtalan!

Május 25-27. között Gyermeknapi hétvége a kerület 80. születésnapja alkalmából. Pénteken 14.00 órától családi kikapcsolódással készülünk a Béke téren, egészen vasárnap estig. Felsorakoznak legkisebb látogatóink kedvencei, mint például: arcfestés, kézműves foglalkozás, légvárak, viadal, társasjátékok, sport programok és még sok-sok más izgalmas program. Vasárnap emellett a színpadon a Veronaki Zenekar és Kovácsovics Fruzsina koncertjét lehet majd meghallgatni, illetve gólyalábas előadás mellett légvár fogataggal, Családi Játék Hétvégével, állatsimogatóval, buborékos foglalkozással, lufi hajtogatóval és sok más izgalmas gyermekprogrammal készülünk gyereknap alkalmából.

Május 25-én, pénteken 19.00 órától Anna and the Barbies koncert. Péntek estére az Anna and the Barbies koncertje hozza el az igazi fesztiválhangulatot, zárásként a Rippel Brothers Akadémia jóvoltából egy tűztánc-show részesei is lehetünk.

Május 26-án, szombaton 10.00 és 16.00 óra között XIII. Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja, amelynek szervezői: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., XIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok, fővédnök: Dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere. ÚJ HELYSZÍNEN, a Béke téren, de a hagyományoknak megfelelően a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb és szlovák nemzetiség tagjai sátrakban várják a kerület lakosait és az idelátogatókat. A vendégek megismerhetik a nemzetiségek életét és hagyományait kiállításon, kézműves foglalkozáson és játékokon keresztül, amelyekbe aktívan be is kapcsolódhatnak. A különleges falatokat kedvelők megkóstolhatják a helyben készült ételspecialitásokat. A színpadon a jelenlevők a nemzetiségi gyerek és felnőtt művészeti csoportok zenés, táncos műsorát láthatják. Újdonság az idei rendezvényen a nemzetiségek focitornája a téren felállított felfújható futballpályán.
További információ
Szalkai Lajos
+36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Május 26., szombaton 19.00 órától Caramel koncert. Szombat este egy különleges koncertet hallhatunk Molnár Ferenc Carameltől, a Megasztár győztestől, aki azóta is felfelé ívelő zenei karriert futott be, számos elismeréssel, díjjal és a hazai zenei kultúra nagyjává válva.

Május 27-én, vasárnap 19.00 órától „Óh azok a csodálatos ’60-as évek!” – Táncdalfesztivál. A születésnapi hétvége megkoronázásaként az idén 50 éves Táncdalfesztiválra emlékezünk Gálvölgyi Jánossal, Koós Jánossal, Poór Péterrel, Soltész Rezsővel, Dékány Saroltával, Ambrus Ritával és a Stúdió 11 Bigband-del egy fergeteges este keretében.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

A Mátyás király-emlékév alkalmából rendezvények, megemlékezések, rendhagyó irodalom és történelmi órák programjának összeállításához foglalkozásokat szervezünk óvodai, iskolai, civil szervezetekhez és idősek klubjához tartozó csoportok részére. A csoportos foglalkozások magában foglalják ismert magyar írók és költők Mátyás királyról szóló művének darabelemzését, szövegértelmezést, színrevitelt, bábkölcsönzést és a saját készülékkel történő videó felvételt is, mindezt interaktív módon.
A foglalkozásokat Giovannini Kornél bábművész (+36 20 481 4123) tartja, előzetes bejelentkezés alapján hétfőn, szerdán és szombaton 14.00-16.00 között.
A részvétel díjtalan!
További információ
Szalkai Lajos +36-30/453-4264
szalkailajos@kult13.hu

Május 4-én, pénteken 19.30 és 22.30 óra között MYDROS Görög Táncház. Minden hónap első péntekén 18.30-tól tánctanítással, majd 19.30-tól fergeteges táncházzal várja az érdeklődőket a nagy sikerű MYDROS Táncház. 2001-ben alapították görög és magyar fiatalok az együttest, hogy megoszthassák mindenkivel azt az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekik gyermekkoruk óta. Az elmúlt 16 évben több mint ezer alkalommal léptek színpadra, zenéltek táncházakban, több mint 300 számból álló repertoárjukkal.
Belépődíj felnőtteknek 1.200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft (XIII. Kerületi kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatóak!).
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan itt válthatók.

Május 6-án, vasárnap 11.00 órától Zongimesék - komolytalan komolyzene zenés, játékos kalandozás ismert zeneszerzők körül egy részben, a Malko Teatro előadásban, a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében. Simon Attila új interaktív koncertjében nagy zeneszerzők kis gyerekeknek illetve kis gyerekként írott művei hallhatóak - a darabokkal, szerzőkkel kapcsolatos történetekkel fűszerezve. A minikoncert során többek között Chopin, Bach, Mozart és Csajkovszkij melódiái csendülnek fel.
Belépődíj gyerekeknek 10 éves korig 1.350 Ft, 10-14 éves korig 1.500 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 1.700 Ft, felnőtteknek 1.850 Ft, csoportos jegy 10 főtől 1.150 Ft/fő, 14 éves kortól 1.350 Ft. A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérletárusítás a helyszínen szerdánként 15.30 és 19.30 óra között vagy az előadások előtt!
Foglalás a +36-1/401-0070 és a +36-1/405-8759 telefonszámokon, vagy a jegyrendeles@holdvilag.hu e-mail-címen lehetséges.