Kezdőlap KultúraHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Márciusi kulturális és sport programajánló

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Utolsó leheletével még küzd a tél, de a tavasz megállíthatatlanul érkezik. Első hírmondói is lehetünk, hiszen a XIII. kerületi kulturális és sportprogramok már a kikelet jegyében várják a törzsközönséget és az új látogatókat, vendégeket. Részletek a cikkben és a csatolt programfüzetben!
5360596588.jpg
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

A PénteK13 programsorozat keretében március 2-án, pénteken 18.30-22.30 óra között MYDROS Görög Táncház. 18.30-tól tánctanítással, majd 19.30-tól fergeteges táncházzal várja az érdeklődőket a nagy sikerű MYDROS Táncház minden hónap első péntekén. 2001-ben alapították görög és magyar fiatalok az együttest, hogy megoszthassák mindenkivel azt az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekik gyermekkoruk óta. Az elmúlt 16 évben több mint ezer alkalommal léptek színpadra, zenéltek táncházakban, több mint 300 számból álló repertoárjukkal.
Belépődíj felnőtteknek 1.200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft (XIII. Kerületi kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatóak!).
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan itt válthatók.

Március 4-én, vasárnap 11.00 órától Nikola a tengernél animációs, bábos mese a Malko Teatro előadásában, a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében. Volt egyszer egy kisfiú, akit Nikolának hívtak. Nikolának két füle volt és egy feje, és az az egy feje pont a két füle közé nőtt. Volt két keze és két lába, szóval pont úgy nézett ki, mint az összes vele egykorú fiú. Ez a fiúcska, aki nagyon jó gyerek volt, egy napon fejébe vette, hogy látni akarja a bolgárkertészek országát, amiről annyit mesélt neki a nagypapája.
Belépődíj gyerekeknek 10 éves korig 1.350 Ft, 10-14 éves korig 1.500 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 1.700 Ft, felnőtteknek 1.850 Ft, csoportos jegy 10 főtől 1.150 Ft/fő, 14 éves kortól 1.350 Ft. A Holdvilág Kamaraszínház előadásaira jegy- és bérletárusítás a helyszínen szerdánként 15.30-19.30-ig vagy az előadások előtt! Foglalás a +36-1/401-0070, +36-1/405-8759 telefonszámokon vagy jegyrendeles@holdvilag.hu e-mail-címen.

Március 9-én, pénteken 19.00 órától a PénteK13-Z13 programsorozat keretében Horgas Eszter: Négy évszak és más koncertre várjuk az érdeklődőket. Közreműködnek a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a ClassJazz Band, vezényel: Gerhát László. Horgas Eszter és művésztársai Vivaldi legismertebb művét, a Négy évszakot új keretbe foglalják, és izgalmas, virtuóz, megható történetté varázsolják. A fuvolaművész 2001 óta minden évben új és egyedülálló produkcióval lepi meg közönségét. Ez alkalommal sem tesz másképp, amikor a két zenekarral közösen adják elő Vivaldi örökérvényű művét, de kicsit másképp. Horgas Eszter változatában a mai kor zenéivel egyesülve (Piazzolla, saját kompozíciók…), a hangok és vetített képek csodás világával, valódi történeteket idéznek elénk, a születéstől a szerelmen, a vágyakon, és beteljesüléseken át a halálig. Olyan új szálakat fűznek az egymástól távolinak tűnő zenei stílusok és korszakok közé, amelyek ott és akkor összeérnek. A közreműködő ClassJazz Band tagjai: Dajka Krisztián gitár, Hárs Viktor basszus, Kaszás Péter dob, ének Pusztai Csaba ütőhangszerek, Révész Richárd zongora, akik a világ számos pontján koncerteznek nagy sikerrel.
Belépődíj elővételben felnőtteknek 2.600 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 2.200 Ft, a program napján egységesen 3.200 Ft (XIII. Kerületi Kártyával 10% kedvezményt biztosítunk a helyszínen a belépőjegy árából. A kedvezmények nem összevonhatóak!).
Jegyek a helyszínen vagy elektronikusan itt válthatók.

RaM - Radnóti Miklós Művelődési Központ

HungarIkonok a XIII. Kerületben
Kárpáti Tamás több évtizedes kulturális és sportújságírói ténykedése során riportok, barátságok, könyvek „melléktermékeként” egyedülálló gyűjteményre tett szert, mely különböző művészek olyan személyes tárgyait tartalmazza, mint például Barcsay ecsetje, Faludy botja, Tandori sapkája, Örkény zsebórája, Karinthy írógépe, Makk Károly rendezői széke, Aba-Novák pipája, Mándy Iván fakése és mások különböző relikviái. A muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok, ám Kárpáti Tamás merész ötlettől vezérelve életet lehelt a holt tárgyakba. Kortárs képzőművészeket kért fel, hogy gondolják tovább a relikviákat, s megidézve egykori tulajdonosukat készítsenek belőlük képzőművészeti alkotásokat. Így jöttek létre a „szubjektek”, izgalmas, duplán egyedi műtárgyak, melyek egyszerre állítanak emléket a tárgy egykori tulajdonosának, és a kortárs képzőművészetnek.
A Hungarikonok a XIII. kerületben kiállításon a XIII. Kerület díszpolgárai előtt tisztelegnek korunk művészei. E rendhagyó, a kerület 80. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton négy kiemelkedő díszpolgárunkhoz köthető tárgy tekinthető majd meg a RaM aulájában ez alkalommal átadásra kerülő vitrinben: Papp László (Verebics Ágnes), Portisch Lajos (Széri-Varga Géza), Szabó István (Haraszty István) és Szepesi György (Regős István) szubjektjeit láthatják az érdeklődők.
A belépés díjtalan!
További információ:
Roboz Beáta
+36-30/452-7011
robozbeata@kult13.hu

Újlipótvárosi Klub-Galéria


Március 6-án, kedden 18.00 órától Tavaszi dal - Portisch Lajos (basszbariton) dalestje programra várjuk a zenebarátokat. A nemzetközi sakkmester előadásban ez alkalommal Mendelssohn dalokat hallhatnak az érdeklődők. Közreműködik, és a műsort vezeti Zöld Ildikó szoprán, valamint Hegedűs Valér zongoraművész.
A belépés díjtalan!

Március 9-én, pénteken 17.00 órától OPERANDEVÚ Baranyi Ferenccel. Beköszöntő: a költő és a komponisták. Baranyi Ferenc, kerületünk díszpolgára kitűnő költő, ugyanolyan remek író, és ami itt kiemelten fontos: műfordító. Számos opera librettóját (Carmen, Tosca stb.) porolta le, vagyis fordította újra oly módon, hogy a szöveg megfeleljen mind a történet korának, mind a mai nyelvhasználatnak. Érdekes és mindig szórakoztatóan elmesélt dolgokat tudunk meg az alkotók életviteléről, serénységéről vagy lustaságáról, magánéleti válságairól – de arról is, hogy ezek az események hogyan befolyásolták a művek keletkezését, hogyan nyilvánul meg a szövegben és a zenében az érzelem, a szenvedély vagy a szenvedés.
A belépés díjtalan!
További információ a petolilla@kult13.hu e-mail-címen kérhető.