XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

KezdőlapUgrás a tartalomhozAlapértelmezett verzió

Ön jelenleg itt jár:
KözterületParkolásGyakori kérdések
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Gyakori kérdések

Változik-e a pótdíjbefizetésre vonatkozó határidő, amennyiben panasszal fordultam a parkolási esemény kivizsgálása érdekében?
Amennyiben parkolási eseménnyel kapcsolatosan küldött panaszt, a befizetésre vonatkozó határidő nem hosszabbodik meg. Kérjük, az eseményhez képest eltelt 15. napig fizesse meg a pótdíjat. Hivatalos kérelmét, panaszát kivizsgáljuk, elbíráljuk és döntésünkről levélben tájékoztatjuk.

Pótdíjat ("piros zacskót") kaptam. Milyen fizetési módokkal rendezhető a tartozás?
1. A pótdíjazás napján a jegykiadó automatánál kártyával vagy készpénzzel, ekkor a pótdíjfizetési felszólítást és az automata által kiadott pótdíjjegyet kell ügyfélszolgálatunkhoz eljuttatni a befizetés utáni 5 napon belül.
2. Banki átutalással, amelyet az OTP Bank Zrt-nél vezetett 11784009-20601160 számú bankszámlaszámra tehet meg. Kérjük, hogy a közlemény rovatban tüntesse fel a pótdíjazott gépjármű rendszámát.
3. Csekken, bármely postán. A 15 naptári napon belül történő befizetés kedvezőbb pótdíj tarifával jár. A csekket a felszólítás alapján kell kitölteni. Ebben az esetben a befizetés adatai automatikusan bekerülnek a nyilvántartási rendszerbe.
4. Személyesen, az ügyfélszolgálatok pénztárában.

Hogyan alakulnak a várakozási óradíjak és pótdíjak a XIII. kerületben?

Mint minden fővárosi kerületben, így a XIII. kerületben is 30/2010. (VI.4.) Főv. Kgy. rendelet szabja meg a parkolási- és pótdíjak mértékét (BKV jegy árhoz kötött) és ahogyan minden fővárosi kerületben, így a XIII. kerületben is léteznek kerületi és fővárosi tulajdonú közterületek. Ezek alapján a pótdíjak a következők lehetnek.

XIII. kerület, kerületi tulajdonú közterületeinek parkolási- és pótdíjtételei

Szent István körút - Újpesti rakpart - Szent István park - Victor Hugo utca - Váci út - Nyugati tér által határolt terület:
Üzemidő: 08:30 - 20:00
Óránkénti várakozási díj: 525 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 7.613 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 21.525 Ft.

Victor Hugo utca - Szent István park - Újpesti rakpart - Dráva utca - Dózsa György út - vasút - Bulcsú utca páratlan oldala - Lehel utca páratlan oldala - Lehel tér - Váci út által határolt terület:
Üzemidő: 08:30 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 525 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 6.563 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 21.525 Ft.

Dózsa György út - Dráva utca - Népfürdő utca - Róbert Károly körút - vasút által határolt terület:
Üzemidő: 08:30 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 350 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 4.375 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 14.350 Ft.

Róbert Károly körút - Népfürdő utca - Rákos-patak - Tatai utca - Szegedi út - Dévényi utca által határolt terület
Üzemidő: 08:30 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 265 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 3.313 Ft,
Pótdíj - 15 napon belül: 10.865 Ft.

Rákos-pataktól északra (Újpest felé) eső terület
Üzemidő: 08:30 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 175 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 2.188 Ft,
Pótdíj - 15 napon belül: 7.175 Ft.

XIII. kerület fővárosi tulajdonú közterületeinek parkolási- és pótdíjtételei

Szent István körút, Nyugati tér, Váci út (a Victor Hugo utcáig)
Üzemidő: 08:00 - 20:00
Óránkénti várakozási díj: 525 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 7.875 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 21.525 Ft.

Lehel tér, Váci út (Victor Hugo utca és Dráva utca közötti szakasza), Dráva utca, Dózsa György út
Üzemidő: 08:00 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 525 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 6.825 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 21.525 Ft.

Váci út (Dráva utca és Róbert Károly körút közötti szakasza)
Üzemidő: 8:00 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 350 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 4.550 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 14.350 Ft.

Váci út (Róbert Károly körút és Rákos-patak közötti szakasza)
Üzemidő: 08:00 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 265 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 3.445 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 10.865 Ft.

Carl Lutz rakpart, Váci út a Rákos-pataktól északra (Újpest felé) eső szakasza
Üzemidő: 08:00 - 18:00
Óránkénti várakozási díj: 175 Ft/óra,
Pótdíj - 15 napon belül: 2.275 Ft,
Pótdíj - 15 napon túl: 7.125 Ft.

Hogyan kérhetek számlát a parkolási díjról?

A készpénzzel vásárolt parkolójegyekről a tárgyévet követő január 20-ig az eredeti jegy beküldése után tudunk számlát kiállítani, amelyet a kísérőlevélben megadott névre, címre állítunk ki és postázunk. A jegyek személyesen is bemutathatóak Központi Ügyfélszolgálati Irodáinkban is, ahol munkatársaink helyben kiállítják a bizonylatot. Január 20-a után előző évi jegyekről sajnálatos módon nem áll módunkban ÁFA-s számlát kiállítani.
Javasoljuk, hogy a jegyeket kötegelve, legalább havonta gondoskodjanak a számlaigénylésről, hogy a hosszabb várakozást elkerüljék.
Mobilparkolási rendszer használatával fizetett várakozási díjról az igénybe vett viszonteladó adhat ki számlát, ebben Társaságunk nem illetékes.

Milyen jogszabály írja elő a fizetési kötelezettséget, és hol találhatom meg?
A budapesti parkolás rendjét a 30/2010 (VI.4.) Főv. Kgy. rendelete határozza meg. Ez honlapunkon megtalálható és letölthető a Jogszabályok menüpont alatt.

Mi lesz a sorsa a befizetett parkolási díjaknak?
A parkolási díjak a díjfizető övezet tulajdonosának, az Önkormányzatnak kerülnek átadásra az üzemeltető társaság és a tulajdonos közötti szerződés szerint.

Hogyan tudunk parkolójegyet vásárolni?
Érmével, parkolókártyával vagy mobiltelefonnal.

Van-e türelmi idő a jegyvásárlásra?
Az első jegy megváltására nincs, ekkor a parkolás után haladéktalanul kell a jegyet megváltani. Az első megváltott parkolójegy lejárta után egy óránál rövidebb időre történő díjfizetés esetén 5 perc, egy órára vagy annál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc türelmi idő áll a gépkocsivezető rendelkezésére ahhoz, hogy elhagyja a parkolóhelyet vagy megváltsa következő parkolójegyét.

Automata hiba esetén mit tegyek?
Az automatákon szerepel egy telefonszám, ahol munkanapokon 08:00-18:00 óra között munkatársunk rögzíti az ilyen típusú bejelentéseket, és azonnal intézkedik a parkoló automaták ellenőrzéséről és megjavításáról. Természetesen ez nem mentesíti az ügyfelet a fizetés alól, a legközelebbi automatánál megválthatja a parkolójegyét.

Nem fogadja el az automata az érmét, mit tegyek?
A jelenleg forgalomban lévő 100 és 200 forintos pénzérme olyan ötvözetből készül, amely elektrosztatikusan könnyen feltöltődik, a használattól koszolódhat, időjárástól függően párásodhat vagy megsérülhet. Amennyiben az automata nem fogadná el az érmét, javasoljuk, többször próbálkozzon, vagy tisztítsa meg a szennyeződéstől.

Nem tudok mobiltelefonnal fizetni, mit tegyek?
Ez esetben sem mentesül a parkolási díj megfizetése alól. Amennyiben a szolgáltató rendszerrel van probléma, az NMF Zrt. ügyfélszolgálata készséggel segít. Amennyiben szolgáltatási hibát tapasztalnak, a regisztrált ügyfelek közvetlenül e két társasághoz, a regisztrációval nem rendelkezők (ad-hoc mobilparkolást használók) mobilszolgáltatójukhoz fordulhatnak (Telenor 1220, T-Mobile 1430, Vodafone 1270) segítségért, tájékoztatásért.
Ha az Ön regisztrációja még nem működik, úgy jegyét a parkolóautomatánál kell megváltania pénzérmével.

Kódolt gazdálkodói parkolókártyám van, hogyan váltsak jegyet?
Ugyanúgy kell használnia, mint bármelyik parkolókártyát. A kódolás biztosítja, hogy abban az övezetben, ahol Ön jogosult az intézményi kedvezményre, 50% díjtétellel és korlátlan ideig várakozhat. A többi övezetben is használhatja a kártyát, de azokban teljes várakozási díjat fog fizetni.

Miért kaptam pótdíjat, ha megvásároltam a parkolójegyet?
A parkolójegyet a szélvédő mögött mindig jól láthatóan kell kihelyezni az információt adó oldalával felfelé. Az utólagosan bemutatott parkolójegyen nincs olyan azonosító adat, amely igazolná, hogy azt valóban az adott gépjármű várakozási díjának kiegyenlítéséhez váltották meg.

Miért kaptam pótdíjat, ha rendelkezem mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával?
A kedvezményt az eredeti mozgássérült igazolvány kihelyezésével lehet igénybe venni. Ezt az támasztja alá, hogy ez egy személyhez kötött jogosultság, tehát nem a "gépkocsinak jár", hanem a mozgáskorlátozott személynek, ezt az érvényes, eredeti igazolványával kell igazolni. Ha másolat is elfogadható lenne, akkor tetszőleges számú gépkocsira egy időben igénybe lehetne venni a kedvezményt, holott az igazolvány tulajdonosának egyszerre csak egy helyen van arra szüksége.

Miért nem fogadják el a lakossági engedélyemet a kerület teljes területén?
Főutakra (Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közutakra és közterületekre) lakossági, illetve gazdálkodói várakozási hozzájárulás nem adható ki. A Fővárosi Önkormányzat parkolási rendelete szerint a kerületi önkormányzatok a saját tulajdonú közutain, közterein biztosíthatnak ingyenes parkolási lehetőséget a parkolási engedélyek kiadásával.

Elromlott a gépjárművem, lehúzódtam az út szélére, miért kaptam pótdíjat?
Az a körülmény, hogy Ön a fizetőövezetben akár gépjárművének műszaki meghibásodása miatt állt meg és várakozott, nem mentesíti a parkolási díj megfizetése alól. Parkoló ellenőreink feladatkörébe nem tartozik bele, annak vizsgálata, hogy a parkolóhelyet milyen célból foglalta el az adott gépjármű.

Miért kaptam felszólító levelet, ha befizettem a pótdíjat?
A pótdíj befizetését minden esetben igazolni kell. A gépkocsira kihelyezett fizetési felszólításon is szerepel, hogy a pótdíjszelvényt a felszólítással együtt személyesen/faxon/postán ügyfélszolgálati irodánkhoz be kell juttatni ahhoz, hogy tartozását lezárhassuk.

A gépkocsit nem én használtam. Mégis nekem kell a pótdíjat fizetni, miért?
A 2008. május 1-től érvényes törvény szerint ebben az esetben az objektív felelősség elvét kell alkalmaznunk, amely szerint a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója a felelős a parkolási eseményért. A gépjármű üzembentartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták.

Az események idején a gépkocsi már nem is volt az enyém. Mit tegyek?
Mielőbb juttassa el ügyfélszolgálatunkhoz az eladást bizonyító (Önkormányzat által igazolt) adás-vételi szerződés másolatát, és ezzel a felelősség már az új tulajdonost terheli.