Kezdőlap KözterületParkolásEllenőrzés
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Ellenőrzés

Az ellenőrzés menete

A parkolóellenőr feladata, hogy a közterületen várakozó gépjárművek díjfizetését ellenőrizze, illetve díjfizetés hiányában pótdíjfizetési felszólítást állítson ki.
A parkolóellenőr a parkolójegy-kiadó automatánál kezdi meg a munkáját, ellenőrizve annak működőképességét. Abban az esetben, ha az automata valamilyen oknál fogva nem működik megfelelően, az ellenőr bejelenti a hibát, intézkedik annak megjavításáról.
Figyelmesen ellenőrzi a várakozó autók szélvédője mögött elhelyezett parkolójegyeket, engedélyeket. Nem fog parkolójegyet találni, ha a gépjármű tulajdonosa mobiltelefon segítségével fizette meg a várakozási díjat. Ezt a parkolóellenőrnek kötelessége ellenőrizni a gépjármű forgalmi rendszáma alapján. A választ másodpercek alatt megkapja egy központi számítógépről, amely nyilvántartja a befizetett díjakat.
A díjfizetés elmulasztása esetén a parkolóellenőr kézi számítógépe segítségével rögzíti a szükséges adatokat (az autó forgalmi rendszámát, gyártmányát, a pótdíjazás helyszínét), amelyek egy központi rendszerbe kerülnek.
Fotókat készít, amelyekkel később bármikor igazolható a díjfizetés elmulasztása, illetve nyomon követhetőek az esetleges hibák, tévedések. A fényképek informatívak, ezért az eseményről készült képsorozatok mindkét fél érdekét szolgálják.
Az elkészült pótdíjfizetési felszólításon az alábbi adatok szerepelnek: a pótdíj összege, a befizetési azonosító, a gépjármű forgalmi rendszáma, gyártmánya, a felszólítás időpontja, a helyszín és a felszólítás oka. Természetesen megtalálható még a parkolóellenőr azonosító száma, a kiállító cég neve, adatai és elérhetőségei. A pótdíjfizetési felszólítás ezután egy készpénzfizetési átutalási megbízással (postai sárga csekk) együtt bekerül a "piros zacskóba". Az elkészült felszólítást az ellenőr jól látható helyre, az első szélvédő ablaktörlő lapátjának fémkarjai közé helyezi.
Az utcai munkavégzés az Ellenőrzési szabályzat alapján történik.