Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Szeptember 5-től változnak a parkolási díjak, parkolási díjfizetési zónák és az üzemidők

Szeptember elejétől élesbe fordulnak a XIII. kerületet is érintő, a Fővárosi Önkormányzattal közös döntéssel, megváltoztatott parkolási szabályok. A díjzónák tekintetében a városrészben az eddigi négyből három díjzóna került kialakításra. A fővárosban a korábbi bonyolult, 27-féle parkolási zóna helyett négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a fővárosi önkormányzat szeptember 5-től.
8274075993.jpg
A XIII. kerület három díjövezete a következőképp alakul.

Az első a Szent István körút–Carl Lutz rakpart–Dráva utca–Dózsa György út–Szabolcs utca–Bulcsú utca – Lehel utca–Váci út által határolt területen, az úgynevezett „A” várakozási övezetben 600 Ft/óra, 22:00 óráig, a második a Dráva utca–Dózsa György út–Vágány utca–Róbert Károly körút–Pap Károly utca–Röppentyű utca - Göncöl utca–Balzsam utca–Váci út–Meder utca–Duna folyam által határolt területen, az úgynevezett „B” várakozási övezetben 450 Ft/óra, 20:00 óráig, a harmadik pedig a Róbert Károly körút Pap Károly utca–Röppentyű utca– Göncöl utca–Kámfor utca–Tatai utca–Szegedi út–Dévényi utca által határolt terület, az úgynevezett „C” várakozási övezetben 300Ft/óra, 18:00 óráig. Emellett továbbra is megmaradnak a Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett parkolóterületek, mint például a Váci út, a Dráva utca, a Dózsa György út, Carl Lutz rakpart és a Róbert Károly körút, de ezeken a helyeken az előbbiekben felsorolt zónáknak megfelelő díjat kell fizetni. (Lásd a csatolt fájlok közötti parkolási térképet!)

A XIII. kerületben a gépkocsival és parkolási matricával rendelkező lakosok számára továbbra is két lakossági várakozási zóna lesz, amelyeket az Árpád híd- Róbert Károly körút vonala választ el.

Fontos változások!
1. Korábban XIII. kerületi kedvezmény volt, hogy időkorlát nélkül, teljes üzemidőre érmével megváltható volt a parkolási díj, szeptember 5-től a parkolási díjfizetés maximum 3 óra időtartamra lehetséges.
2. Szintén korábbi XIII. kerület által kezdeményezett és gyakorlatba átültetett fővárosi kedvezmény volt, hogy a Carl Lutz rakparton 3 órai díjfizetéséért az adott munkanapra a teljes üzemidőre érvényes parkolási jogosultságot lehetett váltani. Az előző pontban rögzítettek miatt ez a kedvezmény szeptember 5-től megszűnik.
3. Mivel a korábbi parkolási zónák, zónahatárok egységesednek, egyszerűsödnek a mobilparkolási zónakódok is így alakulnak. Kérjük, hogy mobilparkolás indításukat ne rutinból, hanem az automatákra kihelyezett matricákon jól olvasható zónakódokra indítsák, vagy érmével váltsák meg parkolási jogosultságukat.