Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Forgalomcsillapító párnák bevezetése a kerületben

Az idei évben - egyelőre tesztjelleggel - öt helyszínen 10 db forgalomcsillapító párnát helyeztünk el kerület szerte. A megszerzett tapasztalatok és lakossági visszajelzések függvényében fogunk dönteni a további sebességcsillapító párnák kihelyezéséről. Várakozásaink szerint a párnák kihelyezését követően csökkenni fog az érintett utcaszakaszok forgalma és az arra haladó járművek tipikus sebessége is.
5849575996.jpg
Az idei évben elkezdtünk vizsgálni egy, a fővárosban ez idáig még nem, a vidéki városokban azonban már több helyen évek óta alkalmazott forgalomtechnikai megoldást, a forgalomcsillapító párnát.

A forgalomcsillapító párna egy vulkanizált gumiból készült, fehér fényvisszaverő fóliával ellátott eszköz. A jelenleg használatban lévő, lecsavarozható fekete-sárga színű forgalomtechnikai küszöbökhöz képest a forgalomcsillapító párna több előnnyel rendelkezik:

- nagyobb felületen fedi az útpályát;
- nappal és éjszaka is jobban észlelhető;
- a gyorshajtókat lassításra kényszeríti, de a szabályosan közlekedők részére komfortos áthaladást biztosít;
- könnyű szerelésű, nagy teherbírású, hosszú élettartamú;
- meghibásodás esetén a rögzítő csavarok nem állnak ki a burkolatból, nem okoz balesetveszélyt;
- könnyen áthelyezhető más helyszínre.

A magyarországi forgalmazó tájékoztatása szerint ilyen eszközöket már több vidéki városban telepítettek sikeresen. Többek között Biatorbágy, Budaörs, Diósd, Érd, Kaposvár, Monor, Seregélyes, Tatabánya, Törökbálint, valamint Üllő esetében rendelkeznek gyakorlati tapasztalattal.

A telepítéshez forgalomtechnikai tervet készítünk, valamint előjelző táblákat telepítünk.

A tömegközlekedéssel érintett útvonalak forgalomcsillapítására a fővárosi cégek sajnos nem támogatják ennek az eszköznek a használatát, azonban a kerületi utak esetében nincs akadálya a használatnak.

Az utóbbi időszakban több bejelentést kaptunk túlzott sebességgel közlekedő gépjárművekről, ezért első körben azokra a helyszínekre helyeztük el a párnákat, ahonnan a legtöbb bejelentés érkezett. Az alábbi öt helyszínen helyeztünk el összesen 10 db forgalomcsillapító eszközt:

- Futár utca (Béke utca és Jász utca között) 2 db
- Keszkenő utca (Béke utca és Jász utca között) 2 db
- Futár utca (Tatai utca és Reitter utca között) 2 db
- Tahi utca (Jász utca és Reitter utca között) 2 db
- Újpest rakpart (Garam utca és Szent István park között) 2 db

A kihelyezéshez szükséges forgalomtechnikai tervek július hónapban készültek el, a kivitelezés augusztus 15-én kezdődött és egy hét alatt mind az 5 helyszínen be is fejeződött.

Várakozásaink szerint a párnák kihelyezését követően csökkenni fog az érintett utcaszakaszok forgalma és az arra haladó járművek tipikus sebessége is.

Ezen felül egy újfajta technológia bevezetésével kerületünkben tesztelhetjük először azokat az előnyöket, amelyeket az új eszköz nyújthat a gépjármű-közlekedők részére.

A kezdeti időszakot tesztidőszaknak tekintjük, visszatérően figyelni fogjuk a használatot, a rendeltetésszerű működést. A megszerzett tapasztalatok és lakossági visszajelzések függvényében fogunk dönteni a további sebességcsillapító párnák kihelyezéséről.