Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Új gyalogátkelőhelyek a XIII. kerületben

A nyár folyamán több olyan gyalogosátvezetést alakítunk ki, amelyek növelik a forgalombiztonságot, jobban védik a gyalogosok közlekedését.
9594094538.png
Július 5-i kezdéssel a Tahi utcában, a Jász utcai csomópontnál a keleti és déli ágon építünk ki 3,5 méter széles, ferde kialakítású gyalogátkelőt. A járda burkolatának magasságát a Tahi utca bal oldalán kis mértékben korrigáljuk, a jobb oldalon pedig a gyalogátkelőnél térkőburkolatot rakunk le, ami a Jász utcai parkolósáv útpályaburkolatát 3,6 méter szélességre csökkenti. A csomópontban figyelemfelhívó és vezetősávokat, a gyalogátkelő szélességében a 2 cm-rel süllyesztett szegély mentén 60 cm szélességben figyelemfelhívó sávot (taktilis jelet), valamint a járda közepéig vezetősávot alakítunk ki. A tervezett járda mentén, ahol a két oldal között nincs gyalogos közlekedés, kiemelt szegélyt építünk be. Ezen a területen a munkálatokat előreláthatólag legkésőbb augusztus 8-ig fejezzük be.

A Reitter Ferenc utca és a Keszkenő utca csomópontjában a déli és az északi ágon július 7-én megkezdjük a 4,5 méter széles, a szegélyek szélére merőleges kialakítású gyalogátkelőhely kiépítését. A Reitter Ferenc utca minden ágán változik az épülő gyalogátkelő járdájának geometriája és burkolata. A déli és északi ágon a járdát kiszélesítjük, így biztosítjuk az átkelőhelyen a kényelmes gyalogosforgalmat, és itt a fák kivágása sem szükséges. A csomópontban járdaszigetet hozunk létre, amelynek kialakításakor a meglévő zöldfelülettel burkolt szigetet térkőburkolatra cseréljük és a megfelelő bekanyarodás biztosítása érdekében 1,4 méterrel beljebb hozzuk. A Reitter Ferenc utca minden oldalán átrakjuk a 2 cm-re süllyesztett szegély menti térkőburkolatot. A gyalogátkelő szélességében a plusz 2 cm-re süllyesztett szegély mentén 60 cm szélességben figyelemfelhívó sávot (taktilis jel) és legalább egy méteres szakaszon vezetősávot alakítunk ki. Terveink szerint a területen legkésőbb augusztus 28-ig végzünk a munkálatokkal.

Július 5-i kezdéssel a Forgách utca - Lomb utca csomópontjában gyalogátkelőhely létesítése mellett burkolatátépítési munkálatok is folynak majd. 215 m2-en felbontjuk az aszfaltburkolatot és az útalapbetont, 55 folyóméteren kiemelt szegélyt, 5 folyóméteren pedig kerti szegélyt építünk. 247,5 m2 felületen készítünk talajjavító réteget, 25 m2-en szürke térkövet építünk bontott térkőből, valamint 35 m2-en MA-4 jelű öntött aszfaltot építünk be. Az aszfaltmunkákat követően forgalombiztonsági szempontokat figyelembe véve 6 db KRESZ-táblát helyezünk ki. Ezen a területen a munkálatok várhatóan augusztus 29-ig fejeződnek be, így augusztus végéig mindhárom helyszínen elkészül a munka. Az építkezésekkel járó kellemetlenségekért előre is megértésüket kérjük, türelmüket köszönjük!