Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Tájékoztató a Borbély park hasznosításával kapcsolatban

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Társaságunk a Borbély park hasznosításával kapcsolatos pályázati eljárásról a cikkben részletezett tájékoztatást adja.
7024415211.png
A jelenlegi üzemeltető szerződése 2020. december 31. napján lejár. A szerződés lejárta előtt egy másik érdeklődő is jelentkezett, miszerint ő is szeretne vendéglátó egységet működtetni a parkban. A kerületi vagyonrendelet előírja a pályáztatás szükségességét ingatlanhasznosítás esetén, amennyiben több érdeklődő van.

A pályázat kiírását több érdeklődő jelentkezése indokolta. Jogilag és morálisan is az az elfogadható és átlátható megoldás, ha több pályázó esetén valódi versenyben dől el, hogy ki ad jobb ajánlatot. Korábban mindig egy érdeklődő volt, ezért nem volt szükség pályázat kiírására.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy park és vendéglátó funkcióra írtuk ki a pályázatot. Szó sincs a park beépítéséről, ingatlanfejlesztésről. A terület minden kerületi és fővárosi szabályozás szerint zöldterületi funkcióval jelölt terület, amin senki nem szeretne változtatni a jövőben sem. Tiszteletben tartjuk a 2015. novemberében készült közvéleménykutatás eredményét, amely alapján a válaszadók nagy többsége a jelenlegi, közparki és vendéglátó funkciót támogatta. Aki ezzel ellenkezőt állít, az félrevezet, hangulatot kelt.

A beérkezett pályázatok elbírálása 3 szempont alapján történt: a vállalt bérleti díj mértéke, a kerületi lakóknak nyújtandó kedvezmény, a vendéglátó funkció színvonala. Az első két szempont objektíven összehasonlítható egymással: az első helyen álló pályázó magasabb bérleti díjat, a kerületi partnerkártyával rendelkezők számára magasabb kedvezményt biztosított. A vendéglátó funkció színvonalának értékeléseként mindkét pályázó maximális pontszámot kapott. Megállapítható, hogy a jelenleg első helyen álló pályázó mind az önkormányzat és a kerületben élők számára jobb ajánlatot nyújtott be.

Aki vitatja, hogy egy önkormányzati tulajdon hasznosítását nyílt pályázat útján, objektív szempontok alapján végezze a XIII. Közszolgáltató Zrt., az az átlátható és demokratikus döntéshozatal létjogosultságát vitatja. Álláspontunk szerint senki nem formálhat jogot arra, hogy egy önkormányzati tulajdont alanyi jogon magáénak tudhasson.

A társasházaktól beszerzett nyilatkozatokat a szerződéskötés feltételeként írtuk elő, hogy az itt lakóknak is legyen beleszólása, hogy mi történjen a parkkal, hiszen nekik kell a hely által okozott zajterheket elviselni. Ez egy előzetes döntés, végleges eredményt akkor lehet hirdetni, ha eldől, hogy melyik pályázó tudja beszerezni a társasházaktól az engedélyeket, aminek határideje 2020. december 21.

A pályázati kiírást és a bírálati szempontokat ide kattintva, a beérkezett pályázatokhoz kapcsolódó információkat a csatolt fájlokban tettük közzé.

A pályázatok személyes adatokat tartalmazó és a pályázati kiírás alapján sem nyilvános részleteit adatvédelmi okokból nem tesszük közzé.