XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

KezdőlapUgrás a tartalomhozAlapértelmezett verzió

Ön jelenleg itt jár:
KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

2020. évi Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat Kiemelt védnök és Különdíj elismerések

A XIII. Kerületi Önkormányzat korábbi AngyalZÖLD és jelenleg aktuális AngyalZÖLD 3.0 stratégiájában a lakossággal való partnerség, együttműködés kiemelt prioritás. Az idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat keretében 137 társasház és lakásszövetkezet zöldterületi tevékenységét ismertük el, a társasházakkal, lakászövetkezetekkel összesen közel 15,5 millió forint értékben kötöttünk szerződést a zöldterületek gondozására.
1213735366.jpg
A támogatás mértéke területalapú, legalacsonyabb összege 40.000.- Ft, legmagasabb összege 400.000.- Ft volt.

A kiemelt színvonalon fenntartott védnökség alá fogadott területek pályázói idén is különdíjazásban részesülnek.

Két kategóriában összesen 28 közösséget javasolt a zsűri különdíjazásra: "Kiemelkedő védnök"-díjra 8 díjazottat, "Különdíj" elismerésre pedig 20 lakóközösséget. A különdíjak (Kiemelt védnök és Különdíj) összértéke 3.600.000 Ft.

A védnökök tevékenységét július-szeptember közötti időszakban (a tevékenység erős kontrollja érdekében a társasházakkal nem egyeztetett időpontban) tartott helyszíni szemlék keretében ellenőrizték a Zrt. munkatársai. A helyszíni szemlék során a védnökségbe vett területeket több szempontból értékelték, fényképes dokumentációkat készítettek.
Az értékelés szempontjai:
- tisztaság – köztisztaság,
- gyommentesség – kiemelten figyelve az allergén gyomokra,
-diverzitás – fajgazdagság, összetétel,
- esztétika – az adott területegységen belüli összkép.

Ezen túl figyelembe vettek még két tényezőt:
- egyediség – újszerű, egyedi elemek a kertben, azaz mennyire egységes a fenntartás a nagyobb kiterjedésű védnökségi területen,
- rendezettség – mennyire egységes a fenntartási színvonal nagyobb védnökségi terület esetén.

Kiemelkedő védnökök
Az idei pályázatban nyolc pályázó közösséget javasoltak a Kiemelkedő védnök elismerő címre egyenként 200.000.- forint értékű díjazással. Az egész évben sok munkát igénylő, igényesen beültetett, rendezett díszkerteket fenntartó társasházakat minősítjük Kiemelt védnökké. Az ott lakók és az arra járó emberek számára is üde színfoltot jelentenek ezek a területek, ahol a pihenés lehetősége és az esztétika párosul egymással. Azon közösségek díjazását történik most meg, ahol a fenntartás mellett kiemelkedő az öntözés, a rendszeres talajlazítás, a hulladék gyűjtése, évről évre új elemekkel is bővítik a meglévő zöldterületeket, akár virágzó növények kiültetésével, akár új felületek létrehozásával. A díjazottak között olyan társasházak szerepelnek, akik évek óta kiemelkedő szinten gondozzák a vállalt területet.

Vizafogó 1012 társasház – Esztergomi út 54/b.
• A 4 emeletes társasházi tömb előkertje rendszeresen nyírt sövényű, a ház egy játszóteret fog körbe, amely játszótér gondozását is vállalta a társasház. Mindig szép, rendezett és tiszta a terület, igényesen nyírt gyepfelületen és cserjék között játszhatnak a gyerekek. A bejáratoknál friss egynyári kiültetésekkel és gondosan ápolt virágzó évelőkkel találkozunk.

• Dráva Társasház – Dráva utca 5.
A társasház előtt gyommentes, színes kert fogadja az arra járókat. A házat körülölelő kertek minden évszakban szolgálnak virágzó növényekkel, a bokrok és cserjék rendszeres nyírással gondozottak, a kiskerítések cseréje, felújítása folyamatos. A területen látszanak a gondos kezek, a szeretettel végzett munka eredménye. Időről időre formálódik a kert, gondosan odafigyelve a fajtaválasztásra, figyelembevéve a kertrészek adottságait.

• Párkány utca 22-30.
Évről évre magas színvonalon rendezett előkertet tart fent a Lakásszövetkezet. Nyírt sövények, virágok jellemzik a kertet. Mindig ápolt, rendezett zöldfelület mellett sétálhat el az arra járó.

• Tahi utca 22-26., 28-32., 34-38. társasházak (három pályázó)

A három társasház egymástól különálló szervezet, mégis a Tahi utcát összefüggően, egységessé teszi a színpompás, illatos rózsakert, amely gondozása egész éves kitartó munkát igényel. A járdától nyírt sövényekkel elhatárolt kert méltó az Ifjúság-kútja környezetéhez, szépen kíséri az odavezető utat.

• Vőlegény utca 1/a.
Impozáns nagyméretű nyírt örökzöldek, nyírt sövények, egybefüggő ápolt rendezett zöldfelület fogadja a sétálókat, szépen követi a kert a ház vonalát, az utca frontját, megadva a beláthatóságot, esztétikus foltot varázsolva.

• Dagálysétány Társasház
Nagy területen évek óta kimagasló szinten fenntartott gyepfelület, rendezett örökzöldek, nyírt cserjék fogják közre a társasházat, igazodva a mellette húzódó Dagálysétány színvonalához.

Különdíjazottak
Az idei évben 20 társasházat javaslunk Különdíj elismerésre egyenként 100.000.- forint összegű díjjal. A különdíjazottak azok a helyszínek, amelyek a bírálat során adható 30 pontból legalább 26 pontot kaptak. A védnökségük alá tartozó zöldfelületek tiszták, rendezettek, igényesen gondozzák és ápolják a kiültetett növényeket. Környezetüket újítják, szépítik, említésre méltó az öntözés fontossága, amelynek ezek a társasházak eleget tesznek.
A különdíjak kifizetésének feltétele, hogy a pályázó a védnöki tevékenységről szóló pénzügyi elszámolást határidőben benyújtsa, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat keretében elnyert, célhoz kötött támogatásával elszámoljon, annak felhasználását számlával vagy egyéb bizonylattal, dokumentummal alátámassza. A korábbi években feltétel volt a Kertbarát Konferencián és Díjátadó rendezvényen megjelenés is, de mivel a vírus-veszélyhelyzet miatt ezt az idei esztendőben nem tartják meg a szakembereink, ezért ez utóbbi feltétel kikerült az értékelési szempontok közül.

Díjazottak

- Tahi utca 42/a-b. Társasház,
- Thurzó utca 5/c-d. Társasház,
- Jász utca 97. Társasház,
- Tahi utca 56-60. Társasház,
- Tahi utca 50-54. Társasház,
- Hun utca 1-15. Társasház,
- Béke tér 5-6-7. Társasház,
- Visegrádi utca 67/a-c.,
- Tomori utca 17.,
- Tahi utca 48/a-b. Társasház,
- Fókusz Társasház (1139 Budapest, Petneházy utca 24-26.),
- Róbert Károly körút 12-18.,
- Fivér utcai Lakásfenntartó Szövetkezet,
- Reitter Ferenc utca 97/b-99. Társasház,
- Tahi utca 40/a-b. Társasház,
- Riverside Apartamanok Társasház (1138 Budapest, Viza utca 7/a.),
- Árpádhíd Társasház (1138 Budapest Népfürdő utca 21.),
- Mosoly utca 11-26.,
- Dráva-Pannónia Lakásszövetkezet (1133 Budapest, Pannónia utca 116.),
- Jász utca 65. Társasház,

Gratulálunk a lelkes, gondos kertbarátoknak és állítjuk őket követendő példaként mindenki elé!

Kapcsolódó galéria

LZVP 2020. (5 kép)