Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Forgalomtechnikai változások, új forgalmi rend a Béke - Szegedi - Tatai - Tahi utcák által határolt területen

A Béke utca – Szegedi út – Tatai utca – Tahi utca által határolt terület forgalomtechnikai felülvizsgálatát, többek között az érkező lakossági jelzések alapján felülvizsgáltuk. Az elmúlt évek kedvező ingatlanpiaci körülményei, a kedvező XIII. kerületi adottságok miatt a területen nagy számú társasházépítések valósultak meg. Ezzel a területen élők száma és az utcákat, közterületeket használók, használó járművek száma is jelentősen megnövekedett annak ellenére is, hogy az érintett terület 2018. óta a fizető parkolási övezet része. Az új és régi lakók kényelme, biztonsága érdekében a cikkben részletezett intézkedéseket tettük.
2216040814.jpg
A kétirányú utcák keresztmetszete szűk volt a folyamatos kétirányú forgalom lebonyolításához. Gyakran érkezett panasz a tekintetben, hogy vagy nagyon le kell lassítani, vagy rosszabb esetben vissza is kell tolatni két szembe érkező jármű elhaladásának biztosításhoz. Ilyen lakóutcákban ez kedvező sebességcsökkentő hatással bír, azonban a mostani megnövekedett forgalom elvezetésére nem alkalmas.

A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai közlekedési felülvizsgálatot készítettek a területen. A felülvizsgálat során több intézkedésre tettek javaslatot, amelyek gyakorlati kivitelezése november 30. hétfőre megvalósul.

A beruházás során 388 db új közúti jelzőtábla került kihelyezésre, 25 m2 új tartós burkolati jel, valamint 57 db kerékpáros nyom piktogram került felfestésre.

1. Új kijelölt gyalogátkelőhelyek létesítése
- Tahi utca Jász utca, itt a csomópont két ágán is kijelölésre kerül - a közvilágítás fejlesztést követően - gyalogos átkelőhely. (A teljes körű kialakítás várhatóan 2021. I. negyedévben valósul meg.)
- Reitter Ferenc utca és az Országbíró utca csomópontnál, a Reitter Ferenc utca déli ágán.

2. Lakó-pihenő utcák kijelölése
A már meglévő lakó pihenő övezetek mellett - Párta köz, Frangepán köz - újabb lakó pihenő övezet kerül kijelölésre Forgách közben, az utcák ütemezett teljes keresztmetszetű átépítése, vegyes forgalmú, humanizált utcává (Forgách köz, Fáy köz, utóbbi tervezése 2021-ben kezdődik meg).

3. Ellenirányú kerékpáros haladás az egyirányú utcákban a tömb teljes területén

4. Tempo30 övezet kialakítása
30 km/h korlátozott sebességű zóna kialakítása, kijelölése történt a területen belül.

5. Kétirányú utcák egyirányúsítása
- Zsinór utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között a Tatai utca irányába,
- Fáy utca Béke utca és Reitter Ferenc utca között a Reitter Ferenc utca irányába,
- Fáy utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között a Reitter Ferenc utca irányába,
- Frangepán utca Béke utca és Reitter Ferenc utca között a Béke utca irányába,
- Frangepán utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között a Tatai utca irányába,
- Petneházy utca Béke utca és Reitter Ferenc utca között a Reitter Ferenc utca irányába,
- Petneházy utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között Reitter Ferenc utca irányába,
- Országbíró utca Béke utca és Reitter Ferenc utca között a Béke utca irányába,
- Országbíró utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között Reitter Ferenc utca irányába,
- Ambrus utca Reitter Ferenc utca és Tatai utca között a Tatai utca irányába,
- A Zsinór utca forgalmi rendje a Béke utca és Reitter Ferenc utca között a Tűzoltóság működésének zavartalan bonyolítása érdekében nem változik.

A tervezett forgalomtechnika változások várható eredménye, hogy a területen biztonságosabb lesz közlekedés a forgalom minden résztvevője számára.

Kérjük, hogy az érintett területeken se vezessenek megszokásból, a fentebb említett helyszíneken fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!