Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Muskátliosztás – ősszel lekerülnek a muskátlik a virágoskandeláberekről

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Ahogyan minden tavasszal kihelyezésre, úgy minden ősszel leszedésre, begyűjtésre kerülnek a virágos kandeláberek muskátlijai. A XIII. kerületben közel 1.000 kandeláberen, mintegy 6.000 cserépben megközelítőleg 18.000 tő muskátli van az oszlopokra kihelyezve, minden évben májustól novemberig, amely időszakban a fenntartásukat öntözéssel tápoldatozással biztosítják munkatársaink.
4009646581.jpg
Mint az gyakorlatilag minden esztendőben felmerül, több lakossági kérés érkezett, hogy a még utolsó napjaikat virágban élő muskátlikat szívesen átvennék gondozásra, esetlegesen téli átteleltetésre, éppen ezért az idei esztendőben az alábbi három helyszínen és időpontban 11.00-12.00 óra között biztosítjuk a 50-50-50 db, azaz mindösszesen 150 db muskátli ingyenes elvitelét (1 fő 1 cserepet vihet el):

2020. november 11. (szerda) - József Attila tér
2020. november 12. (csütörtök) - Dunavirág utca (Gyógyszertár mögött)
2020 november 13. (péntek) - Pozsonyi út 1. (Gyógyszertár előtti forgalom elől elzárt terület)


Minden kedves Érdeklődő figyelmét fel szeretnék hívni arra, hogy a virágos kandeláberekre kihelyezett futómuskátli tövek az egész éves intenzív fenntartás következtében megnyúló laza szárrendszert növesztenek. A hosszú hajtásrendszerek téli védelme nehéz, a szállítás során sérülékenyek, hosszúságuk miatt kiszáradásra hajlamosak. Mivel az ültetőközeg fél évig állandó – a tápanyag utánpótlást gyökéren felszívódó tápoldattal végeztük – azt a gyökérzet teljes mértékben átszövi, a teleltetés során ezek a gyökerek könnyen kiszáradnak, könnyen eltörnek, így a növény vízfelvétele akadályozott. Átültetésük a méretük és a hosszú száraik miatt a növények sérülésével járhatnak. Ezen tényezők miatt a növények átteleltetése nehézkes, sajnos minimális a várható tavaszi eredési százalék, de természetesen meg lehet próbálni, minden kertészkedni vágyónak.
A teleltetéshez 10 °C fok körüli hőmérséklet a megfelelő, sötét szellős helyen heti, két heti kevés öntözéssel. Lépcső feljárókba való elhelyezésnél, ahol van természetes fény, kerülni kell a radiátorok közelségét és a heti egy öntözést biztosítani kell. A szárrendszer megnyúlik a téli fényszegény időszakban, de tavasszal visszavágás után a tövek kihajthatnak. A futómuskátli fajtákról általánosan elmondható, hogy a régi hagyományos álló fajtákhoz képest igényesebbek, a teleltetést nehezebben viselik.

Kapcsolódó galéria

Muskátliosztás 2020. (1 kép)