Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Közterületi rendelet módosítás – fókuszban a rend és a tisztaság

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 2020. szeptemberi ülésén a közterület-használat rendjéről szóló rendelet átfogó módosítását fogadta el.
2964785508.png
A módosítás által 2020. október 1. napjától változnak a közterület-használat díjtételei, ugyanakkor továbbra is kedvezményt kapnak a XIII. kerületben új építésű lakóingatlanok beruházói, és új kedvezmény lehetőségét veheti igénybe az a kérelmező, aki igazolja a használat környezettudatos vagy a közterület értékét növelő jellegét.

A lakóközösségek kezdeményezésére és a szelektív hulladékgyűjtés feltételrendszerének bővítése érdekében a módosítás lehetővé teszi településképi vélemény alapján kialakított, zárt közterületi kukatárolók kialakítását azon társasházi, lakószövetkezeti ingatlanok előtti közterületen, ahol az épületen belül erre nincs lehetőség.

A közterületi rend fenntartása többszereplős feladat, amelynek megteremtésében számítunk a közterületen kialakított teraszokat üzemeltetők felelős és aktív közreműködésére. Idén októbertől létesített terasz üzemeltetőjének feladata a terasz alapterületének legalább 10%-át elérő mértékben, virágláda kihelyezésével, zöldsáv, zöldparaván létesítésével zöldterületet kialakítani, és a kialakított zöldterületet folyamatosan gondozni. A fennmaradási, folytatási kérelmet benyújtó üzemeltetők feladata a terasz teljes területének, valamint a terasszal határos közterületi járda és zöldterület tisztán tartása, takarítása, valamint a vendéglátóegység környezetében élők nyugalmának megőrzése érdekében a vendégtérben jól látható helyen tájékoztatás közzététele a vendéglátó teraszon való kiszolgálás lejárati ideje, a közterületi dohányzás jogszabályi előírások feltételei is.

A rendelet-módosítási szándék az volt, hogy a környezetük iránt felelősséget vállaló helyi vállalkozások közreműködésével emelkedjen a közterületi rend és tisztaság színvonala, ezzel is még élhetőbb és vonzóbb legyen lakókörnyezetünk, a XIII. kerület a lakosság és a kerületbe érkező vendégek számára.