Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

A FŐKERT Zrt. munkáival folytatódik a Rákos-patak menti zöldterületek megújítása

Cikkünkben közzétesszük a FŐKERT Zrt. lakossági tájékoztatóját, amelyben a Rákos-patak menti zöldterületek kezelésére, ápolására hívják fel a figyelmet.
6611701231.png
A Rákos-patak mentén elterülő Kubala László park egy egyedi zöldfelület Budapesten, amelynek egyik fele egy komplex megújításon esett át. Látogatottsága növekedett és sok sportolni vágyót is vonz a kialakított futókör.

A terület másik részén a lakóházakhoz közelebb egy csendesebb fákban gazdagabb parki rész található. Ezen a FŐKERT Zrt. fenntartású területen a szakemberek az előírások szerint rendszeresen végzik a parkban található fák állapotának felmérését és a balesetveszélyes fák eltávolítását. Idén is készült egy átfogó szakmai felmérés, ahol megállapításra került, hogy 56 darab fa sajnos olyan állapotban van, hogy már nem tudja betölteni az ökológiai funkcióját, ezért a favizsgáló szakemberek az esztétikai és biológiai értékét vesztett parkfák pótlását határozták meg. Többségükön szabad szemmel is láthatóak a korhadás, gombásodás vagy akár a dőlés jelei. A helyszínen a kivágandó fákra elhelyezésre kerültek a fadiagnosztikai adatlapok és a csatolt fájlok közül is letölthetőek, amelyeken a vizsgálat eredményének teljes szövege szerepel.

A munkálat október 5., hétfőtől kezdik el a szakemberek, akik a környéken élők türelmét és megértését kérik a munkák ideje alatt.

A kivágások előtt – a FŐKERT Zrt. és a Magyar Madártani Egyesület között létrejött együttműködési megállapodás szerint – minden fa egy zoológiai felmérésen fog átesni, hogy megvizsgálják, lakik-e védett rovar vagy madár a fában, amelynek más élőhelyet kell keresni vagy a távozásáig fel kell-e függeszteni a folyamatot.

A kivágott fák pótlására tervezett egyedek elültetésére a következő ültetési időszakban, azaz 2021 tavaszán kerül sor. A fák darabszáma azonban a területen még növekedni is fog, mivel a terület megújításának keretén belül a XIII. Kerületi Önkormányzat is tervez faültetést.