Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Ma volt a 2020. évi közterületi fejlesztések átadóünnepsége

2020. szeptember 7-én a Jakab József utcai „nagyjátszótéren" dr. Tóth József polgármester jelképesen átadta az idei esztendő közterületi fejlesztéseit. Beszédében szót ejtett arról, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat kiemelten kezeli közterületeinek állapotát, mert a cél, hogy az épített és a természeti környezet harmóniában legyen egymással. Az eseményen megjelent dr. Puchner Gábor alpolgármester, a Képviselő-testület több tagja és az érdeklődő lakosság képviselői is.
4018880183.png
A XIII. Kerületi Önkormányzat közterületi stratégiája, az AngyalZÖLD 3.0 egyrészt folytatása a korábbi zöldhálózat-fejlesztési programoknak, másrészt új irányokat is meghatároz. A stratégia kiterjed a közterületek színvonalas üzemeltetésére, a klímatudatos és a zöldfelületeket érintő ökologikus gazdálkodásra, az esélyegyenlőség biztosítására – a közterületi rekreációs szolgáltatások akadálymentesítésére –, illetve a smart technológiák, okos városfejlesztési megoldásokra a közterület-üzemeltetésben.

A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából több 200 millió forintot fordított és fordít az idei közterületi fejlesztésekre. Közéjük tartozik – sok más mellett – a Jakab József utcai „nagyjátszótér”, amelyet hivatalosan ma avattak föl Dr. Tóth József polgármester jelenlétében.
A „nagyjátszóteret” lakossági igények alapján alakult át, például a park bejáratai között akadálymentes közlekedést biztosító szilárd burkolat épült. A homokozó körülötti részeken – a korábbi évek beruházásához kapcsolódóan – a gumiburkolat területe még nagyobbá, ezzel pedig még biztonságosabbá vált a játszóeszközök használata. Új pingpong-asztalok, új fedett hulladékgyűjtők is kihelyezésre kerültek. A fejlesztésre közel 28 millió forintot fordított az a tulajdonos XIII. Kerületi önkormányzat. A játszótér újabb évelő növényágyásokkal és cserjékkel is gazdagodott.

Szintén a lakossági véleményeket figyelembe véve megújult és biztonságosabb lett a Jakab József utcai „kisjátszótér” is, amelyre közel 20 millió forintot költött az önkormányzat. Számos új játéklehetőséghez jutnak itt a gyermekek. A beruházáshoz kapcsolódva a játszótér fölé napvitorlát építettek, a homokozóba friss homokot terítettek, új csúszdát és ülőfelületeket alakítottak ki.

Mindemellett ugyancsak ebben az évben újult meg a Jász utcai labdapálya – színes, mintázott gumiburkolattal, új kerítéssel, labdahálóval, kosárpalánkokkal, így a terület többféle sportra is lehetőséget biztosít.

Az önkormányzat – miután megállapodott az ingatlanfejlesztővel – 2015-ben köztulajdonba és közparki kezelésbe vette a Marina part több mint 4 hektáros parkterületét. A közpark funkcióbővítő felújítására, a pihenő- és játszóterületek megújítására, bővítésére 2019-ben 200 millió forintot biztosított a XIII. Kerületi Önkormányzat. A Marina part zöldterületi fejlesztésekor talajvízkút létesült automata öntözőhálózattal, amely – a Kelén utcától délre – 20 ezer négyzetméternyi zöldterület öntözését látja el. (A kerületben már 13 talajvízkút van, ezek több mint 100 ezer négyzetméternyi zöldfelület öntözését biztosítják.) A Marina parton az elmúlt esztendő beruházásának lezárásaként idén tavasztól a gyepfelületek is megújultak. Mindezzel együtt a területen közparki wifi hálózat telepítését is megkezdték, illetve kihelyeztek ide egy „okos padot”, amely WIFI hotspotként is funkcionál, és két USB-töltő csatlakozóval és egy vezeték nélküli telefontöltővel is felszerelt. Az „okos pad” szolgáltatások majd díjmentesen igénybe vehetők (az „okos pad” jelenleg tesztüzem alatt van).

Még idén elindul a Kubala László park kilátóteraszának beruházása – kapcsolódva a Rákos-patak revitalizácójához.