Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Egynyári virágbemutató és Kertbarát séta

A XIII. Kerületi Önkormányzat immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg ma délelőtt az „egynyári virágok bemutatóját” a Gyöngyösi sétányon. 2020-ban – a pandémiás helyzet ellenére – a kerületi közterületekre 60.809 tő egynyári növény került változatos fajtaösszetételben és különféle színekben. Ebből a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét 20.189 tő egynyári virág borítja, köztük a megszokott és jó tűrőképességű, városban alkalmazott fajták is, például az egynyári begónia, a pistike, a rézvirág, a lepkevirág és a sétányrózsa.
0467229515.png
Több éve a természetesség jegyében sikeresen debütáltak a kerületben az egynyári virágos rétfelületek, ahova nem palántákat ültetett az önkormányzat, hanem virágmagokat vetett. A Gyöngyösi sétányon még vadvirágos rét is van.

Dr. Puchner Gábor alpolgármester a mai virágünnepen arról is beszélt: „A XIII. Kerületi Önkormányzat jelenleg 1,3 millió négyzetméter zöldfelületről gondoskodik – beleértve a sétányokat, fasorokat, parkokat is. Kiemelten figyelünk a zöld felületeink bővítésére és minőségi fejlesztésére.” Hozzátette: jövőre csaknem 1 hektáros park épül a Vizafogón, és sétányt terveznek az újlipótvárosi Csanády utcában. Az egynyári virágbemutató egyben szakmai fórum is volt a kerületi lakóknak.

A tavaszi pandémiás helyzet és az akkor elrendelt korlátozó intézkedések ellenére a XIII. kerületben folyamatos a zöldterületek, fasorok gondozása. Május végén minden virágágyást beültettek a parkfenntartók. Késő őszig tart a növények ápolása.
A XIII. Kerületi Önkormányzat évente több mint 60 ezer tő egynyári virágot – változatos fajtaösszetételben és különféle színekben – ültet közterületein, mindig májusban. 2020-ban ez a szám 60.809 volt. A Gyöngyösi sétányt (1.043 m2) 20.189 tő színes egynyári virág borítja. A virágkiültetést megelőzi a virágágyak talajának alapos előkészítése, mert az intenzív, folyamatos virágzás alapfeltétele, hogy megfelelő közegbe kerüljenek kiültetésre a virágok.

A kerületben összesen 2.160 m2 felületen található virágágyás. Jelentősebb, színes kavalkádot – például begóniákkal, dáliákkal, díszfüvekkel, batátákkal, kakastaréjjal, díszdohánnyal, bojtocskákkal, kúpvirágokkal – láthatunk a Vizafogó sétányon (100m2), a Béke téren (250m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70m2), a Gyermek téren (150m2). Ezekbe a virágágyásokba összesen 25.427 tő virág került.

Dr. Puchner Gábor alpolgármester a virágbemutatón elmondta: ahol nem tudnak, mondjuk, a közmű-beépítések miatt földbe ültetni virágokat, ott többnyire oszlopokra helyezik őket. Hozzáfűzte: „A kerületben 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az önkormányzat, és az elmúlt öt évben 5700 fát ültettünk. Összevetésül: a Városligetben körülbelül 6000 fa van. Persze 30 ezernél több fa található a kerületben, a többi a Fővárosi Önkormányzat és privát tulajdonosok kezelésében.”

Az alpolgármester beszédében kitért a zöld beruházásokra is. A futó fejlesztések közül már elkészült a Szobor utcai rekreációs park, a Jász utcai labdapálya, a Jakab József utcai kispark (a nagypark felújítása még folyamatban). Folytatódik a Rákos-patak revitalizációja a Fővárosi Önkormányzattal közösen. Puchner Gábor bejelentette azt is: jövőre parkot terveznek – egyedülálló módon egy építési telek zöld fejlesztésével – a Vizafogón csaknem 1 hektáron. S hamarosan megkezdik a lakókkal az egyeztetést a Csanády utcai zöldsétány tervezéséről is.

A XIII. kerületben több éve rendszeresen találkozhatunk a vadvirágos ágyásokkal is. Idén 3 ágyást alakítottak ki az önkormányzat szakemberei vadvirágos magvetéssel a Gyöngyösi sétányon. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások kisebb költségigénnyel tarthatók fenn, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodik róluk a kerület.

Az Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon egyben szakmai fórum is volt, amelyen sokan megjelentek a kerület lakói, a kertészszakma képviselői közül, valamint olyanok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek.

Az ősz beköszöntével 2020-ban sem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.