Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Téli síkosságmentesítés

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Budapest területén a közterületek tisztántartása, így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési feladatok a Fővárosi Önkormányzat, a kerületi önkormányzatok, illetve a közterületekkel szomszédos ingatlanok tulajdonosai/üzemeltetői között oszlanak meg.
6813865548.png
A Fővárosi Önkormányzat a 432/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet értelmében kezel közterületeket.
A közutak és parkolók takarítását az egész kerületben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a fővárosi önkormányzati tulajdonú zöldterületek, parkok (pl.: Szt. István park, Rákos-patak északi oldalán lévő parki területek a Madarász Viktor utca és a Béke utca között) gondozását, takarítását a FŐKERT Nonprofit Zrt., a tömegközlekedési megállók környezetének rendben tartását pedig a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. végzi.

A XIII. Kerületi Önkormányzat közterületek tisztántartási feladatához az önkormányzati törvény határoz meg kötelező feladatokat. Ezeket az önkormányzat Társaságunk közreműködésével végezteti. A kötelezően ellátandó feladatok közé az önkormányzat kezelésébe tartozó parkok és zöldterületek tisztántartása, síkosságmentesítése tartozik. A közterületek tisztaságának biztosítása érdekében a XIII. Kerületi Önkormányzat számos egyéb, a kötelező feladatkörén túlmutató köztisztasági feladatot végez, erről részletesebben itt olvashatnak az érdeklődők.
Amenniyben XIII. kerületi illetékességbe tartozó közterületi síkosságmentesítési problémát tapasztal, akkor a bejelentéseket a +36-1/412-3348-as telefonszámon vagy a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címre küldött elektronikus levéllel tehetik meg.

Az ingatlantulajdonosok és kezelők (magántulajdonosok, társasházak, lakásszövetkezetek) feladata a 48/1994 (VIII. 1.) 3. § (1) a főváros köztisztaságáról szóló Fővárosi Közgyűlési rendelet értelmében:
„Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:
a) az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről.”