Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

A XIII. Kerületi Önkormányzat és Társaságunk ebben az évben már tizenhatodik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. Az esemény megnyitójára 2018. július 20-án pénteken, 10.00 órai kezdettel került sor, a szökőkút melletti területen.
9514574107.png
A jelenlévőket, akik között ott volt Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője, Varju László és Hiszékeny Dezső, a kerület egyéni országgyűlési képviselői, az önkormányzat képviselő-testületének és bizottságainak több tagja, valamint a kerület civil szervezeteinek lakosainak reprezentánsai, Sebeszta Attila, Társaságunk Közterületi divízióvezetője üdvözölte, majd Borszéki Gyula alpolgármester mondott bevezetőt a bemutatásra került kertészeti alkotáshoz.

– "Önkormányzatunk mintegy harminc helyszínen, 70 ezer egynyári virágtő kihelyezését finanszírozza évről évre" – mondotta Borszéki Gyula. – "A kerület parkjaiban látható színpompás ágyások nem csak a szabadidő kellemesebb eltöltését szolgálják. A magas színvonalú környezeti kultúra támogatása igazolódik a városrész ingatlanjainak felértékelődésében. Parkjainkat a látványos kertészeti megoldások mellett korszerű utcabútorok, szökőkutak és csobogók teszik egyedi hangulatú, kedvelt közösségi terekké. Azt tapasztaljuk, hogy ez a befektetés sokrétűen kamatozik. Kerületünk lakói nem csak passzív befogadói és használói ezeknek a köztereknek, hanem maguk is vigyáznak rájuk, valódi értéknek, a környezeti kultúra szerves részének tekintik közös munkánk eredményeit."

Borszéki Gyula alpolgármester szavait követően Bubláné Latinovits Eszter kertészmérnök, az egynyári virágbemutató ágyásainak tervezője adott tájékoztatást a sétányon kialakított virágágyások létrehozásának, beültetésének folyamatáról, a bemutatott növényekről. Mint elmondta, az ágyásokban látható 20-22 ezer tőből álló egynyári virágbemutató 62 különböző növényegyed beültetésével jött létre, és számos olyan ritkaságot is tartalmaz, amit korábban nem láthattak a Gyöngyösi sétányt felkereső természetbarátok.

A továbbiakban az esemény résztvevői kertészmérnök asszony vezetésével és szakavatott kalauzolásával bejárták a virágbemutató területét, majd az önkormányzat vendégeként egy-egy fagylalt elfogyasztása során cserélhették ki véleményüket a látottakról.

Előzmények

A tavaszi időszak komplex fenntartási munkái idén a Gyöngyösi sétány néhány éve felújított gyepfelületeinek műtrágyázásával kezdődtek meg. A gyepfelület egyöntetű megjelenéséhez hozzájárult, hogy kora tavasszal gyepszellőztetést végeztünk, valamint a szükséges helyeken felülvetettük azokat a részeket, ahol megritkult a gyepfelület, jellemzően a sarkoknál, ahol letaposás miatt nagyobb a rongálódás. Mára gyönyörű, egységes pázsittal büszkélkedhetünk, ami még jobban kiemeli a virágágyások szépségét.

Április elejétől tömegesen virágzott a tulipán, jácint, nefelejcs szép kontrasztos színekben az ősz óta díszítő árvácskákkal mindaddig, amíg le nem váltottuk az egynyári növényekre, amelyek őszig virágoznak majd, mindig színt adva a köztereknek.

Egynyári dísznövények ültetése

Május második felében került sor az egynyári palánták kiültetésére. A kerület közterületeire idén csaknem 70.000 tő egynyári virágot telepítettünk. Ebből a Gyöngyösi sétányon 22.000 tő színesíti a teret. A sétányra fele-fele arányban került magról, illetve dugványról szaporítható egynyári növény. Idén új fajtaként ültettünk orbáncfűlevelű kutyatejet (Euphorbia hypericifolia), amely vegyes ágyásban 6 másik fajta egynyári virággal pompázik együtt. Ezek kívül az ágyásokban változatos virágok kapnak helyet, a többi között zinnia, egynyári begónia, díszcsalán váltják egymást.

Egynyári virágágyásokkal találkozhatunk még a Béke téren, az Országbíró lakótelepen, a Gyermek téren, a József Attila téren, a Vizafogó lakótelepen. Nagy mennyiségben ültettünk rózsameténget és pistikét különböző színváltozatokban.

Az előző évekhez hasonlóan az ültetés előtt talajvizsgálatokat végeztettünk, és az eredményeknek megfelelően került sor tápanyag-utánpótlásra még az ültetés előtt. A beültetés után pedig azonnal megkezdtük a növények tápoldatozását, amelyet a nyár folyamán 2 hetente folyamatosan végzünk.

Vadvirágos rét

A több éve a természetesség jegyében kialakított és sikeresen debütált vetett egynyári virágos gyepfelület idén is izgalmas foltja a sétánynak. Idén kísérleti jelleggel a három vadvirágos ágyás mindegyikét máshonnan származó egynyári vadvirágos vetőmaggal vetettük be. Az egyik Hollandiából, a másik Szlovákiából, a harmadik pedig Magyarországról származó virágkeverékből áll. A Magyarországról származó keverék összetételében a következő fajokkal találkozhatunk: díszmák, napraforgó, rézvirág, díszdohány, oroszlánszáj, búzavirág, pillangóvirág és margaréta. A háromféle magkeverék tesztelési eredményei alapján a jövő évben a vadvirágos rétek további bővítését tervezzük a kerület közterein. Az így kialakított növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató, alacsonyabb költségigényű zöldfelület.

Hasonló vadvirágos rétet alakítottunk ki a Marina parton, ahol 480 m2 felületen képeznek üde színfoltot.

Ősszel


Az ősz beköszöntével a korábbi években megszokott módon nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét beültetjük a kétnyári dísznövényeket, köztük százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

Egynyári virágbemutató


A bemutató egyben szakmai fórumként szolgált, melyre meghívtuk a kerület lakóit, a kertész szakma képviselőit, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat résztvevőit és a kerületben zöldterület gondozást, örökbefogadást vállalókat.