Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Bővül a parkolási övezet

A Fővárosi Önkormányzat 2015. májusi döntésének megfelelően parkolási övezet bővítésére, üzemeltetésére kerül sor 2018. július 2-a, hétfőtől. Területe a Kámfor utca – Reitter Ferenc utca – Gyöngyösi utca – Göncöl utca által határolt terület.
1721103368.jpg
Az övezetbővítéssel csupán 12 utcaszakasz, utca érintett, a meglévő parkolási övezetekhez képest a bővítési terület aránya 2%. A területen 16 db parkolójegy-kiadóautomata kerül telepítésre és 550 db szabályosan kialakított várakozóhely létesül.

A lakossági várakozási hozzájárulásokat, népszerűbb nevükön parkolási matricákat, a területen állandó lakcímmel rendelkező gépjármű-tulajdonosok/üzembentartók már eddig is igényelhették, de akik eddig esetleg nem éltek a lehetőséggel, azoknak a díjmentes várakozás érdekében most érdemes lesz kiváltani a matricát.

A fizetős parkolás bevezetésével – ahogyan azt a korábbi évek fejlesztéseit követően érkezett lakossági visszajelzések is igazolják – a szabályosan használható parkolóhelyek száma nem változik, telítettségük csökkenni fog, ezáltal a kerületi lakosok könnyebben találhatnak várakozóhelyet lakásuk közelében. Rendezettebbé válik a kerületrész, várhatóan kevesebb lesz a területre érkező ingázó autók száma, ezáltal csökkenhet a kerület környezeti terhelése is.

A kerületi lakosok éves lakossági várakozási hozzájárulása (parkolási matrica) az állandó lakóhely szerinti zónában biztosít díjmentes parkolási lehetőséget. A XIII. kerületben két parkolási zóna van, amelyeket az Árpád híd - Róbert Károly körút vonala választ markánsan ketté. Az 1-es fizető parkolási zóna a Róbert Károly körúttól délre a Szent István körútig, a 2-es fizető parkolási zóna a Róbert Károly körúttól északra, a kerület határáig terjed.

Lakónként egy, de lakásonként több személygépkocsira is kiváltható a lakossági várakozási engedély. Az igénylés feltétele, hogy a lakos a gépkocsi forgalmi engedélyében üzembentartóként (ennek hiányában tulajdonosként) legyen bejegyezve. Feltétel továbbá, hogy az igénylő személynek a meglévő járművére vonatkozóan nem lehet parkolási és pótdíj, valamint gépjárműadó-tartozása (2018. május 31-i egyenleg szerint).

Lakossági várakozási engedélyt igényelhet még az a magánszemély is, aki a gépkocsit kizárólagos használatra kapta munkáltatójától, és nem váltotta ki a saját jogon járó lakossági várakozási engedélyét. Az igénylés feltétele, hogy a magánszemély állandó bejelentett lakcíme a XIII. kerületi várakozási övezetben legyen és a szóban forgó gépjármű tulajdonosa/üzembentartója igazolhatóan az igénylő munkáltatója vagy egyéni vállalkozó esetében önmaga legyen, továbbá ne legyen a tulajdonosnak/üzembentartónak parkolási és pótdíj, valamint gépjárműadó-tartozása. Az igényléshez csatolni szükséges a cégokmányok másolatát (1 évnél nem régebbi cégkivonatot, valamint aláírási címpéldányt) is.

Az éves parkolási matrica igénylése a következő módokon történhet:
1. XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. honlapján (http://www.kozszolgaltato.bp13.hu) működő „Ügyfélablak”-on keresztül, egy egyszerű regisztrációt követően. Ebben az esetben a matricakiállítás 50% kedvezményes díjtételű, azaz 1.000 Ft. A felületen a szükséges dokumentumok szkennelt változatát kérjük csatolni az elektronikus űrlap megfelelő rovatához. Az adatok ellenőrzése után az éves várakozási engedélyt (matricát) ajánlott postai küldeményként küldjük ki lakcímére.
2. Elektronikus levélben a parkolas@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen. Ebben az esetben a szükséges dokumentumok szkennelt változatát kérjük csatolni az e-mailhez.
3. Személyesen vagy meghatalmazott útján a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Irodáiban
a.) a Zrt. székház 1131 Budapest, Béke utca 65.
Ügyfélfogadási idő:
hétfő 08.00–18.00,
kedd–szerda–csütörtök 08.00–16.30 óra,
péntek 08.00–11.30 óra
(munkaközi szünet hétfőtől csütörtökig12.00-12.30)
b.) Lehel Csarnok – Galéria szint (1135 Budapest, Váci út 9-15.)
Ügyfélfogadási idő:
hétfő–kedd 09.00–17.00 óra,
szerda 09.00–18.00 óra,
csütörtök 09.00–17.00 óra,
péntek 09.00–16.00 óra

Az igénylés feltételei:
- személyes átvétel esetén a forgalmi engedély és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya) eredeti példánya; a postai befizetést igazoló csekkszelvény, vagy a költségtérítés megfizetése (2.000 forint) az ügyfélszolgálaton; kitöltött, aláírt igénylőlap;
- meghatalmazás útján a forgalmi engedély és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya) másolata; a postai befizetést igazoló csekkszelvény, vagy a költségtérítés megfizetése (2.000 forint) az ügyfélszolgálaton; kitöltött, aláírt igénylőlap és meghatalmazás;
- amennyiben a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatra kapott a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsit, úgy a fentieken túlmenően csatolni szükséges a munkáltatói nyilatkozatot a személygépkocsi kizárólagos használatba adásáról a munkavállaló részére, valamint cégokmányok másolatát (1 évnél nem régebbi cégkivonatot, valamint aláírási címpéldányt).

A 2018. évi várakozási hozzájárulások, népszerűbb nevükön, parkolási matricák igényléséről itt olvashatnak részletesen az érdeklődők.

Amennyiben további kérdése merülne fel, keresse a Zrt. elérhetőségein ügyfélszolgálatainkat, vagy tájékozódjanak a Zrt. honlapján a www.kozszolgaltato.bp13.hu-n, vagy a Zrt. facebook profilján.