Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Madarak és Fák Napja a XIII. kerületben

A XIII. kerületi Önkormányzat és Társaságunk is elkötelezett a természeti értékek védelmében. A Madarak és Fák Napja kiváló alkalom arra, hogy játékosabb ismeretterjesztő formában közelebb hozzuk, megismertethessük az épített környezet természeti értékeit, szépségeit, azok egymásrautaltságát és védelmük fontosságát.
0443488270.png
A Madarak és Fák Napja alkalmából 2018. május 10-én, csütörtökön 09.00 és 13.00 óra között a Magyar Madártani Egyesület munkatársait felkérve rendeztük meg ismeretterjesztő programunkat a Futár parkban:

09.00 és 10.30 óra között, 4 állomással, nagyjából 50 kisgyermek részére, 11.00 és 13.00 óra között, 5 állomással, szintén nagyjából 50 felnőtt részére szerveztük a programot, amely témái szerint:

1. állomás: Fák szerepe a madarak életében (búvóhely, élelemforrás, fészkelési lehetőség)
A hazai madárfajok jelentős része valamilyen formában kötődik a fákhoz, bokrokhoz. Amire ilyenkor mindenki gondol az a fészkelés. Ám ezen felül a madaraknak táplálékot, búvóhelyet, fészekanyagot, árnyékot, fiókáknak rejtekhelyet biztosítanak. Az élővilágban rendkívül sok összefonódás, egymásra utaltság létezik. Ezek sokszínűségére igyekeztünk felhívni a gyerekek és idősebbek figyelmét, hiszen a Madarak és Fák Napja programnál jobb lehetőséget erre keresve sem lehet találni.

2. állomás: Madárodúk, fészkek világa (különböző madarak különböző fészkeinek a bemutatása)
A vastagabb, idősebb fák törzsei, esetleg ágai lehetőséget adnak a harkályoknak, hogy a belső részt kivájva egy költőodút készítsenek. Ők maguk azonban ezt csak 1-2 évig használják utána újat készítenek a költésükhöz. Az így felszabadult, üresen maradt odút más madarak pl. széncinege tudják elfoglalni a költésükhöz. Ám mi emberek is segíthetünk azzal, ha mesterséges költőodút helyezünk ki számukra. Az ilyen odúkban költő fajokkal ismertettük meg a megjelenteket és persze megmutattuk a fészkeiket is.

3. állomás: Élővilág érdekességei
A madarak vonulása hosszú ideje foglalkoztatja az emberiséget és még mind a mai napig nem tudjuk pontosan hogyan is képesek pl. az apró termetű fecskék tavasszal visszatalálni a fészkükhöz. A XIII. kerületben is költő sarlósfecske pedig talán még ennél is különösebb "produkcióval" rendelkezik, ő ugyanis repülés közben alszik! Ilyen és ehhez hasonló érdekességekről beszélgettünk a gyerekekkel és nyugdíjasokkal ezen a jeles napon.

4. állomás: „Nem szeretem” állatok (pl.: béka, csiga, kígyó, sáska stb.)
Vannak olyan állatfajok amelyek nem annyira kedveltek mint a madarak vagy a legtöbb emlős, őket jelöltük "nem szeretem" állatokként. A kígyó, béka, földigiliszta, hernyó, csiga azonban - ahogy azt elmondtuk a jelenlévőknek- nagyon is érdekesek, olykor szépek tudnak lenni. Ám mindegyikükre érvényes, hogy ők is a természet részét képezik, az élővilág egészében ők is fontos szerepet játszanak.

5. állomás: Madárhangok a XIII. kerületben
A kerületben több olyan park is található, mely több madárfaj számára is megtelepedési, költési lehetőséget kínál. A madarak azonban sokszor a fák, levelek között elbújva énekelnek, amivel a területük határait hirdetik más madaraknak. Ezekkel a hangokkal ismerkedtünk és remélhetőleg a leggyakoribb fajok (pl. fekete rigó, széncinege, örvös galamb, házi rozsdafarkú) hangját most már mindenki fel fogja ismerni reggelente amikor madárhangtól hangos a környék.

Egy-egy állomáson eltöltött idő nagyjából 20-30 perc volt, amelyeken az állomás témájáról hallhattak kiselőadást, vagy láthatták a kiállított ismeretanyagot a résztvevők. Az állomásokon szakértők, a Magyar Madártani Egyesület munkatársai válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.