Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Zöldterületi fejlesztés pihenőparkokkal, játszó- és fitnesztérrel a Tahi lakótelepen is

A XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásában a Tahi lakótelep komplex közparki rehabilitációjának első szakasza, a Tahi utca – Béke utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca által határolt terület felújítása befejeződött. Dr. Tóth József polgármester az átadóünnepségen arról beszélt: a Tahi lakótelep felújításának első üteme önmagában 250 millió forintos beruházást jelent és hozzájárul ahhoz a vízióhoz, amelynek megvalósulása során sikerrel dinamizálható és még inkább humanizálható a XIII. kerület minden szegmense. A Tahi lakótelep zöld rehabilitációjára – amelynek második szakasza folytatódik – összesen több mint fél milliárd forintot fordít a XIII. Kerületi Önkormányzat.
5110924642.png
Dr. Tóth József polgármester beszédében elmondta: az önkormányzat a nyolcvan éves XIII. kerületet a lakossággal való folyamatos párbeszéd keretei között, az itt élők igényeinek figyelembevételével fejleszti. Ennek megfelelően az integrált településmenedzsment elképzeléseiben egyaránt hangsúlyosan szerepel az építészeti és a természeti környezet fejlesztése.
„Az önkormányzat közép- és hosszú távú programjai jelenleg 2033-ig jelölik ki a kerület folyamatos, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődésének különböző szakaszait” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a komplex közterületi megújításokat tartalmazó AngyalZöld illetve AngyalZöld+ programok keretében csak az elmúlt hat évben az önkormányzat majdnem 3 milliárd forintot fordított zöldterületi fejlesztésekre. 2018-ban újabb 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a területen.

A Tahi lakótelep zöldfejlesztésével kezdetét vette a hatvanas években épült lakótelepek közterületeinek megújítása is a XIII. kerületben – a hetvenes-nyolcvanas években épült házgyári lakótelepek közterületi rehabilitációs programját követően. Ezzel pedig a kerület északi, Rákos-patak „fölötti” területein is elindult a közparkok felújítása. Tóth József polgármester a közterületi fejlesztéssel kapcsolatos átadóünnepségen azt is kiemelte: a Tahi lakótelep felújításának első üteme önmagában 250 millió forintos beruházást jelent, és ugyancsak hozzájárul ahhoz a vízióhoz, amelynek megvalósulása során sikerrel dinamizálható és még inkább humanizálható a XIII. kerület minden szegmense.
A Tahi utca – Béke utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca által határolt terület beruházását széles körű társadalmi konzultáció előzte meg: a lakossági igények alapján újult meg a terület.

A beruházás két közparki részt érintett: a Máglya köz körülötti zöldterületet (18.250 m2) és a Madarász Viktor utca – Tomori köz közötti zöldterület déli részét (3500 m2). A parkok, pihenőkertek változatosabbak lettek, rekreációra alkalmasak, használatuk biztonságosabbá vált.
A fejlesztés hangsúlya a Máglya közt körülölelő közel kéthektáros „ősfás” parkrészre esett, de a Madarász Viktor – Tomori köz közötti területen is nívós pihenőparkot hoztak létre egyedi kőkerttel. Külön figyelmet fordítottak az itt álló idős és értékes faállomány védelmére. Az ökologikus zöldfelület-gazdálkodás jegyében a terület egészén, több mint 17.000 m2-en szórófejes és csepegtetőcsöves öntözőhálózat került kiépítésre. Ennek ellátására 2 db talajvízkutat alakítottak ki, amely így ivóvízkímélő és gazdaságos.
A megújult játszótéren a Máglya közre utaló lángnyelvek díszítik a gumiburkolatot. Itt egy új mászóvárat és körforgót is elhelyeztek. A területen tornateret, kisebb fitneszparkot létesítettek kényelmes kültéri szőnyegburkolattal és 5 db fitneszeszközzel. A sötétedés után a biztonságérzetet és biztonságot erősíti a 28 db új közvilágítási kandeláber.

A XIII. kerület 249 millió forintot fordított a beruházás első szakaszára. A második ütem a Tomori köz és az Ifjúság kútja menti közterületek felújítása lesz.