Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat díjátadó ünnepség

A XIII. Kerületi Önkormányzat idén tizenötödik alkalommal szervezte meg a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot (LZVP), amely immár másfél évtizede üzeni az itt élőknek: az Önkormányzat számára zöldterületeink ápolása és védelme éppúgy elsőrendű szempont, ahogy a lakossággal való együttműködés is. Az LZVP pályázat ezek szerencsés találkozása, amikor közösen tehetünk és teszünk is környezetünk szépségéért.
8339458933.png
Évek óta száznál több partnerrel működünk együtt a programban. Idén 119 társasházzal és lakásszövetkezettel kötöttünk szerződést összesen 17.938.501 Ft értékben. A pályázók összesen 115.604 m2 zöldfelület gondozását vállalták.
A 2017. évi pályázati kiírás keretében - a tavalyihoz hasonlóan - 40.000 forintos minimális támogatási összeget határoztunk meg annak érdekében, hogy a lakosokat arra ösztönözzük, a kisebb területű zöldfelületeket fasori sávokat is vegyék gondozásba. Ennek eredménye, hogy a pályázat keretében tavaly 11, idén 7 fasori sávra kötöttünk szerződést, mert hisszük, hogy a kisebb területek védelmével, a kerület legkülönbözőbb pontjain található apró kertek szépítésével is sokat tehetünk városrészünk gondozottságáért. A pályázat keretében elnyerhető legnagyobb támogatási összeg 400.000 Ft volt.

A gondnokságba vett területek szépítését, az önkormányzati támogatással megvalósított fejlesztéseket nyomon követjük. Ellenőrzéseink megerősítették, megerősítik, hogy a pályázat sikeres nem csak a közterületi zöldfelületek rendben tartása tekintetében, de a lakók kertészkedése révén a lakóközösségek összetartozását, lokálpatriotizmusát is erősítik.

Munkatársaink az év során két alkalommal helyszíni szemlén ellenőrizték a pályázókat, hogy a szerződésben leírt fenntartási, takarítási feladataikat megfelelően látták-e el. Az ellenőrzés során négy szempontból vizsgáltuk a területeket:
- tisztaság,
- diverzitás, azaz sokféleség,
- gyommentesség,
- összkép/esztétika.

Általánosságban elmondható, hogy a vállalt alapkötelezettségeken felül - ide értve a locsolást, szemétszedést, a terület gyommentesen tartását - új növények telepítésével, cserjék esetében rendszeres alakító metszésekkel szép környezetet alakítsanak ki maguknak a társasházak lakói. Idén kiemelkedő volt a védnökségi területek tisztasága, de a gyommentesség tekintetében is a többség magas pontszámot kapott. Gyommentesség tekintetében a pályázók 70%-a kapott jó vagy kitűnő minősítést. A tisztaság szempontjából még kedvezőbb a kép, a pályázók 76% kapott 4-es vagy 5-ös osztályzatot.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a pályázók munkájának köszönhetően változatos növényzettel gazdagodnak a lakóközösségi zöldterületek, sok különböző fajú, fajtájú növényt ültetnek és gondoznak a társasházak és lakásszövetkezetek.
A korábbi évek gyakorlatát megőrizve a 25 legkiemelkedőbb lakóközösséget különdíjazásában részesítjük összesen 3 millió 890 ezer Ft értékben a következő bontásban:

A legszebb közül 5 pályázónak „Kiemelt Védnök” címet ítéltük oda. Ezek azok a lakóközösségek, amelyek a közterületek gondozásában, lakókörnyezetünk szépítésben kiemelkedően eredményt értek el és amelyeket példának szeretnénk állítani az LZVP pályázat jelenlegi és jövőbeli résztvevői számára.
Kiemelt védnökké válnak a 2017. esztendőben, és ezzel 250 ezer forintos különdíjazásban részesülnek a következő lakóközösségek:
• Thurzó utca 5/C-D társasház,
• Tomori Társasház, Tomori köz 3-19.,
• Angyalföldi 101 Lakásfenntartó Szövetkezet, Petneházy utca 29-35.,
• Gidófalvy utca 17-23. társasház,
• Dagály utca 16-18. társasház.

Három kategóriában osztottunk idén különdíjat.
Egyrészt a fasorokat választó lakóközösségek nagyobb kihívás elé néznek a különös terhelés miatt, ami az állandó gépjárműforgalom, parkolás, kitaposás, szemetelés miatt jelentkezik. Kiváló példákat láttunk, hogy mindezek ellenére sikerült szépen kialakítaniuk és rendben tartaniuk ezeket a területet, így a „Legszebb fasori sáv” különdíjra odaítélésre is lehetőség nyílt.
A „Leghangulatosabb kert” cím odaítélését olyan előkertek indították el, ahol az egész utca hangulatát befolyásolja a növényzet gondozása, kialakítása.
A „Legtöbbet szeretgetett kert” díjat ott tartottuk indokoltnak, ahol látszik, hogy egy-egy lakó napi rendszerességgel, kiemelkedő odaadással gondoz kisebb-nagyobb kertrészletet.
Egyéni díjas kertek 200.000 Ft-os támogatásban részesülnek:

• „Legszebb fasori sáv”: Tutaj utca 1/E társasház,
• „Leghangulatosabb kert”: Béke-Tatai lakótelep 1013. ép. társasház, Futár utca 28.,
• „Legtöbbet szeretgetett kert”: Béke utca 110-116. társasház.

További 17 pályázó ugyancsak példásan, nagy odaadással végezte a védnökségbe vett területek ápolását. Ezen lakóközösségek munkáját 120.000 forintos különdíjjal ismerjük el.

A 15 év tapasztalata alapján bízunk abban, hogy a jelentkezők száma, a lakóközösségek aktivitása és a kerület zöldterületeinek szépülése a következő években is töretlen marad.

A XIII. Kerületi Önkormányzat és Társaságunk elkötelezett abban, hogy a jövőben is megőrizze a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot és azt az értéket, amit ezzel teremtettünk. Mindemellett látunk lehetőséget a fejlődésre is, az esztétikai, összképi megjelenés, valamint a növényegészségtan területe az, ahol még tartalékokat lehet felmutatni, ezért a mai Kertbarát Konferenciánkon ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztak a résztvevők.

Kapcsolódó galéria

LZVP 2017. (10 kép)