Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

A Gyöngyösi sétányon tizenötödik alkalommal rendezte meg az egynyári virágfajták és az ezek kombinációiból kialakított színpompás egynyári virágágyak bemutatóját a XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Az elmúlt 4 esztendőben 67,5 millió forint ráfordítással, több mint 245 ezer db egynyári virágtövet ültettek munkatársaink ki a XIII. kerületi közterületekre.
0625821056.png
A kerületben, elsősorban Újlipótváros zöldesítésében, színesítésében nagy szerepe van a kandeláberekre kihelyezett 5718 cserép muskátlinak is, amelyek a rendszeres tápoldatozásnak köszönhetően folyamatosan ontják virágjaikat és mindannyian sokat köszönhetünk azoknak a kerületi lakosoknak is, akik energiát, időt nem sajnálva, szépítik a közterületeket. Az ő támogatásukra hoztunk létre különböző „zöld pályázatokat”. A legnépszerűbb a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, amelyen az idei esztendőben 118 társasház nyert kisebb-nagyobb összeget előkertjeik szépítésére. Ezen kívül udvarzöldítésre, homlokzatzöldítésre is lehetett pályázni idén, valamint egyre népszerűbb a Zöldfelület Gondozási Megállapodás is, ahol eszközöket biztosítunk a közterületen kertészkedni vágyóknak.

A sikeres lakossági együttműködést bizonyítja, hogy a Virágos Magyarországért Versenyen minden évben elinduló XIII. kerület mindig eredményesen szerepel.

Egynyári virágágyások

Az idei esztendőben a tavaszi időszak komplex fenntartási munkái során a Gyöngyösi sétány gyepfelületeinek helyreállítására kellett nagyobb hangsúlyt fektetni. Ennek oka, hogy az idei zord tél során több kár érte a fűfelületeket:
- jég és hólé okozta terhelés,
- téli csapadékok miatt kijuttatott síkosságmentesítő anyagok,
- gyalogos áttaposások.

A tavalyi őszi és az idei tavaszi gyeptrágyázásnak, nitrogén utánpótlásnak (ez felel a gyepfelületek szép zöld színéért) köszönhetően a fűfelület képes volt a gyors regenerálódásra. Ezt elősegítendő kora tavasszal gyepszellőztetés történt a szükséges helyeken, valamint felülvetettük azokat a részeket, ahol az megritkult, jellemzően a zöldterületek széleinél, sarkainál, ahol letaposások történtek.
Ma már természetesen gyönyörű, egységes pázsittal büszkélkedhetünk, ami szép keretet ad a virágágyásoknak, még jobban kiemelve a virágok színpompáját, amelynek megőrzésében nemcsak az előbb már említett tápanyag-utánpótlásnak, hanem a napi rendszeres, talajvízkútról történő öntézésnek is nagy szerepe van.
A virágfelületek is jól vészelték át a szélsőséges téli időjárást. Április elejétől tömegesen virágzott a tulipán, a jácint, a nefelejcs szép kontrasztos színekben az ősz óta díszítő árvácskákkal mindaddig, amíg le nem váltottuk az egynyári növényekre, amelyek őszig virágoznak majd, mindig színt adva a közterületeinknek.

Május utolsó heteiben kezdődött az egynyári palánták kiültetése a XIII. kerületben, mindösszesen 57.217 tő egynyári virágot telepítettünk kerületszerte. Ebből a legnagyobb mennyiség, 22.443 tő a Gyöngyösi sétányon pompázik. Szép, egyöntetű ágyásokat találhatunk kakastaréjból, bársonyvirágból, de általánosságban az úgynevezett mozaikágyásokból van a legtöbb. Ezekben foltokban váltják egymást változatos virágok, mint például a zinnia, egynyári begónia vagy a díszcsalán. Ebben az évben is hangsúlyt fektettünk a magyar fajták ültetésére, mint például a sárgarigó fajtájú kúpvirág, hópehely fajtájú díszdohány és a főnix fajtájú celózia.

Nagyobb terjedelmű egynyári virágágyásokkal találkozhatunk még a Béke téren, az Országbíró lakótelepen, a Gyermek téren, a József Attila téren, és a Vizafogó lakótelepen is.

Vadvirágos rét

A tavalyi esztendőben a természetesség jegyében kialakított és sikeresen debütált vetett egynyári virágos gyepfelület idén is izgalmas foltja a sétánynak. Ennek a magvetésből növekvő felületnek a nagysága összesen 188 m2. Ez a kísérleti növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató és kialakításában, fenntartásában alacsonyabb költségigényű zöldfelület. Hasonló vadvirágos rétet alakítottunk ki a Marina parton, ahol 480 m2-en kezdtek növekedésbe a vetett egynyári növények.

Őszi ágyások

Ahogyan a kerületi lakosok a korábbi években már megszokhatták, az ősz beálltával, nem maradnak virág nélkül ezek az ágyások sem. Ismét beültetésre kerülnek majd a kétnyári dísznövények úgy, mint százszorszép, nefelejcs és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácska, valamint a megannyi hagymás növény: tulipán, jácint, nárcisz.