Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Udvarzöldítési pályázat

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2017-ben második alkalommal ír ki pályázatot társasházak belső udvarainak/kertjeinek zöldítésére.
2791151205.png
Az "Udvarzöldítési pályázat" célja egy olyan támogatási forma kialakítása, amelyben a közösségek összefogásával, az önkormányzat szakmai és anyagi segítéségével a társasházak jelenleg nem használt, burkolt, funkciószegény, felújításra szoruló belső területeinek átfogó megújítását segíti. A pályázat célja a kerületi zöldfelületi-rendszer minőségi és mennyiségi javítása, a lakóterületek szabadtéri rekreációs lehetőségeinek bővítése, a lakótömbök belsejében a nagyobb, összefüggő zöldfelületek kialakításának támogatása, összhangban a kerület Hosszútávú Fejlesztési Koncepciójában megfogalmazott célokkal.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóra a belső kert/udvar fejlesztésével kapcsolatos ötletek megfogalmazását, lakóközösségi egyeztetését várjuk. Az első fordulóra beérkezett pályázatokat szakmai és civil zsűri bírálja, majd kiválasztja azokat, amelyek pályázati továbbfejlesztését, az ötletek részletes kibontását várja a 2. fordulóban. A második forduló során, a pályázók az Önkormányzat által biztosított szakértői közreműködéssel pontosítják pályázatukat, majd az értékelést követően a zsűri kiválasztja a támogatott pályázatokat.

A pályázat kiíráskor rendelkezésre álló keretösszege: 3.000.000 Ft

1./ A pályázaton részt vehetnek a XIII. kerület közigazgatási területén lévő, zárt belső udvarú ingatlannal rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek ingatlanjuk területén lévő udvar, kert fejlesztésére vonatkozó tervvel. A támogatás odaítélése során előnyben részesülnek azok az ingatlanok, amelyek környezetében közterületi zöldfelület-fejlesztésre nincs, vagy csak korlátozott mértékben van mód. Nem indulhat a pályázaton olyan társasház és lakásfenntartó szövetkezet, amely nem számolt el korábbi önkormányzati pályázati támogatással.

2./ A pályázattal elnyerhető támogatás
- formája: vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, továbbá szakmai támogatás a fejlesztési projektek tervezése és kivitelezése során,
- a pályázható összeg: társasházanként 500.000 – 1.000.000 Ft, több ingatlan közös fejlesztését megvalósító projekt esetében legfeljebb 1.500.000 Ft pályázatonként.

3./ Pályázati bírálati szempontok
- az ingatlan környezetében alacsony zöldfelületi ellátottság, a közterületi zöldfelület-fejlesztés lehetőségének korlátozottsága,
- a zöldfelület növelés mennyisége és minősége,
- a létrejövő új közösségi rekreációs funkciók,
- a lakóközösség összefogásának mértéke, lakók részvétele a munkálatokban,
- a környezeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése (anyag újrahasznosítás, komposztálás).

Előnyt jelent a bírálat során:
- önrész vállalása, a lakók személyes közreműködése a megvalósításban,
- egész tömböt érintő koncepció kialakítása, belső zöldfelületek összenyitása,
- a belső tömb hosszabb ideig tartó megnyitása közhasználat céljára,

4./ A pályázat ütemezése
- A pályázatok benyújtási határideje: 2017. június 19.
- Előzsűrizés, a 2. fordulóba jutó pályázatok kiválasztása: 2017. június 30.
- A pályázati anyag pontosítása (felújítási terv készítése, költségvetés pontosítása, kertfenntartási terv készítése) a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. és a közreműködő szakértők segítségével:2017. szeptember 20.
- Eredményhirdetés: 2017. október 27.
- Támogatási szerződések megkötésének határideje: 2017. december 31.
- Megvalósítás, a támogatással való elszámolás: 2018. október 30.