Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Téli, év eleji aktualitások

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Egy cikkben foglaltuk össze a téli síkosságmentesítés és hótakarítás, valamint a hagyományosan Vízkereszt ünnepe után utcára kerülő karácsonyfák elhelyezési, gyűjtési információit, tudnivalóit.
6355094330.png
A járdát az úttestig minden esetben a járdaszakasszal szomszédos ingatlan tulajdonosának kötelessége tisztán, gyom-, és síkosságmentesen tartani a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I. 19.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről, valamint a 48/1994. (VIII.1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet értelmében.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. felkészülten várja a hó és a fagy megérkeztét. Környezetbarát szóróanyagokkal síkosságmentesítünk, kalcium-kloridot és zeolitot használunk. Ezek az anyagok nem károsak a környezetre, élőlényekre és nem marják a kutyák lábát sem. A jégmentesítő anyagok jéggel vagy hóval érintkezve olyan oldatot képeznek, amelyeknek olvadáspontja alacsonyabb, mint a víznek. A megszokott útszóró só, a nátrium-klorid -7 Celsius fokig ad védelmet, míg a kalcium-klorid -42 Celsius foknál kezd el megfagyni. Ez utóbbi alkalmas megelőzésre is, tehát eső utáni fagyás vagy havazás előtt is kiszórható. A zeolit a szemcsés szerkezetéből adódóan, kiszórás után, azonnal csúszásmentessé teszi a felületet. Tavasszal a maradék talajjavítóként is használható.

A téli takarítási üzem tekintetében adottak a technikai eszközök is, jelentős géppark áll rendelkezésünkre a kerület parkjainak, közlekedő útjainak hómarására. Havazás vagy ónos eső esetén a készenléti munkatársak pár órán belül megkezdik a síkosságmentesítést, hétvégén vagy ünnepnapokon is.
Az utakon a téli úttakarítási munkát az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. végzi.

A karácsonyfák gyűjtéséről is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gondoskodik.
A tűlevelűeket a lakosok a kukák mellé is helyezhetik, ez esetben az FKF Zrt. elszállítja azokat. Az elhelyezésnél ügyelni kell arra, hogy a karácsonyfák ne akadályozzák sem a gyalogosok, sem a gépkocsik parkolását, közlekedését.

A fák a kijelölt gyűjtőhelyeken is leadhatók:
- Tisza utcai parkoló (Pannónia utca felőli oldal)
- Tatai utca 96.
- Hajdú utca – Petneházy utca sarok
- Jász utca – Keszkenő utca sarok
- Új Palotai út – Arasz utca sarok
- Tahi utca – Göncöl utca sarok
- Madarász Viktor utca – Szobor utca sarok
- Árva utca – Balzsam utca sarok
- Párkány utca 46. mögött (parkoló)
- Tüzér utca – Gidófalvy utca parkoló