Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

A 2016. évi XIII. kerületi faültetésekről

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2016-ban kiemelkedő mennyiségben ültetett fákat a közterületeken és ez 2017-ben sem lesz másképpen, mert a vállalásunk az volt, hogy 1 év alatt „egy fél városligetnyi fát ültetünk a XIII. kerületben”.
4558743195.png
A fásítási program keretében tavaly tavasszal 459, ősszel 1410 darab fiatal faegyedet telepítettünk és jelképesen elültettük az Ifjúság fáját a Visegrádi utcában és az Idősek fáját a Gyermek téren. A 2016-os telepítések során a legnagyobb arányban a városi körülményeket jól tűrő gömb- és oszlopos juharokat, mezei juharokat, virágos és keskenylevelű kőriseket, ostorfákat ültettünk, a közterületi faállomány változatosságának növelése érdekében díszcseresznyék, díszkörték, ezüst hársak, turkesztáni szilek és krími hársak is gyarapítják a kerületet.

Összesen 79 utcában ültettünk fát a kerület legkülönbözőbb területein. A legtöbb faegyednek a Göncöl utcában találtunk helyet, itt több, mint 200 fával bővült az állomány. A Szegedi úton 96, a Teve utcában 62, a Jász utcában 60 darabos fatelepítés is jelentős számú a fővárosi telepítések között. A részletes, 2016. évi XIII. kerületi faültetési címlista ide kattintva érhető el.

A nagyarányú fásítás 2017. tavaszán is folytatódik. Terveink szerint több, mint 700 további faegyed kap helyet. A tavaszi faültetések során a lakosság kéréseit és javaslatait is várjuk a további telepítési helyszínekre.

Amennyiben Önnek vagy lakóközösségüknek van javaslata a faültetési helyszínekre, február 28-ig küldje meg azt (lehetőség szerint fényképpel illusztrálva), akár a javasolt fafajt is feltüntetve a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címre. A javasolt fahelyeket a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. szakemberei meg fogják vizsgálni, és amennyiben lehetőség van az adott helyszínen fatelepítésre, úgy azt a 2017-es telepítéseknél figyelembe fogják venni. Fontos tudni, hogy a közterületi fák telepítésénél a forgalomtechnikai szempontokat, illetve a közművek elhelyezkedését is figyelembe kell venni, mivel a közlekedő utak beláthatósága, illetve a légvezetékek, és a földkábelek akadályát jelenthetik a fásításnak. További szempont még, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló közterületen történhet a fásítást.