Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Megújul a rakpart és környezete a XIII. kerületben

Budapest hosszútávú fejlesztési koncepciójával összhangban, a pesti Duna-part mentén gyalogos sétány és kerékpárút épül a Parlament és a Rákos-patak között, továbbá megtörténik a szomszédos területek rendezése is. Mindez biztosítani fogja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a XIII. kerület és a Belváros között. A kivitelezés már elkezdődött, 2017. tavaszáig a Margit híd és az Árpád híd közötti, XIII. kerületi partszakasz rendezése történik meg. A Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz megújítására a 2017-es budapesti vizes vb után kerül sor.
1307633715.png
Budapest hosszútávú fejlesztési céljai között szerepel a budapesti rakpartok komplex közterületi megújítása, a Duna-partok élhetőségének javítása. Számos megvalósult európai példa alapján egyértelmű, hogy a folyópartok vonzereje a városi életminőség javulását és a gazdasági növekedést is segíti. A megújuló partszakaszt várhatóan a budapestiek széles köre fogja örömmel használni, a kerékpáros fiataloktól a Duna-parti sétára vágyó idősebb korosztályig, továbbá a vizes VB ideje alatt ide látogató turisták számára is kellemes meglepetést jelent majd.

A XIII. kerületi alsó rakpart közterületi megújítása két szakaszban történik. Az északi szakasz, amely a Moszkva sétány nevet kapja, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontja illetve az Árpád híd között fog húzódni, ahol a fejlesztésnek köszönhetően egy 7 méter széles (4 méter széles gyalogos felület, 2x1,25 méter széles kerékpárút, 0,5 méter széles berendezési sávval) elválasztott gyalog- és kerékpárút kerül kialakításra, illetve a sétány melletti területek rendezése is megtörténik. Az északi szakasz kivitelezése 2016. októberben elkezdődött és 2017. tavaszáig tart. A déli szakaszon, a Dráva utca és a Margit híd között egy jellemzően 6 méter széles díszburkolatú sétány épül a gyalogosok számára, új köztéri elemekkel, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel. A sétány melletti útpálya jellemző kialakítása 3,5 méter szélességben 2x1 forgalmi sáv, a Duna oldalán 3 méter széles parkolási felülettel, a támfal oldalán pedig 3 méter széles szervizsávval, 45 fokos parkolási lehetőséggel. A déli szakasz kivitelezési munkálatainak megkezdése 2017. január 9-től várható. A kivitelezési munkálatok alatt, 2017. januártól a pesti alsó rakpart a Dráva utca és a Margit híd között továbbra is 1 sávban, északi irányból lesz járható, azonban parkolni már nem lehet ezen a szakaszon. Az előzetes tervek szerint 2017. márciustól májusig viszont az alsó rakpart lezárásra kerül, a kétirányú forgalom a felső rakpartra lesz terelve. Az időjárási körülmények függvényében, munkaszervezési okokból az alsó rakpart zárására hamarabb is sor kerülhet.

A forgalmi változásokról részletes tájékoztatás elérhető lesz mind a BKK Zrt., mind a kerületi és fővárosi önkormányzatok honlapján. A kerület lakói a beruházással kapcsolatban felmerülő kérdésiket a rakpart@enviroduna.hu e-mail-címre tudják elküldeni, a beruházás lebonyolítói készséggel állnak rendelkezésükre.

Együttműködésüket és türelmüket köszönjük!