Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

November 14-én megkezdődik a 2017. évi parkolási engedélyek kiadása

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
A 2016. évre szóló lakossági várakozási hozzájárulások, közkeletű nevükön parkolási matricák, 2017. január 31-én lejárnak. Társaságunk 2016. november 14-én megkezdi a 2017. évi parkolási engedélyek kiadását, amelyeket személyesen a két helyszínen működő Központi Ügyfélszolgálati Irodánkban, vagy a november hónap közepén kiküldésre kerülő tájékoztató levelünkhöz csatolt dokumentumok díjmentes borítékban való visszaküldésével, illetve legkényelmesebben és leggyorsabban a honlap jobb felső sarkában egy egyszerű regisztrációt követően használható "Ügyfélablak"-ban intézheti. A korábbi évekhez hasonlóan a megnövekedett ügyfélforgalom miatt január hónapban minden munkanapon 18.00 óráig tart nyitva a Hegedűs Gyula utcai Központi Ügyfélszolgálati Iroda.
9185660939.png
A kiadott éves lakossági várakozási engedélyek a lakosoknak az állandó lakóhely szerinti zónában biztosítanak ingyenes, a gazdálkodói engedély pedig a vállalkozásoknak a székhely, telephely szerinti zónában biztosítanak 50%-os díjkedvezményű parkolási lehetőséget. A XIII. kerületben két várakozási övezet került kialakításra, amelyet a Róbert Károly körút – Árpád híd vonala választ el:

1. zóna:
Jászai Mari tér – Carl Lutz rakpart – Népfürdő utca (Latorca utca) – Róbert Károly körút páratlan oldala – Szabolcs utca (Szabolcs köz) – Bulcsú utca páratlan oldala – Lehel utca páros oldala – Lehel tér – Váci út páratlan oldala – Nyugati tér – Szent István körút által határolt terület

2. zóna:
Duna folyam – Balzsam utca – Kámfor utca - Göncöl utca – Röppentyű utca – Rozsnyay utca – Hajdú utca – Fáy utca – Béke utca - Petneházy utca – Reitter Ferenc utca – Szegedi út – Lehel utca – Róbert Károly körút páros oldala által határolt terület

A parkolási matricák a Nyugati téren, a Lehel téren, a Szent István körúton, a Dózsa György úton és a Váci úton (a Nyugati tér és a Gogol utca, valamint a Szekszárdi utca – Balzsam utca közötti szakaszokon) nem érvényesek, ezek a területek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak.

Lakossági parkolási matrica esetében lakosonként egy, de lakásonként több személygépkocsira is kiváltható az engedély. Az igénylés feltétele, hogy a lakcímkártyán a lakos állandó lakcíme, illetve hogy a gépkocsi érvényes forgalmi engedélyében a lakos üzembentartóként (ennek hiányában tulajdonosként) legyen bejegyezve. Feltétel továbbá, hogy az igénylő személynek a meglévő járművére vonatkozóan nem lehet gépjárműadó tartozása (2016. szeptember 30-i egyenleg szerint) illetve társaságunknál nyilvántartott parkolási- és pótdíjtartozása.

Lakossági várakozási engedélyt igényelhet az a magánszemély is, aki a gépkocsit kizárólagos használatra kapta munkáltatójától és nem váltotta ki saját jogon járó lakossági várakozási engedélyét. Ebben az esetben is feltétel, hogy a magánszemély bejelentett, állandó lakcíme XIII. kerületi várakozási övezetben legyen illetve az, hogy a szóban forgó gépjármű tulajdonosa/üzembentartója igazolhatóan az igénylő munkáltatója vagy egyéni vállalkozó esetében önmaga legyen, továbbá ne legyen a tulajdonosnak/üzembentartónak gépjárműadó-tartozása, illetve társaságunknál nyilvántartott parkolási- és pótdíjtartozása. Az igényléshez mellékletként csatolandó a kizárólagos használatról szóló igazolás és 1 évnél nem régebbi cégkivonat és az aláírási címpéldány másolata.

1. Elektronikus igénylés esetén a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. honlapján az "Ügyfélablak"-ban az űrlap kitöltése mellett szkennelt formában szükséges csatolni az érvényes forgalmi engedélyt, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártya) és a befizetést igazoló postai vagy banki átutalási bizonylatot (2.000,- Ft).

2. Postai igénylés esetén az érvényes forgalmi engedély és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya) másolata mellett, a postai befizetést igazoló csekkszelvényt (2.000,- Ft) és a kitöltött, aláírt igénylőlapot kell visszaküldenie. (2016. november közepén kiküldésre kerülő tájékoztató levelünkhöz csatoltunk Igénylőlapot, rendszámhoz kapcsolódó postai befizetési csekket és díjmentesen visszaküldhető válaszborítékot.)

3. Személyes ügyintézéskor kérjük, hogy hozza magával a kitöltött, aláírt igénylőlapot, az érvényes forgalmi engedélyt, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt és a postai befizetést igazoló csekkszelvényt. Az eljárási díj befizetésére ügyfélszolgálatainkon is lehetőség van. Meghatalmazott eljárása esetén a képviseleti jog igazolására teljes bizonyító erejű magánokirat elfogadására van jogszabályi lehetőségünk.

4. A munkáltatójától kizárólagos használatra kapott, a munkáltató által üzemben tartott személygépkocsira igényelt éves parkolási engedély kérelemhez a fentieken túlmenően csatolnia szükséges:
- a kizárólagos használatot engedélyező munkáltatói nyilatkozatot,
- 1 évnél nem régebbi cégkivonat, aláírási címpéldány másolatát.

Központi Ügyfélszolgálati Irodák
• 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 15.
Ügyfélfogadási idő: hétfő – kedd – csütörtök 09.00 – 17.00 óra,
szerda 09.00 – 18.00 óra,
péntek 09.00 – 16.00 óra,
(munkaközi szünet 12.00 – 12.30).
• 1131 Budapest, Béke utca 65.
Ügyfélfogadási idő: hétfő 08.00 – 18.00,
kedd – szerda – csütörtök 08.00 – 16.30 óra,
péntek 08.00 – 11.30 óra,
(munkaközi szünet 12.00 – 12.30).

Folyamatosan frissülő, további információkat honlapunkon, hírlevünkben, vagy facebook profilunkon talál.