Kezdőlap KözterületHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Parkolási tudnivalók II. – 2013.

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
Az idei, 2013-as esztendő több változást is hoz a közterületi parkolással kapcsolatban. Ezeket foglaljuk most egy csokorba. Cikkünk folyamatosan frissül!
2883391586.jpg
2013. II. negyedévében új parkolási övezetek kerülnek bevezetésre a XIII. kerületben

Tekintettel a kerületi lakossági igényre, amelyet a már lefolytatott forgalomtechnikai felmérések is igazoltak, új várakozási övezetek bevezetésére kerül sor 2013. második negyedévben.
Az új területek a Bulcsú utca páratlan oldala – Lehel utca – Dévai utca – Váci út – Róbert Károly körút – Pap Károly utca – Petneházy utca – Béke utca – Lehel utca – Róbert Károly körút – Vasút által határolt területet és a Váci út – Balzsam utca – Új Palotai út – Szekszárdi utca által határolt területeket jelentik (térkép).
Az érintett övezetben lakók február második hetében postai csomagban kapnak tájékoztatást az engedélyigénylés és kiadás (2013. február 18-tól) feltételeiről, lehetőségeiről és a honlapon történő regisztráció és hírlevél igénylés esetén folyamatos elektronikus tájékoztatást kapnak a várható kivitelezési munkákról (például: felfestések, tábla- és automata kihelyezések). A fizető várakozási övezetek kialakításával kapcsolatos közterületi munkák a február 4-i héttől kezdődtek meg, ezek első lépcsőben különböző forgalomtechnikai előkészítő munkákat jelentettek a Váci út – Dózsa György út – Vasút – Dévai utca által határolt területeken. Az ugyanilyen tartalmú előkészítő munkákra második ütemben (február 11-től) a Váci út – Róbert Károly körút – Tüzér utca – Dózsa György út által határolt területeken belül lehet számítani.
Az új várakozási övezetekkel kapcsolatos további tudnivalókat – mind a várható közterületi munkákról, mind az engedélykiadásról és feltételeiről (lásd lentebb!) –, megosztjuk a kerületi lapban és televízióban, valamint közzé tesszük majd honlapunkon, facebook profilunkon és regisztráló ügyfeleinknek hírlevelet is küldünk, amennyiben arra feliratkoznak.

A 2013. évre érvényes várakozási hozzájárulásokról (parkolási matricákról)

A 2012. évre érvényes parkolási matricák érvényessége 2013. január 31-én lejárt. A kerületi fizető várakozási övezetekben élőktől kérjük, hogy amennyiben a feltételeknek továbbra is megfelelnek, váltsák ki engedélyüket, hiszen február 1-jétől a megújított jogosultság hiányában, pótdíjfizetési felszólítást („mikuláscsomagot”) kaphatnak. Az igénylés feltételei nem változtak:
- állandó lakcím a XIII. kerület fizető övezet területén,
- tulajdonos vagy üzembentartó esetén e lakcím legyen bejegyezve a forgalmi engedélybe is vagy munkahelytől kapott cégautó esetében a munkáltatói nyilatkozat és a munkahelytől kapott igazolások (1 évnél nem régibb cégkivonat és aláírási címpéldány) bemutatása szükséges,
- a gépjárműn ne legyen nyilvántartva súlyadó-, vagy parkolási- és pótdíjtartozás,
- a 2.000 forint ügyviteli díj megfizetése (postai feladóvevény, banki átutalás igazolás, személyesen a pénztárban).
Fontos tudni:
- a várakozási engedélyek területi érvényessége tekintetében a kerületben két parkolási zóna van továbbra is, amelyeket az Árpád híd – Róbert Károly körút vonala választ el,
- a 2013. évi matrica a kiadás pillanatától érvényes, tehát amint azt az ügyfél megkapta, kiváltja, haladéktalanul ragassza ki jól látható és ellenőrizhető módon a gépkocsi első szélvédőjére.
A parkolási matrica igénylését többféle módon is megteheti:
- a Zrt. honlapján működő „Ügyfélablak”-ban elektronikus úton (a matrica postai úton kerül kézbesítésre),
- személyesen,
- meghatalmazott útján.

A személyes ügyintézést már két helyszínen, a két Központi Ügyfélszolgálati Iroda valamelyikén, a Béke út 65. és Hegedűs Gyula utca 15. címeken tehetik meg a kerületi lakosok.

A „régi-új” parkolási területek ellenőrzéséről

A jogszabályi változások miatt a kerületek kezelésébe kerülhettek a Fővárosi Önkormányzati tulajdonú utak parkolás üzemeltetése, amelyet eddig a BKK Zrt. végzett. A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 2013. február 1-jével vette át e területek ellenőrzését, amelyek már korábban kialakított fizető parkolási övezetek, ezért ezek sem területi bővülést, sem parkolási rendváltozást nem jelentenek, ezeken a területeken a kerületi lakosok és az oda érkező autósok a korábbi szabályok szerint várakozhatnak. Ezek a XIII. kerületben a következő területeket jelentik:
- Carl Lutz rakpart,
- Szent István körút,
- Váci út,
- Lehel tér,
(- Dózsa György út,
- Dráva utca,
- Róbert Károly körút.)