Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Alapkőletételi ünnepség a Petneházy utca 90. címen épülő önkormányzati lakóépületnél

A XIII. kerületi Önkormányzat megbízásából Társaságunk tovább folytatja az önkormányzati lakóépületek építését. Ezúttal a Petneházy utcában került sor egy 67 lakásos lakóépület alapkőletételi ünnepségére. A tulajdonos XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben kezdte bérlakásépítési programját, amely az elmúlt 20 esztendőben összesen 667 magas minőséget képviselő lakást adott át. A XIII. Kerületi Önkormányzat a bérlakásépítési programjával, a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több, mint 1600 család lakhatását tette lehetővé és komfortosabbá.
4870947426.jpg
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2014-ben adta át a Jász utcában az azóta is egyedülálló 100 lakásos passzívházát. A vállalkozás úttörőnek számított a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. 2018-ban került átadásra a Kartács utcában egy 23 lakásos lakóépület. 2019-ben, többfunkciós létesítményként a Klapka Központ valósult meg. A 33 bérlakást tartalmazó épülettel cél volt egy „kisközpont” megteremtése is: kortárs, igényes építészeti arculatával, és olyan egyedi zöldfelület kialakításával, mint a megvalósult „Zöld domb”, amelyben élelmiszerüzlet üzemel.

A 2019-2024-es ciklusban az önkormányzat 50 új lakás építését vállalta, amelynek teljesítéséhez a Jász utca 72. szám alatti épületben 35 db lakást adott át 2022. januárjában. A bérlakásépítési program következő helyszíne a Petneházy utca 90. szám alatti 67 lakásos önkormányzati lakóépület. A tervezési feladatokat a ZIP Architects Kft. látta el, a kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot az FK-Raszter Zrt. nyerte.

A XIII. Kerületi Önkormányzat a lakóház kivitelezésével kapcsolatban megállapodás keretében megbízta a Transparency Internationalt a kivitelezés szabályosságának monitorozásával.

Dr. Tóth József polgármester az alapkőletételi ünnepségen elmondta: „Mi itt a XIII. kerületben nem csak beszélünk, hanem cselekszünk. Mi azt gondoljuk, hogy a lakáspolitikai nem csupán piaci ügy, nem lehet kizárólag a piacra bízni, szerepet kell vállalnia az önkormányzatoknak is a lakhatási problémák megoldásban. Valljuk, hogy az önkormányzatnak nem csak tulajdonosi szempontok alapján kell foglalkoznia a kérdéssel, hanem komplexen kell megközelítenie a kérdéskört.”

Az épület két, a Petneházy utcára merőlegesen álló, földszint+4, illetve 5 emelet magas lakótömb, valamint az azokat összekötő 1 szintes tagból fog állni. A földszinten 2 üzlet és 1 irodahelyiség épül az utcafronton. Az épület földszintjén 11, míg a teremgarázsban további 64 autóbeálló létesül. Az épület földszintjén 71 kerékpár elhelyezésére alkalmas terület is rendelkezésre áll majd az ott lakók számára.

A tervezett lakások jellemzően 36-60 m2 közötti 1+fél; 1+2 fél, 2 szobás, illetve 2+félszobás lakások. Az épületben 2 darab akadálymentesített lakás is kialakításra kerül. Minden lakáshoz tartozik egy 3,5-5 m2 alapterületű tároló helyiség a földszinten, továbbá egy közös használatú, 50 m2 alapterületű zárt tároló is biztosított a lakók részére. A lakások alapfelszereltségéhez tartozik az elektromos tűzhellyel és sütővel felszerelt beépített konyhabútor. Mindkét épületszárnyban akadálymentes felvonó kerül kialakításra. Az épület épületgépészeti és elektromos rendszerei részben megújuló energiaforrásokat használnak, a minél csekélyebb káros anyag kibocsátás érdekében: levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer, hővisszanyerős lakás szellőző rendszer. Az épület zöldfelületeinek kialakításánál szempont volt, hogy megfelelő kereteket nyújtsanak az ott lakók közösségé formálódásához, így az udvar parkosított zöldfelületként kerül kialakításra, ahol a zöldfelület fenntartásához automata öntözőrendszer kerül kialakításra. Az épület csatorna- és csapadékvíz-elvezető rendszerének tervezésénél figyelembe vettük, hogy a helyszín fokozottan elárasztás-veszélyes intenzív záporok esetén, ezért a két épületről összegyűjtött csapadékvizet a pinceszinten kialakított záportározóba vezetjük, ahonnan azt 30 perces késleltetéssel vezetjük az egyesített csatornahálózatba.

A szomszédos területen a XIII. Kerületi Önkormányzat korábban egy 1.400 m2 alapterületű, körbekerített folyamatosan karbantartott játszóteret, salakos labdapályát épített. A játszótér 16 m2 homokozóval, négy hintával, rugós játékokkal és a libikókával, komplex mászókával, mászófallal és 180 négyzetméternyi esésvédő gumiburkolattal felszerelt.

A kivitelezés várhatóan a 2024-ben fejeződik be, bekerülési költsége közel 5 milliárd forint.