Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Újra a gyermekeké és nevelőké a Napraforgó Bölcsőde!

A XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 2020-ban fogadta el a Napraforgó Bölcsőde beruházási célokmányát, közel 640 millió forintos összeggel. A 100%-ban önkormányzati beruházás eredménye egy teljeskörűen felújított intézmény, amelyet már birtokba is vettek a legilletékesebbek: a gyermekek és a nevelők.
9146296937.jpg
A kiviteli tervek 2020. áprilisában készültek el és a költségek racionalizálása érdekében mind a vállalkozó, mind a tervező olyan megoldásokat dolgozott ki, hogy a szinte napról napra változó alapanyag és egyéb beszerzések árváltozásai miatt is költségkereten belül maradjon a projekt a magas színvonal és egyedi megoldások egyidejű megtartása mellett.

A 120 férőhelyes, 1.240 m2 alapterületű, panelos szerkezetű, földszintes, alápincézetlen bölcsőde 1983-ban épült 2x4 foglalkoztató egységgel.
Az épületet hosszanti irányban egy folyosó osztja ketté. Ettől a középfolyosótól keletre vannak a foglalkoztató egységek helyiségei, nyugatra az adminisztratív és kiszolgáló helyiségek, konyha és a dolgozói szociális blokk. A folyosó alatt egy járható szervizalagutat építettek az épületgépészeti alaphálózatok számára.

Az elmúlt évek fejlesztései

2015-ben elvégeztük az épület homlokzati hőszigetelését, a lapostető, továbbá a játszóudvar és a teraszok felújítását, az épületen belül húzódó csapadékcsatorna elvezető vezetékek és a fűtési rendszer cseréjét.

Tervezési program

A teljes belső felújítás célja az épületszerkezetek, épületgépészeti rendszerek, erős- és gyengeáramú rendszerek vonatkozásában a korábbi felújítások lehetőség szerinti megőrzésével. Célkitűzés volt továbbá, hogy a felújítás után az épület feleljen meg az energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontoknak és az Önkormányzat középületekre vonatkozó műszaki irányelveinek. A tervezés javította az épület belső helyiség struktúráját a meglévő alaprajzi kontúrokon belül.

A beruházás tervezése során elsődleges szempont volt a korábbi években elkészült felújítások védelme. Jelen beruházás, ezért a 2015-ös felújítási munkákat nem, vagy csak a szükség szerinti minimális mértékben érintette.

A bölcsődét a bontási munkák után a nyers tartószerkezettől kezdődően kellett újjáépíteni. Az átalakítás elsősorban a belső átalakításra vonatkozott, ugyanakkor a csoportszobák megközelítésének javítása céljából eddig használaton kívüli, új bejáratok létesültek. Az északi, Déryné közre néző oldali homlokzaton, valamint az átellenes déli épületvégen egyaránt megnyílt az épület, a bejárattal szomszédos csoportszobák könnyű megközelíthetősége, valamint a babakocsik problémamentes és kulturált elhelyezése érdekében. A telekhatár és homlokzati sík közé eső telekrész lekerítése – új kerítés építésével – e forgalom lebonyolítását hívatott szolgálni.

A csoportszoba-átadó-gyermek mosdó hármas a belső folyosó térbővületeként alakult ki, direkt térelválasztó elemek, tömör falak használata nélkül hozva létre izgalmas térvilágot. Ez a vízió eredményezte a 4 darab különböző színvilágú, geometrikus formával, a határok elmosódását. A kisgyermekek napirendjének elengedhetetlen része a tornaszoba és sószoba használata. Ezen funkciók szintén a belső folyosóról nyílnak. A vezetői és vezető-helyettesi iroda, dolgozói öltöző és teakonyha egy „blokkban”, az épület északnyugati szárnyában kapott helyet. A dolgozói bejárat túloldalán a melegítőkonyha és egyéb kiszolgáló terek sorakoznak.

A belső terek új padlóburkolatot kaptak és a teljes épületfödém alatt álmennyezet készült, amely egyben az elektromos szerelés takarását is megoldotta. Ennél nagyobb álmennyezeti tereket a gépészeti szellőzés takarására adtunk.

A gázszolgáltatást megszüntettük. Emellett a változó helyiség igények az épületen belül a ma már kisebb terület igényű konyhai és mosodai területek átszervezésével voltak biztosíthatók, a tornaszoba és a sószoba jelenlegi kialakításának újragondolásával.

Az elektromos és egyéb épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezésekkel váltottuk ki az elhasználódott állapotúakat.

Olyan egyedi műszaki és nevelési megoldásokat alakítottunk ki, amelyek javítják a gyermekek közérzetét, fejlődését és biztonságérzetét. A bölcsődébe lépéskor fogadó légkör meghatározó jelentőséggel bír, jellemzően játékos, otthonos, hívogató, marasztaló üzenete van a gyermekek számára. A folyosó, mint egy természetes rét lett kialakítva, a padlóburkolatban kanyargó folyóval, a falon virágmotívumokkal. Innen a gyerekek a csoportszobákba egy kis házikóként kialakított bejárati részen keresztül jutnak be. A csoportszobák álmennyezete játékos elemekkel igyekszik egy erdőt imitálni. A bejárati rész, valamint a beépített bútorok kis kuckókká alakulnak, amelynek meghatározó szerepe van a gyermekek biztonságérzetének és a személyiségük fejlődésében. A fűtőtestek biztonsági takarásának ötletes, kreatív kialakítású burkolata további készségfejlesztő felületet biztosít a gyermekek részére maximalizálva ezzel a terület hasznos kihasználását.
A tornaszoba folyosó felőli üvegfallal leválasztása olyan egyedi megoldás, amellyel meghatározó, biztonságot adó fogadó légkör tudott kialakulni, valamint a térérzet már az épületbe való belépéskor növelhető.

A felújítást a Hétszín Tagóvoda és Szivárvány Bölcsőde felújítási munkáinak lezárása, utáni kezdéssel valósítottuk meg. A munkaterületet 2020.év végén adtuk át a közbeszereztetett vállalkozó részére. A kivitelezés befejezését követően a műszaki átadás átvételi eljárás 2022 .március 31-én zárult le.

A beruházás főbb műszaki jellemzői:
• Telek területe: 3.338 m2
• Bruttó beépített terület: 1.245 m2
• Játszóudvar terület: 2.093 m2

A beruházás 638.518.000, - Ft célokmány szerinti összegből valósult meg.

Az 5 éves bölcsőde felújítási program keretében és folytatásaként jelenleg a Hegedűs Gyula utca 111-119. szám alatti Aprófalva Bölcsőde revitalizációjának előkészítése van folyamatban, amely után a Hajdú utca 21. szám alatti Csipet-Csapat Bölcsőde felújítása várható.