Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Megújult a Szivárvány Bölcsőde és a Hétszín Tagóvoda

Az eredetileg az 1960-as években épült óvoda és bölcsőde épülete Újlipótvárosban, a Gogol utcai panelházak gyűrűjében helyezkedik el, amely területre a városias beépítés jellemző. A közvetlen környezetben 8-10 emeletes társasházak helyezkednek el. Az épület a Váci úti irodaházak és a Lehel tér, illetve Lehel Csarnok közelben található.
0266609493.jpg
A beruházásról

A vasbeton vázszerkezetű pince + földszint kialakítású épületben egy 3,5 csoportszobás óvoda és egy 6 csoportszobás bölcsőde működött. A hosszfőfalas rendszerű épület 3 traktusos, a pince az utca felőli traktus alatt épült. Az utcai részben kaptak helyet az adminisztrációs és egyéb kiszolgáló területek, a középső részben a csoportszobákhoz kapcsolódó vizesblokkok, öltözők és egyéb kiszolgáló területek. Az udvari részben találhatóak a foglalkoztatók, amelyek előtt egy terasz fut a végig. A középső rész nagyobb belmagasságú, ezzel biztosították a helyiségek természetes bevilágítását és a szellőzését. Az épület hagyományos építési technológiával épült, sávalapokon áll. A pincei teherhordó falak falazott szerkezetek. A födémszerkezetek előregyártott vasbeton gerendák közé helyezett beton béléstestes technológiával készültek. A földszinti falak, hasonlóan a pincéhez, kisméretű téglából falazott szerkezetek. Az épület hőenergia-ellátását távhővel oldották meg. Gázt csak a bölcsőde és az óvoda melegítőkonyha technológiai berendezései használtak.

A két intézmény elektromos mérőhelye és elosztója külön-külön van kialakítva.

A tervezés során szem előtt tartottuk, hogy a meglévő földszinti alapterületen maximalizáljuk a gyerekneveléshez kapcsolódó funkciókat és minden nem közvetlenül és elválaszthatatlanul ehhez kapcsolódó, illetve kiegészítő funkciót a pince szintre helyeztünk át.

Az óvodai rész kialakítása

Az óvoda 98 férőhelyes épületrész, amelyben 3,5 csoportszoba működött. Kiegészítő és kiszolgáló helyiségei jelentős elmaradtak a szabványban előírtaktól vagy éppen hiányoztak. Az óvodához két telekrész tartozik, amelyek közé „ékelődve” helyezkedik el a bölcsőde épülete és kertje.
A földszinten az óvoda kezelésében lévő területet megnöveltük kb. 25 m2-rel, így elhelyezhetővé vált 2-2 csoportszobai egység (összesen 4 csoportszoba) a hozzájuk tartozó közös öltözővel és vizesblokkal. Az udvari oldalon a két csoportszoba közé elhelyeztük a jelenleg hiányzó tornaszobát, amely egy mobil válaszfallal összenyitható az egyik csoportszobával, így kialakítható egy kb. 100 m2 alapterületű helyiség például az ünnepségek számára. A földszinti fennmaradó területen egy óvodai konyha és vezetői iroda elhelyezésére maradt lehetőség.
A működéshez szükséges további helyiségeket a pinceszintre helyeztük le. A pince biztonságos megközelítésére új lépcsőt építettünk. A pinceszintre a dolgozói öltözők, a dolgozói teakonyha és tárgyaló, az irattárak, a mosoda és a karbantartó műhely került. Az óvoda sószobája is a pinceszinten került elhelyezésre.

A bölcsődei rész kialakítása

A bölcsőde épületrésze, 84 férőhelyes 3 bölcsődei egységből, 6 foglalkoztatóból és a kiszolgáló helyiségekből áll.
A földszinten 6 db foglalkoztató egység található, páronként közös öltözővel és vizesblokkal. Az utcai traktusban irodai funkciók (nevelőtestületi szoba, vezetői iroda) babakocsi tárolók és egy önálló gazdasági bejárattal megközelíthető tálaló konyha található. A tornaszoba sószobával egy helyiségben került kialakításra.
A pince biztonságos megközelítésére új lépcsőt építünk, ide kerültek a bölcsőde raktárai, mosodája, valamint dolgozói öltözője.
A fennmaradó pincei területen került elhelyezésre két légtechnikai gépház, egy az óvoda, egy a bölcsőde részére.
Mindkét pincei területen angolaknákkal biztosítjuk az utcafronti helyiségek természetes bevilágítását és szellőzését a gépi szellőzés mellett.

A beruházás bruttó 1.016.485.000,- Ft összegből valósult meg.

Az intézmény felújításának tervezése során annak figyelembevételével, hogy az intézmény az elmúlt időszak során nem ázott be elfogadtuk, hogy a beruházás során ne készüljön új pincei vízszigetelés. 2019. június 3-án megkezdődtek a kivitelezési munkák, mely során előkerült az addig a padlószerkezettel, illetve fallal eltakart vízszigetelés, melynek állapota a reméltnél rosszabb állapotú volt, hozzáérve gyakorlatilag azonnal elporladt. Tekintettel azonban arra, hogy a pincei helyiségek magasabb funkciójú felhasználását terveztük, illetve a műszaki szempontokat is figyelembe véve döntöttünk az intézmény pincéjének újra szigeteléséről, felvállalva ezzel a felmerülő jelentős bruttó 183.049.000,- Ft-os többletköltséget. Ez, valamint az a 2020 tavasza óta jelen lévő járványhelyzet azonban sajnálatos módon a kivitelezési munkák késedelmét is okozta, amelyek 2020 őszéig elhúzódtak.

Az épületet gyakorlatilag a nyers tartószerkezettől kezdődően építettük újra. A beruházás során elsődleges szempont volt, hogy a színvonalas működéshez szükséges komfortos tereket alakítsunk ki úgy, hogy az épület külső megjelenése és belsőépítészeti arculata formálja a dolgozók, a szülők és a gyerekek vizuális kultúráját. A megvalósítás során külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a két intézmény nevében is jelenlévő színek (Hétszín/Szivárvány) visszaköszönjenek az épült arculati megjelenésén. A színek megjelennek mind az utcafront homlokzat nyílászárói között lévő színes lemezeken, a bejáratoknál lévő több színű korlátokon, a színes óvodai ajtólapokon, vagy például a színes gyermek wc ülőkéken is. Ezen alapszínek végig vezetése a foglalkoztató egységeken fejleszti a gyermekek vizuális érzéket és kommunikációját. Az épületbejáratok átalakításának másik fontos mozgatója volt, hogy a bejáratokat akadálymentes közlekedésre alkalmassá tegyük.

Az átalakítással megvalósult igények:
- mosókonyha áthelyezése a pinceszintre, vasalószobával együtt,
- megfelelő méretű tornaterem kialakítása,
- nevelőnői szoba/dolgozói étkező kialakítása,
- konyha átrendezése, további szükséges helyiségek kialakítása,
- dolgozói mosdó és fürdő áthelyezése a pinceszintre, nagyobb teret adva ezzel a használóknak,
- homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje,
- akadálymentes szülői WC kialakítása,
- sószobák kialakítása,
- az óvoda részére gyermek és ifjúsági képzőművészeti műhely kialakítása.

Az elektromos és épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezések váltják az elhasználódott állapotúakat.

A beruházás műszaki jellemzői:
• Telek területe: 5 211 m2
• Bruttó beépített terület: 1 226 m2
• Nettó szintterület (óvoda): 707 m2 / átalakítás után: 736 m2
• Nettó szintterület (bölcsőde): 1 050 m2 / átalakítás után: 1 022 m2