Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Bokrétaünnepség a Jász utca 72. címen épülő önkormányzati lakóépületben

A Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérház bokrétaünnepét tartotta ma a XIII. Kerületi Önkormányzat, Társaságunk és kivitelező FK-Raszter Zrt. Februárban volt a lakóház alapkőletétele, mostanra már elérték az épület legmagasabb pontját az építők, s ilyenkor „bokrétafával” jelzik: kész a tartószerkezet. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház, vagyis az „okos lakóépület” kritériumainak.
7790217598.jpg
Dr. Tóth József polgármester beszédében hangsúlyozta: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. Kitért arra is: 2002 óta – Budapesten egyedülálló módon – eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást épített a XIII. Kerületi Önkormányzat, minderre több mint 10 milliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1200 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban. „Szeretnénk magas életminőséget biztosítani a XIII. kerületieknek, az önkormányzat ehhez a dinamikus fejlődést biztosítja”, mondta a polgármester.

A XIII. Kerületi Önkormányzat az új ciklusban is folytatja a 2002 óta országosan egyedülálló bérlakásépítés-programját, és továbbra is érvényesül a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, amelynek lényege: egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.

A bérlakásépítési-program keretében épül föl a Jász utca 72. szám alatt egy 35 lakásos bérház is. Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből 2 ugyancsak akadálymentesített. Az épületnek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.

Az új bérház területe a Jász utca – Fáy utca – Forgách köz – Zsinór utca által határolt tömb közbenső része. A zöldfelületek kialakításánál szempont volt, hogy azok megfelelő kereteket nyújtsanak a lakóközösség közösségé formálódásához, így az udvart parkosítják, a Forgách közben lévő játszótér pedig közvetlenül megközelíthető lesz innen.

A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. Az építés költsége 2,8 milliárd forint.

A környéket az értékőrzés és a megújulás jellemzi. A ZACC Építésziroda tervei alapján megvalósuló Jász utca 72. szám alatti bérház pont a 100 lakásos passzívházzal szemben épül, amely az első magyarországi, teljes egészében önkormányzati finanszírozású passzívház. Hat éve adtak át, a beruházás akkor úttörőnek számított a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is.

Hasonlók hozzá az új bérház műszaki paraméterei, energetikai megoldásai. Vizer Balázs, a ZACC Építésziroda tervezője szerint a XIII. kerület mindegyik új önkormányzati bérházára igaz: tervezésekor, megvalósításakor fontos az építészeti minőség, az innovatív gondolkodás akár az új szerkezetek, új anyagok használatában. „Egy megfelelő minőségű lakhatás méltó lakáskörülményeket feltételez. A XIII. kerületi önkormányzati passzív bérlakások messze magasabb igényszinttel készülnek, mint egy átlagos ingatlanfejlesztési lakás. A bérlakás kategóriában pedig toronymagasan a legjobbak. Ugyanakkor mivel komoly energetikai rendszerek működnek egy ilyen épületben, a bérlőknek tudniuk kell, mitől igazán passzív a ház, vagyis meg kell tanulniuk a használatát ahhoz, hogy komfortossá tegye a lakhatásukat. Egy korszerű ház korszerűvé formálja a szemléletet is”, vélekedik a tervező.

Az elmúlt öt év bérlakás-beruházásai a XIII. kerületben


Az előző önkormányzati ciklusban – a Lendületben a XIII. kerület program keretében – épült fel a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely ugyancsak száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Benne a 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Az épület szintén megfelel a passzívház kritériumainak. Az udvar parkosított. A területen több fát, bokrot és lágyszárú növényt ültettek, a tetőteraszokra dézsás növények kerültek. Az udvaron egy 30 méter magas nyárfát is sikerült megóvni a kivitelezés során. Az építés költsége 961 millió forint volt.

Az előző ciklushoz kötődik – a Lőportárdűlő városrész revitalizációs megújításához kapcsolódóan – a többszörösen díjazott Klapka Központ megvalósítása is. Az épület újrafogalmazta a Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét. A 4,3 milliárd forintos, száz százalékban önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. A beruházás része 33 magas minőségű önkormányzati bérlakás.