Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Alapkőletételi ünnepség a Jász utca 72. címen

Újabb bérlakások építését vállalja az új önkormányzati ciklusban a XIII. Kerületi Önkormányzat, jelentette be dr. Tóth József polgármester a Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos önkormányzati bérház alapkőletételénél.
0149614915.png
A polgármester hangsúlyozta: „A rövid és a hosszú távú kerületstratégiánknak is része a lakáskoncepciónk, amelynek példaértékűségét éppen az bizonyítja, hogy számos pénzügyi elemzés is kitér arra: változtatni kell azon, hogy a lakáskérdést Magyarországon rábízzuk a piaci mechanizmusokra. A XIII. Kerületi Önkormányzat már az elmúlt 20-25 évben is ezt képviselte, és képviseli jelenleg is a lakásprogramjával, amelynek csak néhány elemét említem: bérlakásépítés, lakóépület felújítási program épületanalízis alapján, fecskeház program fiataloknak, lakbér- és a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, utóbbi lényege, hogy egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.”

A Jász utca 72. szám alatti új bérház alapkőletételénél dr. Tóth József arról is beszélt, hogy ezt a környéket ugyancsak az értékőrzés és a megújulás jellemzi. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak, hiszen az önkormányzat elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. 2002 óta – Budapesten egyedülálló módon – eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást épített a XIII. Kerületi Önkormányzat, minderre több mint 10 milliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1.000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban. „Szeretnénk magas életminőséget biztosítani a XIII. kerületieknek, az önkormányzat ehhez a dinamikus fejlődést biztosítja” - tette hozzá a polgármester.

A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából Társaságunk az az új ciklusban is folytatja a 2002 óta országosan egyedülálló bérlakásépítés-programját. Ennek keretében épül föl a Jász utca 72. szám alatt egy 35 lakásos bérház. Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből 2 ugyancsak akadálymentesített. Az épületnek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.

Az új bérház területe a Jász utca – Fáy utca – Forgách köz – Zsinór utca által határolt tömb közbenső része, amelynek érdekessége és egyben külön értéke is, hogy a hátsó kertje egy játszótérrel szomszédos.

A 35 lakásos, száz százalékban önkormányzati tulajdonú épület megvalósítása során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak. A XIII. Kerületi Önkormányzat már jó ideje elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett.

Az épület alapozásához eddig 3.000 köbméter földet mozgattak meg és szállítottak el. A cölöpözéshez 225 köbméter betont és 23 tonna vasalatot használtak fel, összesen 1,5 km hosszban. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. Az építés költsége 2,8 milliárd forint.