Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Nincs feljebb! - Bokrétaünnepség a Klapka Szolgáltatóháznál

Nincs egy éve, hogy dr. Tóth József polgármester lerakta az új Klapka Szolgáltatóház alapkövét és ma már az építők ünnepét, a bokrétaünnepséget tartottuk, amely az elkészült, szerkezetkész épület legmagasabb pontjának elérését jelenti.
0611654362.png
A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., mint lebonyolító és ellenőrző, újabb különleges beruházás építésébe fogott bele.

A Klapka Szolgáltatóház Média Építészeti Díjat nyert terve, amelyet a KÖZTI Zrt. készített, a szemünk előtt válik kézzel fogható valósággá a LATEREX Építő Zrt. munkájával.

"A Klapka Szolgáltatóház és környezete lakosságbarát szolgáltatásaival, zöldkörnyezettel harmonizáló megoldásaival a városrésznek egyedi megjelenést adó közösségi tere lesz. Modernségében is klasszikus agora – mondta dr. Tóth József polgármester február 13-án, az önkormányzati beruházásban épülő Klapka Szolgáltatóház bokrétaünnepén. A beruházás része 33 önkormányzati bérlakás építése is, a projekt teljes egészében önkormányzati forrásból valósul meg. Összértéke bruttó 4,236 milliárd forint.

Az eseményen, amelyen dr. Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és munkatársai mellett megjelentek a tervező KÖZTI Zrt. és a kivitelező LATEREX Építő Zrt. képviselői is. Társaságunk vezérigazgatója, dr. Palatka Lívia üdvözölte a megjelenteket, majd a kivitelező elnök-vezérigazgatója, Gerencsér András adott tájékoztatást a beruházás helyzetéről. Mint elhangzott, a tavalyi esztendőben megkezdett munka, amely jelenleg a kivitelező legfontosabb projektje, jól halad, és készen lesz a tervezett, ez évi átadásra.

Ezt követően dr. Tóth József polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait: "a több mint tízezer négyzetméteren épülő Klapka Szolgáltatóház révén olyan lokális kisközpont jön létre, amely széles palettájú, minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli a környékbeli lakosság, illetve az itt megforduló állampolgárok komfortérzetét. A ház a legkorszerűbb építészeti elképzelésekhez igazodva főbb jellemzőiben tükrözi majd az ökologikus gondolkodást. Az épület élőflórás díszítőegységei, környezetének kertészeti megoldásai unikális mikrokörnyezetet teremtenek. Mindezek ugyancsak erősítik az élménytér jellegét. A Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt területen a Klapka Szolgáltatóház megépítésével létrejövő tágabb környezet karakterét a kereskedelmi-szolgáltató épület déli részén kialakított játszó- és pihenőterület határozza meg, illetve ennek a „zöld dombnak” a belsejében elhelyezett élelmiszer áruház, valamint kis üzletek térkompozíciója. A Klapka Szolgáltatóház a terület rekreációs funkcióját is erősíti: a projekt kapcsán jelentősen nő a zöldfelület."

Dr. Tóth József felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházás részeként a Szolgáltatóház mellett esztétikus városi teret, a térbe futó korzót is kialakítanak, amely betöltheti egy új kerületi-városi agora szerepét is – nemcsak lehetőséget kínálva a találkozásokra, eszmecserékre, de hangulatával kedvet is teremtve mindazokhoz. Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők.

Az ünnepi beszédek elhangzását követően a polgármester és a kivitelező elnök-vezérigazgatója az önkormányzat színeit viselő szalagokat kötöttek a bokrétára, amit daru emelt az épület legmagasabb pontjára.

A Média Építészeti Díjas terv alapján épülő Klapka Szolgáltatóházban az üzletek mellett 33 önkormányzati – 44 és 90 négyzetméter közötti – bérlakás is helyet kap. Pályáztatásukra a tervek szerint 2018 nyarán kerül sor. A pinceszinten 100 parkolóhely létesül, amelyből 4 db akadálymentes kialakítású, 2 db pedig az elektromos töltő mellett létesül. A pinceszinten 36 kerékpártároló is lesz.

A Klapka Szolgáltatóház környékén több gyermekintézmény, szociális intézmény, sportlétesítmény működik. Közülük néhányat – például a Gyermekkert Tagóvodát, a Prevenciós Központot – szintén az önkormányzat revitalizációs projektjének keretében, a közelmúltban korszerűsítettek. Ezen intézmények profilja, a lokális hétköznapok vitalitása – lényegében a Klapka Szolgáltatóház által lefedett terület népszerűsége – indokolttá tette egy korszerű, többféle szolgáltatást nyújtó kisközpont megvalósítását. Mivel az üzemeltetés, illetve a komplexum működése kapcsán elsőrendű szempont volt a lakóházi és a szolgáltató funkciók harmóniájának megteremtése, végül – az üzemeltetési koncepciók különböző variációinak vizsgálata után – az önkormányzati üzemeltetés mellett döntött a kerület.

Az épület terveit Marosi Miklós Ybl-díjas építész vezetésével a KÖZTI Zrt. készítette el. A generál kivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végzi. A beruházás befejezése: várhatóan 2018 vége.

Arató György, az önkormányzat főépítésze a Klapka Szolgáltatóházról elmondta, hogy "a kerület hosszútávú fejlesztési koncepciójában kiemelt szerep jut a »központrendszer« megvalósításának. Vagyis, egy település területén vannak nagyobb központok – ilyen lesz például a Váci út és Róbert Károly körút sarkán az Agora –, és vannak kisebb központok a nagyobb lakóterületek közelében, vagy épp azok közepén. Az egyik ilyen kisközpont lesz a Klapka Szolgáltatóház és környezete. Településszerkezeti értelemben ez a projekt – egyedi elhelyezkedése miatt is – nóvumnak számít, nincs sok hozzá hasonló. A Klapka utca fölötti részen több ezer lakásos lakótelep húzódik tizenegy-szintes házakkal, míg a Klapka utca alsó részén található a kerület egyetlen kisvárosias beépítése a Kassák utca két oldalán. Az új kisközpont a két terület metszéspontjánál épül meg. Ez a lokalizáció mindkét karakteres kerületrész szempontjából fontos. A kisvárosias részből hiányoznak azok a központi területek, főterek, amelyek jellemzően megtalálhatók a hasonló városias területeken.

A Klapka Szolgáltatóház projektjének keretében komplex városi központot tervezünk, ami megnyilvánul építészeti színvonalban, közhasználatban, zöld területben, rekreációban. Ami a környező lakótelep szempontjából különösen is fontos, hiszen a lakótelepek zöld területe általában az égbe nyúló házak által beárnyékolt keskeny zöldsávokat jelenti, apró játszóterekkel. A Klapka projekt esetében „nagyvonalúbb” zöldterület készül."

A beépítés déli részén az épületet – üzletet – borító, jelentős méretű ferdetető „bezöldül”, így számtalan rekreációs tevékenységnek lehet színtere. A projekt során összesen több mint 4000 négyzetméternyi területet parkosítunk – padokkal, árnyas fákkal, funkcionális-esztétikus burkolatokkal. A beruházás kapcsán további ültetésekkel bővül majd a Pattantyús utca fasora is, és az ottani közlekedési, parkoló aszfaltrészt is zöldterület váltja majd.

Ugyancsak a Klapka Szolgáltatóházhoz kapcsolódó építészeti különlegesség, hogy kiépül egy „imitált” kis bevásárló utca is, amely tölcsérszerűen szűkül, majd tágul: hol egy presszóterasz, hol egy épületbejárat kerül centrumba.

Összességében a projekt olyan új, városias környezet képét mutatja majd, amelyben a mai elvárásoknak megfelelően sok lesz a zöldterület.

Az építkezés előzményeiről, a korábban lebontott épületről készült fényképeket és a most épülőről készült látványterveket korábbi cikkünkből ismerhetik meg.