Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Bokrétaünnepség a Kartács utca 14. címen épülő 23 lakásos önkormányzati bérház építkezésén

Bokrétaünnep volt a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatti épülő lakóháznál. Az építők „bokrétafát” tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé. Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Dr. Tóth József polgármester a bokrétaünnepen elmondta: a kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége megközelítőleg 1 milliárd forint. Nem mellesleg: a XIII. kerületi Önkormányzat 2002 óta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen.
9088194102.png
A XIII. Kerületi Önkormányzat bérlakás-építési programjának keretében épül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely így száz százalékban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsi-beálló lesz.

Az épület, amelynek kivitelezése 2018 első negyedévében befejeződik, megfelel a passzívház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a melegvíz ellátása pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőző berendezésük lesz; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat több mint 900 család lakhatását tette lehetővé idáig.
Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, 100 lakásos Passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is.

Folyamatban lévő bérlakás-építési beruházások a XIII. kerületben

Klapka Szolgáltatóház (Klapka utca 17.) – 33 lakás
Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos önkormányzati lakóépület
Folyamatosan vizsgáljuk az üresen álló önkormányzati ingatlanok beépíthetőségét a kerületben máshol is.