Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

A Gyermekkert Tagóvoda átadóünnepségével indult útjára a 2017/18-as nevelési év a XIII. kerületben

Különleges madárlessel és fényterápiás sóbarlanggal adta át dr. Tóth József polgármester a 600 millió forintból teljeskörűen felújított Gyermekkert Tagóvodát, amely eseménnyel gyakorlatilag útjára indult a XIII. kerületben a 2017/18-as nevelési év.
5141065042.png
„A XIII. kerület jelenleg 3469 férőhelyen 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. Az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot fordított az óvodák korszerűsítésére” – mondta dr. Tóth József polgármester a teljesen felújított Tüzér utcai (Tüzér utca 62.) Gyermekkert tagóvoda átadási ünnepségén. Egyetlen nevelési év alatt 600 millió forintból újult meg a Gyermekkert tagóvoda, amely eddig háromszor nyerte el a Zöld Óvoda címet, ezzel pedig Örökös Zöld Óvoda lett. A felújítás során korszerű anyagokat és technológiát alkalmaztak. 2017. augusztus közepétől már ebbe az új, energiatakarékos óvodába járhatnak a gyerekek. Egyedi játszószerek és madárles is segítik a környezettudatos nevelőtevékenységet. A fényterápiás sóbarlang pedig alkalmas betegségek megelőzésére, kezelésére és relaxációra egyaránt. Az óvoda átadási ünnepségén dr. Tóth József polgármester egyben hivatalosan megnyitotta a kerületi nevelési évet – köszöntve az iskolák tanévkezdését is.

Dr. Tóth József ünnepi beszédében hangsúlyozta: a XIII. kerület Önkormányzata az integrált településmenedzsmentet képviseli. Egyik fő célja az építészetileg is dinamikusan fejlődő kerület növekvő lakosságszámához harmonikusan igazodó szolgáltatásokat nyújtani, és magas szinten tartani a kerületi polgárok életminőségét.
A XIII. kerületben ez elmúlt húsz évben egymillió négyzetméter, vagyis nagyjából húszezer lakás, illetve egymillió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült. A gyermekszületések száma évente 1000-1200 körül stabilizálódott, szemben azzal a 600-zal, amely a kétezres évek elején jelentette az átlagot. Ennek kapcsán a polgármester kiemelte: az önkormányzat folyamatosan újítja fel és bővíti ki a kerület óvodáit. Minderre évente 700-800 millió forintot fordít a XIII. Kerületi Önkormányzat. A programba eddig bekerült kilenc óvoda közül egy sem kapott 150 millió forintnál kevesebb fejlesztési pénzt.
„A XIII. kerület jelenleg 3469 férőhelyen 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. Ami azt is jelenti, hogy 2010-től 1500 fővel nőtt a XIII. kerületi óvodások száma” – mondta dr. Tóth József, aki arról is szólt: az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot fordított az óvodák korszerűsítésére, amelybe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.
Az idén harmincöt éves óvodát tizennyolc éve vette át a Magyar Honvédségtől a XIII. kerület önkormányzata mindazzal a kiemelt felelősségtudattal, amely együtt jár egy gyermekek számára fenntartott intézmény működtetésével. „Most az eredeti épület adottságait is kihasználva sikerült egy mintaszerű, 21. századi környezetbarát, a gyermekek számára különleges plusz szolgáltatásokat is biztosító komplexumot létrehozni” – jegyezte meg a polgármester.
Beszéde végén dr. Tóth József sikeres új nevelési évet, illetve tanévet kívánt a kerület óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak és a szülőknek. És megemlítette: a kerületi óvodafejlesztési program a következő években is folytatódik.

A Gyermekkert Tagóvoda

A Gyermekkert Tagóvodában eddig 233 gyermekre jutott 9 csoportszoba. Mostantól 10 tágas csoportszobában – egyenként 50 négyzetméteresek – 250 gyermek is elférhet.
A földszinten 6 csoportszoba és funkcionális helyiségek vannak, valamint akadálymentes szülői WC, nevelői öltöző zuhanyzóval és WC-vel, egyéni foglalkoztató és a nevelőtestületi szoba teakonyhával. Itt kaptak helyet a tagóvoda vezetői és vezetőhelyettesi irodák és a fényterápiás sóbarlang is.
Az emeletre 4 csoportszoba, egy-egy tornaszoba és szertár került. Itt található még az orvosi szoba, egy nevelői öltöző zuhanyozókkal és vécékkel, a tálalókonyha és mosókonyha. Az étellift is megújult.
A korszerűsítéssel az épület belső terei komfortosabbak lettek. A beépített légtechnikai rendszer – a homlokzati hőszigetelés és árnyékolástechnika mellett – biztosítja a nyári túlmelegedés elleni védelmet.
A játszóudvarokon felújították a burkolatokat, kicserélték az elöregedett játszószereket. Új udvari játékokat telepítettek – köztük kalózhajót, játszóházakat, egyedileg tervezett világítótorony játszóházat csúszdával, kötélhíddal, helikopter leszállópályát kötélmászókával, ovi-foci sportpályát futballkapukkal és kosárlabda palánkkal. A kellemesebb közérzetet szolgálja az udvaron elhelyezett vizes játék négyállásos zuhanyfejjel, a kétállásos párásító és a két ivókút is.
Az épület tűz elleni védelmét beépített tűzjelző központtal és tüzivíz rendszerrel oldották meg. Új vagyonvédelmi és videós megfigyelőrendszert is telepítettek a nagyobb biztonság érdekében.
A munkálatokat 2016. októberében kezdték, és 2017. augusztus 14-én költöztették vissza az óvoda lakóit.

Fényterápiás sóbarlang, madárles


A felújítás során a tervezők a pedagógusokkal kreatív terek kialakítására törekedtek, hogy a gyermekeknek minél több újszerű eszközük és játéklehetőségük legyen. A két tornateremből az egyiket felszerelték beltéri mászófallal és kalandpark-elemekkel, ami gazdagítja a gyermekek által gyakorolt mozgásformákat.
A sóbarlang különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását. Képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

Környezettudatos szemlélet

Az óvodának pedagógiai sajátossága a környezettudatos szemléletformálás. Eddig háromszor nyerték el a Zöld Óvoda címet, ezzel pedig 2014-ben Örökös Zöld Óvoda lett az intézmény. Jutalmul, először a kerületben, madarak megfigyelésére, azonosítására, fotózására alkalmas udvarrésszel egy további újdonságot kap az óvoda. A gyermekek télen fűthető Mynest (az én fészkem) madárles segítségével figyelhetik majd meg a madarak életét, és ezt web kamerán is nyomon követhetik a csoportszobájukból.
Az udvaron sziklakert és megújult zöldterület övezi a játszóhelyeket.
Az épület a homlokzati hőszigetelésével, tetőszigetelésével és nyílászáró cseréjével az energetikai követelményeknek megfelelő energia-megtakarítást eredményez.

Nemcsak a Gyermekkert Tagóvoda újult meg

Jelentős beruházás (120 millió Ft) a Napsugár tagóvodában (Thurzó utca) az udvar felújítása. A 133 férőhelyes óvoda játszóudvarának nagy részén aszfaltburkolat volt. Az udvar vízelvezetése sem volt megoldva. A felújítás az óvodai szünet megkezdésének napján kezdődött, és a szeptember 4-ei határidőre befejeződik a játszóudvar teljes felületének megújításával, új kültéri játékok telepítésével.
A passzívház Meséskert tagóvoda (Kassák Lajos utca) kiegészítő munkáinak keretén belül eddig 4 helyiségben helyeztek el elektroszmog szűrőket, és folyamatban van még 12 csoportszobában is a berendezések felszerelése. A Varázskarika tagóvodában (Karikás Frigyes utca) az emeleti ablakokra árnyékolása, és a Pitypang tagóvodában (Országbíró utca) az ablakárnyékolók és az udvar árnyékolása készült el. A Csicsergő tagóvoda (Gyöngyösi utca) játszóudvara ütéscsillapító gumiburkolatot kapott. A több száz millió forintba kerülő Mese tagóvoda (Esküvő köz) teljes felújításának, korszerűsítésének előkészítése megtörtént.
A XIII. kerületi önkormányzat óvodai, bölcsődei telephelyeken hang- és fény-, valamint só-terápiás szobát és só-homokozót épít. Az igények alapján folyamatos e szolgáltatások bővítése. Az óvodák, bölcsődék esetében a terápiás foglalkozások beépültek az intézmények napirendjébe.

Kapcsolódó galéria

Gyermekkert Tagóvoda (12 kép)