Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Az új Klapka Szolgáltatóház alapkőletételi ünnepsége

A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., mint lebonyolító és ellenőrző, újabb különleges beruházás építését kezdte meg. A Klapka Szolgáltatóház Média Építészeti Díjat nyert tervének gyakorlati építése kezdődött meg az alapkő letételével. A tervet a KÖZTI Zrt. készítette, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a LATEREX Építő Zrt. lett. A beruházás várható befejezése 2018. III. negyedéve.
5118359096.png
A XIII. Kerületi Önkormányzat legnagyobb sajáterős beruházása ez, hiszen több mint 4 milliárd 200 millió forintból épül meg az új Klapka Szolgáltatóház, benne 33 db önkormányzati bérlakással.

2017. április 4-én az alapkő elhelyezési ünnepségen dr. Tóth József polgármester kitüntető alkalomnak nevezte az eseményt, ahol a kerület eddigi legnagyobb sajáterős beruházása kezdődik meg. A komplex fejlesztés különlegessége, hogy többcélú, egyszerre lát el közszolgáltató és lakófunkciót, multiplikátor hatásával fejlődik a környék is. Az üzleteket pályázat útján választják ki, közöttük élelmiszerbolt bizonyosan lesz, mert a lakossági igényeknek az önkormányzat meg akar felelni. Szólt arról is, hogy a beruházás 3/4 évet csúszott, mert egy állami szerv akadályozta a beruházást.

Az épületet a Róbert Károly körút, a Lehel út, a Váci út és a Dózsa György út által határolt terület középpontjában helyezik el. A környék lakosságának kereskedelmi ellátása nem kielégítő. Indokolt egy „kisközpont” igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi megjelenést adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése. Megépülésével a terület rekreációs, szolgáltató funkciója erősödik, a gyalogos- és kerékpárosforgalom kap nagyobb hangsúlyt.

Kiemelt szerepet kap a „zöld gondolat” megvalósítása, az energiafelhasználást csökkentő környezetbarát műszaki és technológiai megoldások. A mediterrán hangulatú udvar néhány igényes fa telepítését is lehetővé teszi.

Az új épület pince, földszint és 4, részben 5 emeletes lesz. A két elem között húzódó, szűkülő, majd térré terebélyesedő passzázs, vagy bevásárló utca átlósan metszi a területet, lerövidítve a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat, találkozási pontot képezve és lehetővé téve a szabadtéri aktivitás minden formáját. Jó időben a térre kitelepülő vendéglátóhelyek kellemes hangulatot teremthetnek.

Déli oldalán játszó-pihenő zöldtetőként domb alakul ki. Legfelül a klíma- és szellőző gépház, valamint a 4 db kétszintes lakás felső szintje helyezkedik el. A zöld „dombba” tervezték az élelmiszer áruházat és néhány kisebb üzletet. A pinceszinten 4 db akadálymentes, 2 db elektromos üzemű gépkocsi parkolóhely és további 74 db, összesen 100 db parkolóhely létesül. Az elektromos üzemű parkolóhely töltőberendezéssel is rendelkezik, továbbá 36 kerékpártárolót is telepítenek.

A földszint + 5 emeletes, oldali épület alsó 2 szintjén a különböző nagyságú üzlethelyiségek, szolgáltató egységek sorakoznak, központi aulatérre nyílóan. A két szint között látványfelvonó pár biztosítja a közlekedést. Utcaszintjén a gyors időtartamú szolgáltatások elhelyezése célszerű. A 2. 3. és a 4. emeleti lakások (szintenként 11 db, összesen 33 db) egy belső, 3 szintes, átszellőztetett üvegtetővel lefedett udvart ölelnek körbe. Közülük 23 db 44 m2-es, 3 db 60 m2-es, 4 db kétszintes, 77 m2-es, 3 db 90 m2-es alapterületű. Az első két szinten 17 db üzlethelyiség kerül kialakításra, amelyek alapterülete 20-300m2 között lesz.

A beruházás kizárólag saját, XIII. kerületi önkormányzati forrásból valósul meg, hitelfelvétel nélkül, amely összértékben bruttó 4 milliárd 236 millió forint.


Néhány adat:
• Épület bruttó szintterülete (pince + fszt + 5 em.) 10 102 m2
• Kereskedelmi területek (földszint, I. emelet) 3 634 m2
• Lakások (2, 3, 4, 5.emelet) 3 058 m2
• Gépészeti szint (5. emelet) 283 m2
• Belső udvar 178 m2
• Zöldfelületek 2 388 m2
• Környezetrendezés telekhatáron kívül 5 462 m2