Kezdőlap BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Önkormányzati bérház alapkőletételi ünnepsége a Kartács utcában

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2015-2019. közötti középtávú vállalásai között szerepel az önkormányzati bérlakás-állomány növelése újabb 50 db bérlakással.
3918425833.png
Az Önkormányzat 2002. óta folytatja bérlakás-építési programját, amelynek eredményeként ezeddig 9 helyszínen 576 db lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez nagyságrendileg 1000 család komfortosabb lakhatását tette lehetővé.

A Képviselő-testület további önkormányzati bérlakások építését vállalta a 2015. januárban elfogadott, „Lendületben a XIII. kerület” programjában.

Döntés született arról, hogy a Kartács utca 14. címen 23 lakásos önkormányzati bérház épüljön meg. A tervezők által megálmodott épület a Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg utca által határolt tömb közbenső telkén helyezkedik el.
A tömb nem tartozik a kerületi városkép szempontjából kiemelt területek közé, a szomszédos telken álló Csata Utcai Általános Iskola épülete fővárosi védettségű. A területválasztás tudatos célja volt, hogy az önkormányzati beruházással ösztönözzük a magánerős építkezéseket és a kerület ezen részében a Jász utca környékéhez hasonló fellendülés kezdődjék. Az önkormányzati területfejlesztés hatása a meglévő magántulajdon felértékelődését is maga után vonja.

Az építkezés a XIII. Kerületi Önkormányzat koncepciózus bérlakás-építési programjának keretében valósul meg 100%-ban önkormányzati forrásból: 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, 23 db lakásos lakóépület épül. A tervezett épület pince, földszint és 5 emelet magas. A lakásszámnak megfelelő 23 db gépkocsi tároló a pinceszinten, a mélygarázsban és a földszinten helyezkedik el. A lakások jellemzően 1 és 2 szobás kialakításúak, átlagos alapterületük 40-50 m2 és minden lakás önálló konyha- és étkezőhelyiséggel rendelkezik. Az első emeleten 2 db, mozgáskorlátozott bérlők által is igénybe vehető lakás épül.

A gépészeti helyiség az épület legfelső szintjén található, az épület fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a használati melegvíz ellátása központi kondenzációs gázkazánnal történik, amely a maximális üzemeltetési biztonság érdekében, indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak, a lakóterekbe történő friss levegő befúvással. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.

Az épület az XIII. Kerületi Önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer működik.

A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. Az építés bruttó költsége 961 millió forint.

A telek területe: 1290 m2
Beépített terület: 429,8 m2
Terepszint alatti beépítés: 750,5 m2
Zöldfelület területe: 539,5 m2
Épület összes szintterülete: 2584,7 m2
Parkolók száma: 23 db