XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

KezdőlapUgrás a tartalomhozAlapértelmezett verzió

Ön jelenleg itt jár:
BeruházásHírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat egy építészeti ötletpályázat alapján tervezett, Média Építészeti Díjat elnyerő, környezettudatos új lakóházat, egyben szolgáltatóházat kíván megépíteni a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. közreműködésével. Az épületben 33 önkormányzati bérlakást és a környék igényeinek megfelelő szolgáltatások részére helyiségek építését tervezte és tervezi.
0317504153.png
A Klapka utcában álló ’70-es években épült lebontandó épületben az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak ÁEEK (79/5390 azaz 1,46% !) tulajdonrésze van. A használaton kívüli ingatlanrész tulajdonosi joggyakorlását az ÁEEK feltételhez köti. A bontáshoz, majd az építéshez való tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot egy másik, az ügyhöz semmilyen vonatkozásban össze nem tartozó jogüggyel kívánja összevonni. Abban az esetben, ha az ÁEEK által szabott feltételt teljesíti az önkormányzat, akkor a Kormány egy színlelt jogügyletet hagyna jóvá határozatával.

A Magyar Államot képviselő központ főigazgatója megdöbbentő indoka szerint az önkormányzati bérlakás „nem teljesen merítik ki a közérdekű funkciót”. Meglepő felfogás nem azonosulni azzal az elvvel, hogy az önkormányzatok feladataik ellátása során helyi közügyekben járnak el és közfeladatokat látnak el.

Az ügy közel egy éve áll, esetenként a központ válaszára három hónapig kell várni. Mindez napjainkban történik, amikor a lakásépítkezés megindítását próbálja elősegíteni a kormány (CSOK, NOK), amikor az önkormányzati bérlakásépítés a XIII. kerületet kivéve gyakorlatilag nem folyik. Egy használaton kívüli helyiség fontosabb, mint a beruházással elérni kívánt cél.

A tervezett építésre a pénz rendelkezésre áll, ennek ellenére még az építkezés megkezdéséhez szükséges bontás nem kezdődhet el.