Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Debreceni park átadó

A múlthéten elkészült a Debreceni park, amelynek megnyitó ünnepségét a mai napon tartottuk meg. A parkot dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere nyitotta meg és mesélt a park történetéről és a jelenlegi fejlesztésekről.
5292083525.jpg
A múlthéten elkészült a Debreceni park, amelynek megnyitó ünnepségét a mai napon tartottuk meg. A parkot dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere nyitotta meg és mesélt a park történetéről és a jelenlegi fejlesztésekről.

A Debreceni park fejlesztési területe összesen, a házakkal együtt 5 hektár, amelyből a közterület több, mint 3 hektár, a zöldfelületek pedig közel 2 és fél hektárt tesznek ki. Ebben a meseszép – a házak között megbúvó – zöld parkunkban végeztünk az utóbbi közel három hónapban teljeskörű felújítási munkálatokat, amellyel a teljes parkot igyekeztünk még látványosabbá, közkedveltebbé, a játszóteret pedig minél több korosztály számára izgalmassá és érdekessé tenni.

A Debreceni parkban, a medence körül új vidám, modern utcabútorokat helyeztünk el, köztük 10 db modern arculatú széket, 2 db színes LED világítással ellátott támlás padot, 1 db okospadot, valamint egy kártyaasztalt négy székkel. A kártyaasztal mellé, a park közepéről áthelyeztük az 5 db kerékpártámaszt. A meglévő 14 db széket pedig felújítottuk és szintén visszahelyeztük a park területére.

Kiraktunk továbbá 4 db zárható fedelű ebürülékgyűjtő-edényt és 23 db kommunális hulladékgyűjtő edényt.

A területen fejlesztettük a közvilágítást is, így 12 db kandelábert helyeztünk el a terület különböző pontjain.
A medence környékén díszes kiültetést létesítettünk, amely nagyrészt évelőkből, alacsony cserjékből, talajtakarókból és díszfüvekből áll. A növényágyakat fém szegéllyel határoltuk el.

A teljes területen (közel 2300 nm-en) lecseréltük a lapkő burkolatot a kerületünk stílusához illeszkedő térkő burkolatra.
A zöldterületek locsolását öntözőhálózat kiépítésével, a locsolóvízellátást talajvízkutak létesítésével valósítottuk meg.

A játszótéren a 15 db játszóeszközből 12 db eszközt felújítottunk és visszahelyeztünk, emellett pedig a korábban gyöngykaviccsal felszórt területen bővítettük az eszközök mennyiségét. A játszóeszközök alá színes öntött gumiburkolatot készítettünk, amely alá ütéselnyelő réteg, az alá pedig fagyvédő zúzottkő réteg került.

A játszóteret a gyermekek igényeinek maximális kielégítésére alakítottuk át, a 3 db elavult eszköz (rugós hintakakas és két kombinált mászóka) helyett új játszóeszközöket építettünk, amelyek izgalmas játéklehetőségeket kínálnak kisebb és nagyobb gyermekek számára egyaránt.

A kisebbeknek vizes homokozójátékot alakítottunk ki vízvételi lehetőséggel, illetve elhelyeztünk egy közkedvelt fészekhintát is. A nagyobbak részére 2 db trambulint, valamint kis- és nagyobb gyermekek számára egyaránt használható mászókombinációt és akadálypályát helyeztünk el.

Az eszközök mellett pedig egy rendkívül egészséges mezítlábas ösvény és egy hangulatos párakapu is helyet kapott. A játszótér kerítése is megújításra került.

A mezítlábas ösvényt a játszótér DK-i bejáratnál alakítottuk ki, amelyet fa deszka, murva, homok, beton, műfű, öntöttgumi, terraway, terméskő, nagy szemű kulékavics, gyöngykavics, fakorong és mulcs alkotnak.

A játszótér szélén, a kerítés és a gumiburkolat között egy szélesebb sávnyi zöldfelületet hoztunk létre, itt alacsony virágos sövényt, valamint 4 db új lombos fát ültettünk el. A játszótéri sétányt gyepszőnyeggel szegélyeztük, hogy a gyerekek azonnal kész pázsiton élvezhessék a pihenőidőt. A zöldfelületeket a játszótér területén belül is automata öntözéssel láttuk el.

A játszótéren a 2 db homokozót felújítottuk, így az egyiket süllyesztve, a másikat pedig betonszegéllyel alakítottuk ki.

Felújítottuk a 36 db támlás széket, valamint kihelyeztünk mellé 2 db óriás körpadot a két nagy fa köré, cseréltük a meglévő 2 db közterületi hulladékgyűjtőt új, modernebb edényekre.

Sok örömöt és élményt kívánunk az új Debreceni parkban, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt!